fbpx

Биодинамична характеристика за август 2016 г.

Биодинамична характеристика за август 2016 г.

Силно динамичен, трудно предсказуем месец ни  обещават планетите с тяхната активност. Много горещи дни не само защото Слънцето навлиза в горещия Лъв на 11-ти август, но много от планетите са в  топлинни съзвездия Меркурий в Лъв до 19-ти, Венера до 27-ми, Юпитер до 9-ти и Плутон в Стрелец през целия месец.

Общата тенденция е сух и топъл месец с изненадващи промени.

До 10 август нормално топло за сезона време с по-силен и прохладен вятър около 5-ти август.  От 11-ти до 13-ти – бури и големи промени в температурата, много различно време в отделни региони.

ОТ 20-ти ДО 25-ти ТЕНДЕНЦИЯ ЗА БУРИ И ВРЕМЕТО ЩЕ Е КАТО РАЗВЪЛНУВАНО МОРЕ.

Едва около 28-ми ще имаме есенно време с повече спокойствие прохлада и влага.

Три са най-важните неща  за този месец – първо да подготвим новата компостна купчина за пролетта на 2017 г. – Имаме цели 2 дни за  тази важна работа. През август започва и есенното подхранване на почвата. Тук са първите  три дни като начало. Всички дни са посочени в календара. На освободените площи, където засяваме смески за зелено торене също полагаме готов компост.

Вторият момент е присаждане на спяща пъпка – околиране. За да получим добър резултат са ни необходими три съвпадения – близко Пълнолуние, Възходяща Луна и топлинно съзвездие. Точното време е 23-ти и 24-ти до обяд.

Третият момент е важен за тези, които подготвят биодинамични компостни препарати Време е за препарат от лечебна лайка – 7-ми август от 16 до 22 часа. С леко навлажнена лайка пълним чашата от кора на лаственица и заравяме в земята.

Месецът е благоприятен за събиране на семена от различни растения. За технологията говорихме миналата година. Не е толкова сложно, но е много важно да имаме собствени чисти семена.

При толкова много работа имаме и няколко дни за почивка – 4-ти, 5-ти, 19-ти след обяд, 21-ви след 15 часа и 22-ри до 17 часа.

Труден, но много важен месец! Да работим умно!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)