fbpx

Музиката и тя е лекарство

Музиката и тя е лекарство

Имаме простичък пример, че е така
И това са старите снимки на Учителя Беинса Дуно. Там, където е хванал цигулка, сякаш от него се излъчва особена енергия. Дори само да гледаме черно-бялата фотография, пак се чувстваме по-добре. По-истински.

Може да се каже, че човечеството е израснало с музика
От правека тя е нещо свещено за нас. Звукът е основна част от много медитативни и религиозни практики. Мантрите сами по себе си са на първо място музика. Изпеем ли ОМ, сякаш събираме света в една шепа. В нашата шепа. И цялата Вселена изведнъж заживява в баланс.

Но сега ще си говорим за обичайните проявления на музиката, за начините, по които всеки ден звукът може да благотвори. Когато например си тананикаме, също създаваме музика. Опитайте и сега, просто си изпейте ла-ла-ла-ла, ла-ла-ла-ла… Ето, че и от вашето същество блика музика 🙂 Дори да е прозвучала фалшиво, си е ваша, извира от сърцето ви и веднага се грижи за две неща – изпълва с енергия и помага да усетим центъра.

Музиката и тя е лекарство

Различните звучи имат различна сила
Важно е какъв е произходът им. Още старите египтяни открили, че като се пее в хор, се премахва безсънието. Древните гърци пък използвали тръба, за да лекуват психически болести и неврози.

Създаването на музикалните инструменти е една от най-светлите страници в развитието ни като цивилизация. Всяка култура си има свои, но някои са се наложили като по-популярни. От всеки инструмент се отронват различни звуци с различен тембър. На тази база може да се потърси и какъв е ефектът от музикалните инструменти.

Музиката и тя е лекарство

Според музикотерапията ползата от един или друг инструмент се ражда от резонанса, който настъпва между честотата на звука и някой от органите в човешкото тяло. Знае се, че всяка система, всяка част от организма ни има своя собствена честота на вибрация. Затова и различната музика ни влияе по различен начин.

Ето как помагат музикалните инструменти
Цигулката например може да стимулира възстановяването на отделните органи. Флейтата действа благотворно върху органите, свързани с дишането. Струнните като цяло оказват въздействие върху сърцето. Барабаните пък поддържат нормално кръвното налягане. Саксофонът регулира сексуалното желание, а акордеонът помага, когато изпитваме неразположение в коремната област.

Музиката и тя е лекарство

Интересно е това, че едно време органът е играл важна роля в религиозните церемонии. Оказва се, че неговата сила е в активирането на мозъчните процеси. Също така засилва и енергийния поток в гръбначния стълб. Знаем, че гръбнакът е много важна част от човешкото тяло – изправен гръбнак дори символизира желание за напредък и духовен растеж.

На базата на ефекта от отделните органи музикотерапията определя и въздействието на отделните музикални жанрове и видове музикални изпълнения върху съвкупността от душа и тяло, каквато сме. Казва се, че хоровото изпълнение в църквата ни изпълва със сили и младежка енергия. Джазът пък подкрепя сърцето и стимулира кръвообращението.

Много хубаво въздейства и класическата музика, която се грижи за нервната система.

Най-силните звуци идват от природата
Това е естественият шум от водопад, също птичата песен. Потропването на внезапно завалелия дъжд също се възприема от нашите сетива като музика. И прибоят с морските вълни е способен да успокои и да помогне на съзнанието да се възстанови.

На обратния полюс са дразнещите звуци – например от автомобили или мотоциклети. Опитайте, колкото ви е възможно, да избягвате непосредственото им влияние. Защото те носят много бързо умора за цялото тяло.

Музиката е като спешна помощ
Може да послужи много бързо да промените емоционалното си състояние. Тя е като спешна помощ в случаи на безпокойство, безсъние и неврози. Пак ще ви дадем за пример сътвореното от Учителя Беинса Дуно. По думите му, мелодиите, които сам дава в своите окултни класове, са способни да тонизират и хармонизират психическите процеси. А и точно за цигулката, неговия инструмент, се казва, че е като балсам при душевни травми. Просто Учителя е намерил най-финия начин да настрои човешката душа за осъзнаване на оная светла реалност, която често ни убягва. Слушайки музика, ние сме способни да я възприемем. Да я превърнем в нашето сега.

 

Текст: Краси Проданов; снимки: Деница Проданова,  www.facebook.com/SlncevaHrana