fbpx

Биодинамична характеристика за септември 2016 г.

Биодинамична характеристика за септември 2016 г.

Първият есенен месец който за разлика от миналата година  има само един цикъл на Възходяща луна от 11-ти до 23-ти септември. Това ще създаде проблеми за прибиране на реколтата, поради което трябва ефективно да използваме  всеки час на топлинните и светлинни импулси, за да можем да пререботим част от продукцията – часовете на Стрелеца, Овена и Водолея.

По-големи са възможностите за прибиране на реколтата от кореноплодни. Най-доброто време е силният земен импулс на дългата Дева, а дните са в началото и края на месеца в Низходяща луна.

През този месец започваме подготовката и сеитба на зърнени култури. Натрупаната влага в края на август е мого благоприятна. Добрите дни са от 12 ч. на 10-ти до 21 ч. на 12-ти, 15-ти, 16-ти до 16 ч., 19-ти и 20-ти септември.

През септември имаме и три феномена. На първо място есенното равноденствие – 22.09 -17:22ч. /слънце в знака на Везни/. На второ и трето място две затъмнения – на 1-ви септември Слънчево с максимум в 11:08 ч. и на 16-ти Лунно с максимум – 20:58ч.

Периодът е благоприятен и за работа с компоста – достатъчно много дни. Ключов момент е старата купчина да е готова на 90% защото през октомври залагаме на 75% от готовия в лехите. Усилено работим и с новата, която ще ни трябва през пролетта.

Два дни имаме за ефективно ползване на готовия компост – 6-ти и 24-ти. Подхранваме лехите с компост за цветни растения. Според  разположението на Слънцето можем да направим следното предвиждане на времето. Промените в природата към есенен климат започват още в началото на месеца. Дейността по прибиране на реколтата ще върви около 15 дни по-рано от традиционното. От 3-ти до 11-ти – променливо време със силно Слънце и бързо заоблачаване. Хубави есени дни около 13-ти и 14-ти. Периодът около есенното равноденствие със силен и хладен вятър. Края на септември  особено около 25-ти и 26-ти с хубави, спокойни есени дни.

Успех на всички!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)