fbpx

Мартин Лутер – филм

Игрален филм за Мартин Лутер:

https://youtu.be/fdQtDQbmn2Q

https://youtu.be/Zn2WxtCJuCA

 

Филмът Мартин Лутер, отразява една история, която днес играе фундаментална роля в живота на всеки християнин.

Назад във времето Християнската църква, родена от Исус Христос, се разраства чрез 12 те апостоли и в цяла Европа. През 1054г. Християнската църква се пропуква и се разделя на два клона Источен – Православие и Западен клон Католицизъм. Така Християнството продължава до 16 век. До тогава Библията се приема за свещенна сама по себе си и всеки опит за превеждане се счита за богохулство. Така принуденият да слуша единствено свещениците народ се оказал изключително лесен за манипулация и заблуда от религиозните водачи.

Вещият в латински, гръцки, немски и други езици католически свещеник Мартин Лутер обаче забелязва как много от изискванията на католическата църква, като заплащането на индулгенция, (парична глоба, за да бъде опростен греха на грешника) са в абсолютно противоречие с думите на Христос и Мартин предприема действия подобни на стачка, които му костват позициите в католическите среди и отлъчване.

Вследствие на отлъчването се ражда и трето клонче от първата апостолска църква, именно протестано-евангелистката църква…

Една мистична среща на Мартин Лутер с Господ, довежда до превеждането на Новият Завет от оригиналите на Гръцки. Така Евангелието достига домовете на хората, което довежда до духовно ограмотяване и свят живот. Това превръща третото клонче в символичен будилник и катализатор за святост на останалите членове на християнското семейство.

Това именно ни информира филма Мартин Лутер и това е наследството на истинският християнин от Мартин Лутер днес, преведена Библия на разбираем език и изяснена доктрина за спасението – (Исус иска вяра в човешкото сърце, не религия и маскаради). Както и тогава разтърсен някогашният католически монопол променя множество точки в църковният си устав, а една от най значимите е премахването на индулгенциите, което значи, че и бедният човек, с вяра в Христос ще живее в рая и греховете му са простени даром, защото една от най значимите характеристики на Господ Исус Христос е и остава максимата “Милост искам а не жертва…, и живот за ония, които Ми се покланят с Дух и истина… ”