fbpx

Защо един човек избира чистата храна пред конвенционалната

Защо един човек избира чистата храна пред конвенционалната

*Това е статия в отговор на публикация “Защо един учен избира конвенционалната пред органичната/био храна”. Този отговор има съзнателна цел да балансира и да подкрепи прилагането на по-добри практики в земеделието, чиято основа са мислите и желанията ни, на базата на които ще се проявят и хора, които да ги реализират.

Нека си представим даровете на природата – такива, каквито трябва да бъдат. Нека си представим природата, Земята. Нека си представим и нас хармонични и даващи. След тези предпоставки е лесно да си отговорим защо бихме избрали по-чистата храна пред по-нечистата. Защо био продуктите са по-добри от не био – просто защото се отглеждат с по-щадящи и по-чисти методи. Разбира се, един био сертификат далеч не покрива най-идеалната ситуация, но е стъпка напред, спрямо конвенционалната.

Тук нека отделим мисленето си от бизнеса и икономическата страна и да се опитаме да се докоснем до същността – а тя е по-чиста.

Ние в Аркобо – свещи от пчелен восък не правим свещи от парафин. Може би, според някои учени – той е безопасен, но според нас свещите от пчелен восък са по-чисти.

Твърденията, че конвенционалната храна е с еднакви характеристики като био храната може и да е вярно в определен контекст, но в цялостен, в световен контекст, в контекста на децата, на природата, на домашната градинка, на здравето на поколенията – може би това твърдение не е най-всеобхватното и може да бъде ревизирано.

Пишейки тази статия, съзнавам, че употребявам много по-голямо количество конвенционално произведена храна. Това обаче не следва да се отразява на идеалите и стремежите ми. Ако се занимавам със земеделие – бих искал до да бъде поне био. Биото далеч не е върха – има биодионамично земеделие, хомеодинамично и т.н. Вярвам,има и Христово земеделие. Вярвам, че този процес трябва да продължава и ние да го насърчаваме с мисли и стремежи. И така някой ден, ние като човечество ще преобразим земеделието и придобиването на плодовете на природата, като те ще носят повече от живителните ѝ сили, заедно с космичните импулси и Христовата любов, родена в човек.

 

Калоян Гичев, 27 март 2016 г.