fbpx

Идеи за чисто бъдеще

Идеи за чисто бъдеще

Идеи за чисто бъдеще
Очакват ни безвредни коли и градове с много зеленина

За чисто бъдеще се говори все по-активно в най-развитите страни. Бъдеще без вредни емисии и встрани от примката на автомобила… Създадени като венец на техническите ни умения, колите в наше време се превръщат в капан и за екологията, и за свободата ни. Градовете се задушават от разрешаването на проблема как да се движат безпрепятствено повече коли наведнъж и къде точно да спират след това… Мнозина наблюдатели на ситуацията у нас твърдят, че решенията, които се взимат тук по отношение на автомобилния транспорт, копират лошите примери от прилаганото на Запад преди десетки години. Вместо да се улеснява придвижването с кола, каквато е масовата практика в българските градовете, там сега се поставят всякакви пречки, за да се изолират колите от градските центрове, за да има повече въздух за хората…

 

Град без коли е възможен

Финландските власти са заложили модел на развитие на Хелзинки – столицата на страната, според който към 2050 г. инфраструктурата ще е така организирана, че колата няма да служи за нищо. И сега Хелзинки заема едно от първите места в класацията за зелени градове на Стария континент. Но стремежът е градът да произвежда толкова въглероден двуокис, колкото могат да смогнат да абсорбират дърветата, които растат в населеното място.

В момента населението там е около 600 хил. души, като обаче има изразена тенденция за бързото покачване на тази бройка. Зелените площи в Хелзинки са 47% от територията на финландската столица – впечатляващо и прекрасно…

„Планът 2050” обаче включва създаване на цели квартали, в които няма да има автомобили. Местните власти възнамеряват все повече да ограничават възможността за придвижване с кола. Затова и всеки район се изгражда по такъв начин, че живущите в него да разполагат с магазини, училища и всякакви други необходими услуги. Градският транспорт пък включва влакове, метро и трамваи.

 

Колите също се променят

Все повече се говори за революцията, която налага в автомобилопроизводството марката Тесла. Още през 2013 г. един от моделите им стана автомобил на годината. Наричан кратичко S, той няма бензинов двигател. От 2008 г. насам пък самото автомобилно предприятие има за цел да развива единствено електромобилите на бъдещето.

Интересно е, че енергията, която отива за сглобяване на самия автомобил, се „връща” още на 16-хилядния километър при пробега след това. Някои наричат колата и „компютър на колела”. С други думи, моделът се „обновява” по начина, по който и смартфона ви тегли новите приложения. Към това може да се добави и високото ниво на сигурност при шофиране. Единствената пречка всъщност засега е високата цена.

Друга интересна посока на развитие за безпилотните автомобили. Такива разработват както големи марки като Мерцедес, така и например Google… За да станат обаче част от картинката по пътищата, е нужно и специално законодателство.

 

Бъдещето е на електромобила

По-реално изпълнима изглежда целта, която си поставят в Холандия. Именно Холандия е родина и на автомобилите Тесла… Почти едновременно с Норвегия, нидерландците възприеха национална програма на отказ от автомобилите, които имат бензинови или дизелови двигатели.

Очаква се, че и в Норвегия, както в Холандия, към 2025 г. ще има огромна бройка електромобили. Намерението на двете държави е да забранят продажбата на стандартните в наше време коли. Надеждата им е бъдещето да е зелено.

 

Краси Проданов,  www.facebook.com/SlncevaHrana