fbpx

Дневник на гардинаря: 8 април 2012

Цветница – слънце, дъжд, слънце, цветя, усмивки и замечтаност. Днес отидохме в градина „Вита“ около обяд. Ден цвят и бяхме решили да посветим деня на засяване на цветя, определяне на някои пътеки и почистване.

Нарцисите ни посрещнаха.
Започнахме с разичстването на лозите и конструкцията, на която бяха закрепени или както се оказа след това – конструкцията, която крепяха.

 

Същевременно напълнихме и няколко сандъчета с пръст. Отдолу, за дренаж, наредихме камъчета и малко клечки. Засяхме семена от: петуния, тагетис, пламък, кампанела и латинка. По-късно ще разсадим някои от цветята между лехите, за да предпазват растенията от насекоми и болести. Латинката и петунията ще ползваме и за украса.

 

Засяхме семена на цветя (тагетис и невен) в една от лехите. Цветята и билките са важни за всяка градина и добите градинари им обръщат нужното внимание. В стремежа си да бъдем такива, сложихме и трендафила, който Деси ни даде, от двете страни на входната порта. Като порастне ще радва всеки гост в градината и ще го очарова с цветове и аромат още от входа.

 

До трендафила сложихме и слънчоглед, който да прветства след време пчелите. Засяхме слънчоглед от покълнал слънчоглед на различни места из градината. Ще дойде лято и трябва да има с какво да почерпим и зарадваме пчелите. Съдействието с цялата жива природа е част от земеделското изкуство. В живото земеделие, което изследваме и прилагаме – пчелите са неизменен спътник и помощник. Принципите на живата природа са толкова чудесни и мъдри, човек винаги има какво да научи. Благодарим ти Господи, благодарим ви Светли, напреднали същества, за училището „Земя“, което сте направили по такъв чудесен начин.

 

Засяхме семена от латинка и направо в почвата до коловете на конструкцията за асма пред бунгалото. Така, когато латинката порастне, ще я увием около коловете и ще се радваме на красотата и когато вдигаме поглед нагоре.

 

Взехме решение и къде да направим малко езерце (блатце), в което да поканим да живеят жаби. Знаем, че жабите са добри градинари и помагат много в работата по предпазване от вредители по растенията. Жабите ще ни спестят пръскане, а това е важно за нас, защото нямаме почти никакъв опит с приготвянето на био препарати. Мисля, че добре ще се разбираме със жабите. Ще се постараем да им направим хубаво място за живот.

 

Лимецът (житото) расте и върви своят път към слънцето. След като се е събудил от зимата в студената и мокра земя – той не се е отказал и условията не са го отказали, дори обратното. Той се е организирал и е задействал импулсите за живот и растеж, вложени от Висшите сили в него. Тръгнал е нагоре, пробил е и вече се радва на слънчевите лъчи. След някой месец ще придаде и плод.

 

„Приятен е пътят на ученика във всичките му трудности, защото е път на възлизане.“

Учителя Беинса Дуно

 

Нарцисите ни посрещнаха и изпратиха в този хубав ден.