fbpx

За славяните липата е свещена

За славяните липата е свещена

Предците ни виждали в нея богинята Лада

Лада е славянското съответствие на Венера
Тя е богинята на любовта и плодородието. Липата пък е нейното дърво. От клоните и корените ѝ струи нежна, мека енергия. Смята се, че дървото носи женско начало. Едно време го наричали и „златно”. Под такова име се появява липата в съчиненията на древни мъдреци като Вергилий, Овидий и Плиний. В по-късни времена пък започнали да приемат липата като дървото на Богородица. Поверие гласи, че когато слиза на земята, духът ѝ се въплъщава именно в липа.

 

Най-важните ритуали едно време се извършвали под липата
И като се женели, и като обсъждали важен въпрос, славяните заставали под короната ѝ. Много държали на справедливостта, затова изправяли провинилите се между стволовете на няколко липи. Считало се за грях да излъжеш под свещеното дърво.

Богослуженията също извършвали под липите. Там се проповядвало, в тази църква на открито насред природата.

 

За славяните липата е свещена

На дървото се гледало като на майка
То давало всичко, от което човек имал нужда. От листата и цвета му старите лечители приготвяли отвара за какви ли не болести. Имало поверие, че липата може да те направи и безсмъртен. Заедно с това се твърдяло, че не я удря гръм. Садели я като закрилница пред всеки дом.

А като се появявала нова душа в семейството, първата работа била да се нарече на нея младо дръвче. В по-нови времена пък липата се свързвала и с мира – затова свършела ли някоя от многото европейски войни, се засаждали липи в дълги редици. Този обичай се разпространил и при другите народи.

 

Листата ѝ са като сърце
Западните славяни виждали в това потвърждение, че липата носи приятелство, взаимност, а заедно с това събужда желанието ни да сме сърдечни и да отдадем силите си за благото на другия.

Застанеш ли с непознат под липа, вярвали още славяните, значи си готов да споделиш с него цялото си притежание. Даже живота – нали младите едно време се вричали във вярност под липа. И до днес всъщност в Херцеговина съществува ритуал, при който над главите на младоженците се държат липови клонки, та да е здраво и щастливо новото семейство.

Липови клонки има изрисувани и днес например върху чешките банкноти, наричани крони, като символ на единство и взаимност.

 

За славяните липата е свещена

Липата е и невероятна лечителка
Всеизвестно е, че настинем ли, чаша чай от липов цвят може много бързо да ни възстанови. Същото средство се препоръчва и при температура и възпаление на дихателните пътища.

Липов чай действа чудесно, ако ни заболи корем или бъбреци. Може да се пие редовно при ревматизъм.

Като нацъфти сега, наберете и изсушете. После напълнете цвета във възглавничка. Смята се, че ще ви донесе здрав и дълбок сън, а заедно с това и сънищата ви ще са пророчески.

Липата лекува и от черногледство. Постойте под короната ѝ, ако главата ви се е изпълнила с мрачни мисли. Докоснете и ствола ѝ. Може дори да усетите силната ѝ енергия. Блага и проникваща, тя ни учи да обичаме този свят. И да сме сърдечна част от него.

 

Текст и снимки Деница и Краси Проданови,  www.facebook.com/SlncevaHrana