fbpx

Леонид Щенников и неговата система за оздравяване

Леонид Щенников

Леонид Щенников, роден през 1932 г., е професор по нетрадиционна медицина, психотерапевт, автор на патентована методика за Целебно Въздържане от храна и течности (сух пост). От 1971 г. почти суровоядец, природолюбител, изследовател. Започнал да се интересува от себепознание и себеразвитие. До 1980 г. има множество 3, 4 и 5 дневни сухи поста. През1980 година прави първия си 10 дневен сух пост. Отслабва с 15 кг , които възстановява за една седмица. След това е постил постоянно – ритмично, като е възстановявал теглото си за три дни.

След 1980 г. започва да практикува дълги въздържания от храна и вода. Вратите на домът му са били постоянно отворени за хора, търсещи избавление от недъзите си. Започнал е да ръководи групи от по 2-3 човека, с които заедно е провеждал от 7 до 11 дни сух пост. През 1990 година отпътува за Москва, за да създаде школа за лечение по негова методика и до 1996 г. в Подмосковието са се провеждали лечения под ръководството на специалисти обучени от него. През това време активно е консултирал болни извършващи самолечение в домашни условия, изнася лекции в Русия и зад граница. Почти всеки ден е бил зает с дейности свързани със сухия пост. Водил е записки за всички случаи, но в един момент намира това за много излишен разход на време и решил да се възползва само от това, което запомня и от собствения си опит.

От менюто му на хранене отсъстват всякакво месо, консервирани продукти и яйца. Предпочита плодове и зеленчуци, сокове и зърнени храни. Готвената храна предпочита да е на пара, за да се съхранят витамините и другите полезни вещества. Пие чиста изворна вода и натурални сокове. Не употребява кафе и черен чай. Рядко ползва зелен разхладителен чай. Не пуши и не употребява алкохол. Пие малко течности и 1-2 пъти дневно прави обливания с хладна вода или хладен душ.

Леонид Щенников

Тридесет години преди написването на книгата “Система за Изценение” не е боледувал от никакви простудни или вирусни заболявания и счита, че обливането с хладна вода е повлияло много за това. Храни се един или два пъти дневно. Всяка седмица прави по два сухи поста по 36 часа – обикновено в сряда и събота. Спи по 5-6 часа и става на разсъмване.

Периодично 1- 2 пъти в месеца прави по 5- 7 дни сух пост. Когато пътува до три дни също е на сух пост. Така му е по-леко и приятно. Вярва, че организмът на човека е “мъдър механизъм” и в генетичния код се предава от поколение на поколение информация, кое е полезно и кое вредно за здравето.

Веднъж на 3-4 месеца провежда дълги въздържания от храна и вода от 7, 9 или 11 дни. По този начин счита, че подмладява организма си и обновява клетките, постига пълно прочистване на организма и укрепва имунната си система. Този начин на живот за него е станал лек и приятен. 

Леонид Щенников

След преведени изпитания на 10.02.1995 г. регистрира патент за изобретение с номер 2028160: “Способ за реабилитация на организма” наименуван като Целебно Въздържане от храна и течности ( сух пост). Създава център за нетрадиционна медицина “Бдение”.

През месец май 1996 г. в град Кисловодск провежда най-дългия си сух пост – 21 дни, като част от записките от последните дни на поста са налични в книгата “Система изцеления по Леониду Щенникову. Целебное Воздержание от жидкости и пищи”, в която е описана и 7 и 11 дневната му методика. Мечтае да направи 40 дневен сух пост считайки, че едва след такъв пост човек може да разгърне целия си потенциал.

 

Благодарим на Георги Костов за предоставянето на материала.