fbpx

Да гласувам ли за… дявола?

Да гласувам ли за... дявола?

Здравейте, драги приятели и прощавайте за заглавието, може би все пак е подходящо. В тези дни на избор за президент сме изправени пред множество избори, както обикновено, плюс още един. Това е изборът да гласуваме за негативните картини, образи, думи и отношения. Когато спираме да виждаме доброто в някой, а започваме да се делим само по това, че някой е видял повече положително или отрицателно в един или друг човек. Спомням си една случка, в която индийски йог пътува във влак и срещу него се гневи църковен служител и го заплашва, че ще отиде в ада. Йогинът отвръща, че може би някой ден ще отиде, но ако адът е място на ниски емоции и затъмнено съзнание – то събеседникът му вече е там. Така, че още преди ходенето до урните в избирателните секции, често се случва ние отдавна да сме напълнили урната на дявола. Разбира се, можем да положим усилия да гласуваме и за ангела.

Това не е вятърничево, повърхностно виждане на положителните страни и заравяне на главата. По-скоро това е наука, науката на Любовта, която търси доброто. Така ни казва Апостол Павел:

Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.Любовта никога не отпада…

Учителя Беинса Дуно ни предупреждава за одумването:

В Окултната школа се забранява всяко одумване, всяко изтъкване на погрешките у другите хора – изобщо лошите мисли се забраняват. Знаете ли защо? Понеже щом мислите лошо за някой човек, вие отправяте своите корени към него, а там няма никаква храна за вас. Тези ваши коренчета започват да всмукват сокове от този човек, но тези сокове са чиста отрова, която постепенно трови и разваля вашия живот. Много жени се развалят не само от това, че имат лоши мъже, но и от мисълта, че мъжете им са лоши, и започват от ден на ден да отпадат, да съхнат, докато един ден кажат: „Сбогом от този свят”, а мъжът им гледа и си казва: „Не знам от какво се помина моята жена.” Същото нещо става и с ученика на Окултната школа. Затова се казва на ученика: не мисли зло, т.е. не пущай корените на твоята душа в лош човек, стой настрана от него! Така стои научната страна на въпроса.

Мислите ли, че като съдите човека, служите на Бога? Който иска да служи на Бога правилно, той трябва да се откаже от своите стари навици, от критика и одумване. Не мислете, че ако се откажете от старите навици, от слабостите си, вие изведнъж ще станете светии, ангели. Усилена работа се иска от човека, за да постигне онова, което душата му желае.

Още от Учителя за одумването може да прочетете тук >> 

И нека се върнем на изборите – да гласуваме за по-малкото зло в всъщност е една мантра (словесна формула), която възпира възможността да открием доброто в човек. Във всеки човек има положителни, добри страни и те трябва да бъдат поддържани. Във всеки от нас има и добри и лоши страни, но изнасянето на лошите всъщност ни прави извор на отрицателна енергия (скептицизъм, цинизъм, песимизъм, апатия). Опасността да гласуваме за дявола е голяма и тя не е само веднъж на 4-5 години, а ежедневно. Трябва да имаме много сила, ясно будно съзнание, широк поглед и чисто сърце, за да можем да гласуваме за ангела.

Христос казва: Истина ви казвам: каквото вържете на земята, вързано ще бъде на небето; и каквото развържете на земята, развързано ще бъде на небето.

Да се помолим да имаме сила да гласуваме за ангела, да се помолим другите хора да имат сила да гласуват за ангела, да се помолим и да пожелаем всички политици да имат повече сила да предпочетат ангела пред дявола, поне в повече избори.

Да гласуваме за ангела е наука, която има правила, закони и принципи, както писането се усвоява бавно с точки и ченгелчета, така и тази наука изисква учене, но нямаме друг път, освен да учим и вървим напред.

Ще се опитам да гласувам за ангела, искам да направя този малък опит, ще се опитам да не питам дявола за съвет, а ангела. Дяволът има наука, която добре сме усвоили, сега имаме задача да възприемем ангелската наука, защото науката на дявола ни води на никъде. Как можем да изберем ангела? – Не можем, не можем сами, а можем както казва Апостол Павел – не аз, а Христос в мен. Можем с Любовта и Добротата.

Без страх и без тъмнина, с обич и виделина!

 

Калоян Гичев, 11 ноември 2016 г.