fbpx

Д-р Гайдурков: Сок от грейпфрут преди хранене помага ли за отслабване, при какви условия?

Сок от грейпфрут преди хранене помага ли за отслабване, при какви условия?

Сок от грейпфрут преди хранене помага ли за отслабване, при какви условия?

Отговорът е – да, грейпфрутът може да бъде един успешен помощник за регулиране и постигане на вашето оптимално телесно тегло. Защо?

Както е известно, този плод присъства отдавна на нашия пазар, но като че ли все още остава недостатъчно оценен. За това говори и фактът, че преди години неговата цена беше по-ниска от тази на портокалите. Днес знаем, че по своя състав и биологично отнасяне, грейпфрутът заема особено и отделно място сред всички останали цитрусови плодове. Ако за качествата на тази група, в която се нареждат разнородните видове и сортове портокали, мандарини, кумкват, каламондин, минола и др. можем да говорим обобщено, то това няма да се отнася за грийпфрута. В неговия състав има особени вещества с особени свойства, проявени в нашия организъм.

На първо място трябва да кажем, че по редица механизми грейпфрутът регулира функцията на стомашно-чревния тракт. Елиминира запека, усилва отделянето на стомашни, панкреатични и жлъчни сокове, като по този начен подобрява храносмилането в двоен аспект – усилва изчистването и същевременно подобрява усвояването на полезни хранителни вещества. За тези му качества способстват наличните в него пектин (вид разтворими фибри) и галактуронова киселина.

На второ място грейпфрутът снижава денонощните пикове на завишен инсулин, като по този начин възпрепятства хиперинсулинизма, нежеланото отлагане на мазнини и същевременно мобилизира натрупаните мастни депа в подкожие и вътрешни органи. Така предпазва от диабет или подобрява състоянието при диабетици. Особено важно е, че сред липидите (мастноподобните вещества), този плод съдейства за намаляване на т.нар. лош холестерол (фракцията LDL в липидния статус). За тези му качества освен пектина, съдействат съдържащите се в него лимоноиди и в частност лимонин. Грейпфрутът намалява завишените килограми и по механизъм, подтискащ чувството за глад. Този ефект е свързан с повишаването на холецистокинина при консумация на грейпфрут.

На трето, но не последно по важностг място, грейпфрутът не само редуцира натрупани излишни килограми, но същевременно детоксикира организма от отпадъчни вещества на обмяната и екологични замърсители, попаднали в тялото от околната среда. Наред с това този плод е уникален сред всички други цитруси със своите антисептични свойства. Той действа противовъзпалително чрез антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Смята се че има благоприятно отношение към регулирането на чревната флора – основата на нашия имунитет, както и в предотвратяването на инфекции и дори в профилактиката на рака. За тези свойства особено значение има високото съдържание на специфичните флавоноиди – нарингенин и нарингин, както и на ликопен. Грейпфрутът е богат също на лутеин и ксантин – пигменти, с особено значение за поддържане нормалните функции на ретината.

 

Как можем да ползваме грейпфрутът, за да се възползваме максимално от неговите полезни качества?

Плодовете, поради наличните в тях захари, принципно се препоръчва да се консумират само на гладно – ½ час преди или 2 часа след хранене. Поради ниските си захари и антисептичните си вещества, възпрепятстващи нежелана ферментация, грейпфрутът може да прави едно щастливо изключение и можем да го приемаме също и след хранене или дори в рецепти, заедно с храна. Моята лична препоръка е, освен като цялостен плод , грейпфрутът да ползвате и като пресноизцеден сок, комбиниран с фреш-сок от ананас и нар, в съотношение съответно: 2:2:1, в количества 200-500 мл. дневно, най-добре за закуска или в часовете преди обед, тъй като изчистващият потенциал на организма тогава е най-голям.

Специално внимание и консултация с личния лекар трябва да направим, ако приемаме медикаменти, тъй като поради съдържащия се в грейпфрута бергамотин, метаболизмът на редица лекарства може да се забави и те да проявят своите токсични ефекти.

 

Д-р Гайдурков, georgigaydurkov.wordpress.com