fbpx

За поста през лятото – обръщение от Георги Костов

За поста през лятото - обръщение от Георги Костов

Здравейте съгрупници!

Започна лятото, започнаха горещите дни и естествено възникват въпроси и притеснения свързани със сухия пост. Дали е удачно да се прави през лятото, опасно ли, до колко дни и т. н. Първо искам да попитам тези, които считат, че условията (климатичните) са неподходящи, мислите ли, че Мойсей е бил в по-добри условия в пустинята, цели 40 дни при това?

Температурата на околната среда е само един от факторите – тялото изразходва енергия за охлаждане при висока температура на околната среда, а при ниска за сгряване. Несъмнено колкото температурата на околната среда е по-неблагоприятна, толкова повече енергия изразходва организма. Логично е, че в такива случаи е по-трудно. В тялото обаче се и генерира температура – от физическа дейност, от храносмилането също. Някой да понася с лекота тежки храни през лятото? Май логично апетита намалява в жегите. Съвсем логично е, че когато се спре храната, организмът изразходва по-малко енергия за нейното смилане и асимилиране и генерира по-малко топлина. Ако намалим и движението – генериране още по-малко топлина. Движението генерира много топлина. В жегите и животните “пладнуват”, не са хипер активни в най-горещата част от денонощието. Гущерите и змиите не играят на гоненка….

Мисля, че в летните жеги, би следвало да се притесняваме много повече за тези, които “подпират лакти” от петък на масата и правят яки софри и запои през уикенда, отколкото за човек решил да направи едно тримирене. Истинско – ТРИ дни в МИР.

Следващ момент е, че организмът не хаби енергия само за температурата на тялото и физиологичните процеси. Изразходва се също емоционална и ментална енергия! Колко – от нас зависи. Предполагам всеки е имал моменти когато е бил изтощен психически. Един напрегнат ден в службата може да изхаби много повече енергия. Въобще не е за пренебрегване и този факт, не само през лятото.

Не предприемем ли съзнателни действия в тази посока ( физически, емоционален и ментален пост), не си ли осигурим благоприятна среда, то естествено, че и постът ще преминава по-трудно и ползите ще са по-малко. Тогава постът става една диета, едно “неядене”.

Аз съм преобладаващо “огнен” тип. Такива хора по-трудно понасяме горещините. През лятото в горещо време съм правил до пет дни сух пост. Дехидратация никаква. Определено ми е по-трудно през лятото в апартамента, отколкото през зимата в апартамента, но през лятото в планината ми е по-добре, отколкото през зимата в апартамента.

Искам да предупредя хората без опит, че първите дни от сухия пост (и от водния) крият също големи рискове. Най-често по време на пренастройката на организма се случва виене на свят и припадане дори. И лете и зиме! Нужно е да бъдем по-внимателни с движенията – без резки движения. Без излишни натоварвания. Повече почивка и по-малка активност.

Постът е достъпна за всеки човек практика. Но като най-мощен метод изисква и най-сериозно отношение от наша страна! Постът изисква физически, емоционален и ментален покой. Почивка, тишина и спокойствие.

Бъдете разумни!

 

Публикация на Георги Костов във facebook групата “ПроСветление ПроЧистване ПриРодолечение”