fbpx

6 правила за приготвянето на здравословен хляб

6 правила за приготвянето на здравословен хляб

Представяме ви няколко правила спазването, на които прави хлябът наистина здравословен. В края на статията има връзка към видео рецепта, в която може да видите всичко това изпълнено на практика. И така, нека да видим сега как се приготвя здравословен хляб:

Брашно

1. Пригответе хлябът от прясно смляно пълнозърнесто брашно от български лимец. За предпочитане използвайте каменна мелница.

Сода или квас

2. Соденият хляб е за предпочитане пред този с квас. При втасването на квасения хляб протичат процеси, които намаляват полезността на житото и силите, които то ни носи.

Соден хляб без мляко

3. Освен брашно добавете вода с лимон (или истински ябълков оцет) и сода. Не е необходимо да добавяте кисело мляко. Дори и да консумирате мляко не е необходимо да правите хляба с мляко. Така ще спестите изпичането на мазнините в млякото. Спокойно може да замените млякото с лимон и вода.

Здравословен хляб без ядки

4. Колкото и модерно да звучи и изглежда – не добавяйте никакви ядки в хляба! При печене, поради високата температура, мазнините в ядките ще се изпържат. Консумирайте изпеченият хляб със сурови ядки – това е най-добрият вариант. Имайте предвид, че конопеното брашно, лененото брашно и т.н. макар и да се наименуват брашна са реално смлени високомазнинни семена, в които има много мазнини, които като се изпекат вече не са здравословни.

Без олио и зехтин

5. Не добавяйте никаква мазнина в тестото (зехтин, шарлан, олио или друга). Това не е необходимо. Хлябът става чудесен и без лъжичка мазнина. За да не залепне за дъното на съда, в който печете може да добавите брашно или хартия за печене.

Печене

6.Печете хляба на не много висока температура. Добрите практики в този аспект са от 140-170 градуса. Над тези температури протичат нежелани процеси.

Внимание – така приготвен хляб свършва бързо 🙂

Видео рецепта за приготвянето на вкусен и здравословен хляб от лимец може да видите тук:

Видео рецепта за хляб от лимец


Калоян Гичев, 9 април 2016 г., София.