fbpx

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Отново очакваме един динамичен и трудно предсказуем месец, подобен на юни. Дано само е без градушки.

Светлина ще има не само от Слънцето и четирите планети, намиращи се в светлинни съзвездия, но и от петте светлинни тритона на 3-ти, 5-ти, 6-ти, 11-ти и 17-ти юли, които ще променят импулсите идващи от съзвездията в тези дни. Трябва да следим внимателно и да ползваме целесъобразно тези промени. Топлина ще ни даряват останалите четири планети от топлинните съзвездия, но дните на Меркурий и Венера са малко, а Плутон в Стрелец е много далече. Остава ни голямата надежда – Юпитер с цял месец в Лъва.

Как се надяваме, че ще изглежда целия месец: Дебютът ще е топъл, но между 5-ти и 7-ти се очаква буря, както около Еньов ден в района на Асеновград. От 9-ти до 15-ти топло за сезона, но бързо променящо се с остър вятър и отново бури в отделни райони.

Намаляване на температурата между 15-ти и 17-ти на места с бури. След 17-ти се надяваме на нормално топло за сезона време до края на месеца.

Независимо, че през юли садим малко растения пълният период на Низходяща Луна от З-ти до 19-ти ни дава възможност да работим във всички участъци в градината. Има възможност за така важната лятна резитба и колтучене в лозето. Тук и точното време за прибиране реколтата от кореноплодни-10-11-ти, особено 12-ти и 13-ти от 12 до 18 часа. В този период са промените и в импулсите, причинени от светлинните тритони, следете ги внимателно.

Периодът на Възходяща Луна ни дава отлична възможност за прибиране на сеното и реколта от плодове.

След Пълнолунието на 20-ти юли в дните на плод и цвят при по-хладни дни правим първите присаждания на спяща пъпка – околиране. За технологията сме говорили.

През юли събираме и първите семена на отгледани от нас растения в съответните благоприятни дни. Да не забравяме подготовката на лехи за ягоди, които ще засадим през август.

До края на месеца трябва да приключим с компостната купчина, за да имаме добър материал за есента, а през август започваме новата. Дните през месеца са достатъчни – 13-ти , а на 4-ти и 14-ти използваме успешно готовия за подхранване. Отново напомням, че там където сме прибрали реколтата от лехата веднага засяваме нови растения – най-добре смески за зелено торене.

Още в началото биодинамиците имаме за задача да приготвим най-важните компостни препарата – бял равнец в чаша от кора на бреза и от глухарче в чаша от явор, а не клен, както е в календара. Те са от един род, но яворът както и глухарчето са във връзка с планетата Юпитер.

И накрая само два неблагоприятни дни. Така, че ни чака много работа .

Успехи!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)