fbpx

Да се изкисват ли морковите във вода? – д-р Гайдурков

Да се изкисват ли морковите във вода? - д-р Гайдурков

Когато говорим за моркова, напълно основателно използваме израза „царят на зеленчуците“. В моята 30-годишна лекарска практика той неизменно е доказвал своя изключителен ефект. Съставът му е отдавна известен, но все още остава тайна на какво се дължи тази негова неповторима и мощна профилактична и подпомагаща лечението роля. Той е един от най-богатите на бета-каротин зеленчуци, но други също съдържат тази съставка. Уникалните му качества най-вероятно се крият във формулата на съчетанието, пропорцията и синергичното, взаимопотенциращо се действие на отделните компоненти.

Морковът е най-добре да се ползва предимно в пресен, суров вид. Препоръчително е да се включва в няколко рецептурни варианта:

  1. В салата – настърган и комбиниран с други зеленчуци – червено цвекло, домат, ряпа и др., овкусени с подправки по желание и добавена мазнина, но не под формата на екстрахиран продукт – олио, зехтин и др. Вместо да използвате технологично преработени, небалансирани мазнини, които, въпреки че са студено пресовани, нарушават биохимичния баланс, употребявайте интегрални (цялостни) продукти като авокадо и дресинг (песто) от смляни на паста ядки – бадем, орех, кашу и др., евентуално лъжица суров сусамов тахан.
  2. В пресноизцедени зеленчукови сокове. Морковът следва да съставлява основната обемна част, като може да го комбинираме със сок от други зеленчуци – селъри, краставица, спанак, малко количество червено цвекло ( последното до 100 мл. на прием, разредени в общия зеленчуков сок) и др. Смята се, че при използването на морковите на сок, голяма част от токсичните деривати остават в кюспето, като по този начин се предпазваме частично от вредното им действие.
  3. Под форма на зелено смути – блендирани на крем зеленолистни – спанак, магданоз, копър, рукола, валериана, листа от цвекло и др. с добавен пресноизцеден морковен сок. Смутито, както и соковете не се разреждат с вода, тъй като се намаляват ензимните системи, като следствието е провокиране на ферментация с чревен дискомфорт, подуване и газове.
    Морковите, като всеки друг пресен и сочен зеленчук е обвиняван за съдържанието на нитрати. Трябва да знаем, че нитратите са естествена част от растителната тъкан и нейният метаболизъм. В определени количества те се съдържат и в био произведените. Имат ниска токсичност. Малки количества от тях се доказа, че са необходими и полезни. В обмяната образуват азотен окис .Едно изследвано напоследък и оказващо се изключително важно за нашия нормален метаболизъм вещество със съдоразширяващи функции, като по този начин подобрява оросяването на органите и тъканите. Нитратите са опасни единствено, ако в организма се редуцират до нитрити и нитрозамини. Съдържанието на естествени антиоксиданти, като витамин С, А, Е, както и антоцианини (пигментните растителни вещества в плодовете и зеленчуците), възпрепятстват този нежелан процес.

Най-опасните използвани в селското стопанство химикали са пестицидите, които са много по-токсични от нитратите. Много от тях са мастноразтворими субстанции и трудно се отделят от продукта. Освен , че следва да се спазва карантинния срок при производството, това което можем да направим, за да намалим опасността от техните остатъци е да накисваме морковите за 12 часа във вода, препоръчително с добавена сода бикарбонат (сода за хляб) – 1 суп.л. на 1-2 литра. След това измиваме обилно с топла вода. Като превенция преди употреба можем да изрежем връхната част на морковите (там, откъдето израстват листата) на разстояние от 1 см. Препоръчително е също така да изстържем повърностния слой на моркова, където растението натрупва част от токсичните вещества.

 

Д-р Гайдурков, georgigaydurkov.wordpress.com