fbpx

Биодинамична характеристика за октомври 2016 г.

Биодинамична характеристика за октомври 2016 г.

Последната характеристика и календар за 2016 г. Ще направим почивка до февруари 2017 година. Разбира се, че ще използваме зимните месеци за подготовка и планиране на дейностите през новата земеделска година.

През този месец ще направя групиране на множеството въпроси и ще ги развия като отделни теми за вестника и сайтовете. В края на месеца или началото на ноември ще организираме двудневен семинар с практическа насоченост за изработване на препаратите и с по-голямо внимание  за биологичната защита на градината. Ще получите необходимата информация за семинара навреме.

А сега за месец октомври няколко важни неща – през август беше много напрегнато да подготвим препаратите от лайка, а сега на 20-ти октомври ще успеем. Имаме на разположение 6 часа. Ако не сме направили предварително чашата сега правим всичко на един път. От по-дебел клон на лиственица – дървото на Меркурий режем няколко  отреза по 20 см срязваме кората и я обелваме за оформяне на чашата. Отрязваме  от обеленото цилиндърче  два пръстена с дебелина около 2 см за дъно и капак, 200-250 г суха лайка навлажняваме с предварително приготвен чай от лайка и напълваме чашите с поставено дъно и капаче. Завързваме с ластичета и поставяме в предварително приготвена ямка в градината. Поставяме белег и може да засеем някаква  житна култура. През месец май ще имаме готов биодинамичен компостен препарат 503, който носи импулс от Меркурий. Цялата технология започва след 7 часа и завършва до 13 часа на 20-ти октомври.

Започваме и подготовката на дупките  за овощни дървета и лози – точното време са дните на топлинните и светлинни съзвездия, без значение от вида на луната, те не са малко и можем да оставим и за ноември. Технологията ви е позната от минали години.

Достатъчни са дните и за работа с компостната купчина. През този сезон залагаме и 75% от готовия компост на лехиге и дъвчетата.

Резници за вкореняване вземаме както винаги в периода на възходяща Луна. В топлинни и светлинни дни съхраняваме и засаждаме веднага след 20-ти когато Луната преминава  в низходящия си период – за цветни – на 21-ви и 22-ри до 17 часа, за плодни – 24-ти, 25-ти и 26-ти октомври.

Прибирането и преработването на плодната реколта – винаги по време на Възходяща Луна от 8-ми до 20-ти октомври. Това време е и за сеитба на зимните житни култури. Да се избягват неблагоприятните дни, отбелязани в календара.

Очаква се и по-хладен от обичайния октомври поради студените импулси от Девата, които ни изпраща най-голямата планета Юпитер и Слънцето, намиращи се целия месец в нейната зона.

Очакванията за отделните периоди за октомври:

– от 1-ви до 7-ми влажно и прохладно със сняг по високите места в края на периода;
– от 8-ми до 12-ти леко затопляне;
– от 13-ти до 18-ти  дъжд и мъгли, резки промени, силни морски бури, особено около 16-ти, които могат да предизвикат важни икономически загуби;
– след 19-ти спадане на температурата със студени дъждове и много промени.

Необходимо е при тази обстановка да използваме всеки добър ден и час. Успешна работа, колеги!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)