fbpx

Урок по светлина

На 22-ри юни, празника на започващото лято, в училище “Изгрев” имахме урок по светлина. Докато се учихме да правим свещи, разбирахме как пчелния восък от слънчев лъч се е превърнал в материал, от който отново може да се прояви светлината.

Калоян, който е майстор свещар, ни разказа за този път : “Слънцето изпраща своите лъчи към земята, благодарение на които цветята и дърветата разцъфвтяват. Пчелилите събират материал от тях, за да направят пчелен восък и мед. Свещарите, от своя страна, с парче восък и памучен фитил продължават пътя на светлината, създавайки свещ с ръце и сърце. Запалват тази свещ, мислейки с благодарност за цялата природата и слънцето, което дава живот.”

Урок по светлина

Всички деца придобиха свещарски умения и вярваме, че освен свещичките, които занесоха вкъщи, този урок внесе светлина в ума и топлина в сърцата им. Това е целта на истинското свещарство и преподаване. Тя може да се търси във всеки учебен час и при всяка форма на общуване.

Кръжокът в снимки:

Започнахме с раздаването на таблички, в които да изработим свещите. Използвахме методът „предай нататък“, за да може всеки да получи своята.

Урок по светлина

В готовност да направим първата свещ:

Урок по светлина

Междупредметни връзки – свещарство и правоъгълните триъгълници:

Урок по светлина

Урок по светлина

Урок по светлина

Изработване и на последната трета свещ – „Светъл лъч“

Урок по светлина

Когато един „светъл лъч“ е в детските ръчички:

Урок по светлина

Майсторите свещари опаковат светлина за вкъщи:

Урок по светлина

Пожелаваме светли и слънчеви дни за всички родители и деца 🙂

 

Източник: блогът на училище „Изгрев“