fbpx

7 кг мускулна маса за 90 дни без животински продукти – от Георги Жеков

7 кг мускулна маса за 90 дни без животински продукти - от Георги Жеков

Възможно ли е човек да качи 7 кг мускулна маса за 90 дни без употребата на животински продукти и без посещения във фитнеса? Отговор на този въпрос ще намериш на следващите редове.

Още в началото на тази статия е нужно да спомена, че изключих от менюто си животинските продукти преди повече от 4 години. Теглото ми в този момент беше 80 кг, като 30 дни по-късно вече бях свалил 10 от тях и се чувствах по-силен и издръжлив от когато и да било.

Мъж висок 187 см и тежащ 70 кг? На пръв поглед една необичайна картина, която обаче се променяше във времето до настоящия момент, а сигурен съм, че ще продължи да се променя и за в бъдеще.

Няма как да пропусна да кажа, че всички норми за това колко килограма трябва да бъдем в зависимост от пола и височината си, както много други примери в съвременното ни общество, са още една наложена програма, която е добре да изтрием от умовете си, докато не е взела надмощие над нас.

Няма да се уморя да повтарям, че всеки един от хората на тази Земя е индивидуално-уникален, и точно на базата на тази уникалност ще има нужда в различните времеви периоди от живота си да поддържа различни начини на хранене, физическа активност, а от там, разбира се, и тегло.

Като в случая не споменавам и останалите не по-малко важни (дори напротив) елементи на здравето като менталното спокойствие или така наречено освобождаване от ежедневния стрес, духовното развитие или себеосъзнаване, както и социалните връзки на всеки един индивид. За тях ще стане въпрос в отделна статия.

Но да се върнем към качването на килограмите, което успешно ми се изплъзваше в продължение на тези няколко години, за които споменах.

То се случи за около 3 месеца, през които по няколко дни в седмицата работих усилено на село с лопата и кирка, като същевременно с това се храних пълноценно с доколкото се може чиста, растителна храна и по една, две лъжици мед на ден. От 73 кг до настоящите 80.

 

7 кг мускулна маса за 90 дни без животински продукти - от Георги Жеков

Да, оказа се, че работата с тези “древни” инструменти натоварва физическото тяло по неповторим начин, който може би мога да сравня единствено със скалното катерене (с което съм се занимавал активно 5 години), където също няма как да повторим едно и също движение по абсолютно идентичен начин и с една и съща тежест, както обикновено се случва във фитнес залата.

И “магията” започна да се случва.

В началото ми беше трудно да работя с кирката по повече от 30-40 минути, докато след 2 месеца я въртях като детска играчка в продължение на няколко часа.

А храната? Предимно сезонни плодове и зеленчуци, бобови растения, туршии, ядки и прясно изпечен, пълнозърнест соден хляб. Просто и ефективно.

В цялата картина естествено влиза и времето за медитация, което си отделям всеки един ден, за да подготвя ума, тялото и духа за всяка една трансформация, която ще се случи в него. А тя може да бъде осъществена по възможно най-добрия начин, когато поддържаме осъзната връзка между тези няколко аспекта.

Здрав дух в здраво тяло, вярвам, че всеки го е чувал.

Тъй като така или иначе всичко единствено и само винаги се движи отвътре, навън.

А необходимата минимална доза от 40-5о г протеин на ден? Как точно, може би ще ме попитат някои. Е, не е нужно да си диетолог или професор, за да разбереш.

100 г овесени ядки в сутрешната закуска- 17 г протеини (без да смятаме лъжица сусамов тахан, лъжица конопено семе, малкото мед и ядковото мляко, които можем да добавим)

100 г боб за обяд (под каквато форма пожелаеш)- 21-25 г протеини. Салатата към него може да е от чаша спанак, няколко ореха, 50 г настъргано тофу и няколко чери доматчета- още 10-15 грама. Да не говорим за десетките други възможности, от които могат да произлязат стотици вкусни и здравословни рецепти.

И всичко, което ще хапнем за вечеря ще бъде екстра, или онези грамове, от които ще качим.

Пробвай, ако не ми вярваш и сподели опит след това 🙂

И сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ти! 🙂

П.С. Повече информация по темите в тази статия можеш да намериш в книгата ми “Липсващите елементи на здравето”.

 

Георги Жеков, drugata-realnost.com