fbpx

Знам, че червеното цвекло е полезно, но да го съчетавам ли с нещо? На сок или салата е по-добре?

Знам, че червеното цвекло е полезно, но да го съчетавам ли с нещо? На сок или салата е по-добре?

За червеното цвекло е писано много. Със своите профилактични и лековити свойства, вече и у нас, то представлява един добре анонсиран продукт. Известно е, че подобрява състоянието при обменни заболявания, прочиствайки организма и регулирайки метаболитните процеси, действа благоприятно при сърдечно-съдова патология, като включително снижава високите и рискови нива на хомоцистеина, и не на последно място е едно от популярните помощни средства при борбата с онкологични заболявания.

Специфичното в състава на червеното цвекло е наличието на група съединения, наречени беталаини. Те представляват индолови съединения, които при една част от растенията придават яркия им цвят, наред с една друга известна пигментна група, наречена антоцианини. Два са най-застъпените представители на беталаините в червеното цвекло – бетанинът – главният виновник за характерния цвят и бетаинът. Смята се, че основно на беталаините се дължат повечето известни полезни свойства на това растение. Но тъкмо, защото те представляват силно реактивни химически вещества, техните молекули могат да имат и дразнещо действие, когато са във висока концентрация. Известно е, че чист, несмесен пресноизцеден сок от червено цвекло може да предизвика остри стомашно-чревни симптоми, включително гадене и повръщане. Тъкмо затова трябва да се знаят няколко основни правила при консумацията на този зеленчук. Ако желаем да го ползваме на фреш-сок, той задължително трабва да е смесен със значително количество от друг зеленчуков сок. Класическото съчетание, което освен това се смята, че потенцира полезното действие на червеното цвекло е комбинирането му с пресноизцеден морковен сок. В сезона, когато разполагаме, можем да съчетаем и с пресноизцеден сок от тиква. Количеството на червеното цвекло трябва да е около 10% от общото, което ще изпием. Препоръчителната дневна доза на сока от червено цвекло е до 300 мл., смесен по описания начин и разпределен в няколко приема.

Когато ползваме червено цвекло в цялостен вид, например настъргано като салата, тогава смесването му с друг зеленчук – моркови, зеле,ряпа и др. може да бъде в съотношение 50:50. Актуално днес съчетание е присъствието на червеното цвекло в състава на зеленото смути – до 20 % от общото количество. Смутито не е желателно да разреждате с вода, а с пресноизцеден морковен сок,сок от селъри и/или краставица. Тъй като индивидуалната чувствителност е различна, а и с времето поносимостта расте, препоръката е като начало да почнете с още по-малки количества( 1 супена лъжица) и постепенно да увеличавате, особено, когато се цели силно депуративен (очистващ) ефект от токсини на организма.

Има препоръки, при които сокът от червено цвекло престоява около 2 часа в хладилник за инактивиране на дразнещите вещества, но по този начин губим и съществена част от полезния ефект. Червеното цвекло традиционно може да се ползва и в термично обработен вид – варено или печено, като може да се съчетава с всички други зеленчуци. Активно биологични качества има обаче предимно суровото цвекло.

Ето и рецептата на моето любимо „Фреш Гаспачо“ с червено цвекло:

Настъргани червено цвекло, моркови, ДОМАТИ, селъри, нарязан МАГДАНОЗ и др. зеленчук по избор се пасират заедно с предварително смляни на паста ядки (белен сусам, лющено конопено семе, бадем и др.). По желание се добавя авокадо и се подправя с лимонов сок, джоджен, мента, копър, босилек, чесън. Препоръчително без сол и мазнина!

 

Д-р Гайдурков, georgigaydurkov.wordpress.com