fbpx

Съветите за здраве на един дълголетник

Съветите за здраве на един дълголетник

Мнозина приемат Ли Чинг-Юн за най-дълго живелият на Земята ни човек. Бил учител по бойни изкуства, а също и билкар. Хранел се с това, което събирал по поляните – рейши, годжи бери, женшен и други тревички и корени.

Още на десет Ли Чинг-Юн напуснал дома си и обикалял Тибет и Манджурия. Така намерил и своя учител, прастария Ву Пейфу. Според някои Ву бил на 500, когато срещнал своя ученик. Предал му тези четири простички съвета:

1. Да имаш спокойствие в сърцето.
2. Да седиш тихо като костенурка.
3. Да вървиш живо като гълъб.
4. Да спиш здраво като кучетата

Ли изглеждал удивително младолик. Според документи, които съхранявал, излизало, че е починал на 166 години. Оставил 180 деца. После обаче намерили свидетелства, че е живял 256 години – от 1677-а до 1933 г., и всъщност си отишъл от света ни точно след като сключил брак с 23-ата си съпруга. Много ценни са трите правила, които завещал той на потомците си.

Първото е да не бързаме. Прави всичко постепенно, учел своите наследници Ли. Приемай спокойно обстоятелствата, с които ни залива животът. Давай си за ангажиментите толкова време, колкото ти е необходимо.

Второто правило за дълъг живот е да избягваме крайните емоции. Нищо не отнема така бързо енергията от тялото и не нарушава хармонията на вътрешните органи, както внезапните емоционални изригвания. Точно емоциите блокират работата на бъбреците, черните и белите дробове.

А третото правило на Ли Чинг-Юн е да намираме време за упражнения всеки ден. Той препоръчвал Чи Кунг. Най-важното, казвал, е да има регулярност. С каквото и да се упражняваме, добавяме ние.

И накрая – ето ги трите указания, касаещи начина ни на хранене. Ли ги спазвал много години – и дълголетието му е доказателство, че са истинни…

1. Като е топло, хапвайте съвсем малко, защото иначе и кръвта, и енергията попадат в застой.
2. Като е хладно, хапвайте повече, защото така давате енергия на организма, та да поддържа той топлината на тялото.
3. Важно е човек да се прехранва като вегетарианец, а освен това да приема и билки, които удължават живота ни.

Най-много този удивителен дълголетник препоръчвал женшена, както и билка, наречена готу кола. Точно тя има според съвременните проучвания силно въздействие върху нервната система, мозъчните клетки, а също и върху ендокринната система.

Живейте и вие като Ли Чинг-Юн!

 

Краси Проданов,  www.facebook.com/SlncevaHrana