fbpx

Който първо хвали, а после кори – той два пъти е лъгал

Който първо хвали, а после кори - той два пъти е лъгал

Който първо хвали, а после кори – той два пъти е лъгал.

Това е поговорка от приказките на 1001 нощ. Поговорка от стари времена, която Маруф обущарят споменава в разказа си, разказан от Шекеразада (Сладкодумка).

Понякога и ние сме в това положение – да сме изправени пред това първо да хвалим, а после да корим. Дори твърдим, че тогава сме прозрели истината. Но – поговорката казва, че в този случай ще сме лъгали два пъти.

Правилният път е точно обратен – не да се разочароваме от живота и от хората, а да се влюбваме в тях. За това ни дава пример Апостол Павел – той първо кори, а после хвали. Т.е. той върви от безлюбието в любовта. Това е и правилният път, който може да ни издигне. Другият път – първо на хвалене, а после на корене означава, че още не сме разбрали нещата; не сме благодарили за всички блага и условия, които имаме; и че не сме намерили положителните аспекти за дадения случай и сме се фокусирали само върху негативната страна. А такъв фокус води до стеснение, ограничени и фиксиране в низшата природа, а от там до спъване.

“Който първо хвали, а после кори – той два пъти е лъгал” – за да бъдем истинни, трябва да следваме пътят на любовта – от безлюбието в любовта – възходящият път. Да имаме сили да го правим и да растем!

 

Калоян Гичев, 26 август 2016 г., София.