fbpx

Липсата на силиций в организма отключва редица заболявания

Липсата на силиций в организма отключва редица заболявания

Силицият е един от най-разпространените минерали на планетата, но има много малко храни, които съдържат количество достатъчно за да осигури дневните нужди от които човешкия организъм се нуждае. В днешния модерен свят, обсебени от забързания начин на живот, замърсяването, прекалено преработени храни и бедни на минерали хранителни стоки се оказва, че масово хората страдат от хранителни дефицити. Силицият играе твърде важна роля за нашето здраве и не бива да се допуска липса на силиций в човешкия организъм. Нашето тяло съдържа силиций в косата, ноктите, щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречните жлези и липсата му отключва редица тежки болести: остеомалация (размекване на костите), влошаване на състоянието на ставния хрущял, болести на очите, зъбите, косата, кожата и ноктите, дисбактериоза, атеросклерозата, камъни и пясък в бъбреците, диабет, артрит, проказа, рак.

Силицият, подобно на въглерода, участва в многобройни процеси във всеки организъм, влиза в химически реакции с почти всичко, което се намира наоколо – това е основната му черта, затова се нарича “жив атом”. За да функционира човешкото тяло  правилно, трябва да се консумират всеки ден около 20 мг  силиций, но средно при добър хранителен режим ние консумираме само 3 – 4 мг на силиций на ден. По този начин организма ни търпи липси, които в даден момент отключват сериозни заболявания.

В младостта нашите тъкани абсорбират и поддържат високи нива на силикати, които позволяват на телата ни да останат гъвкави, устойчиви и енергични, но с възрастта, нивата на силициев диоксид постоянно намаляват. Негативния ефект от намаляване на нивата на силициев диоксид е прогресивно влошаване на здравето, увеличаване на умората и ускоряване на процеса на стареене. Добавянето на силиций под формата на хранителна добавка може да бъде помощно средство в подкрепа за здрави кости, стави, хрущяли и кръвоносните съдове, както и за поддържане на доброто състояние на кожата, ноктите, косата, зъбите и венците. Многобройни клинични проучвания подкрепят ползите от силициев диоксид за тялото и са установили следното:

Калций и витамин D не са достатъчни за растеж на костите, плътност, здравина и гъвкавост. В действителност, тялото не може да абсорбира и използва калция без присъствието на силициев диоксид. Доказано е, че около 70 елемента не се усвояват в организма, когато липсва силиций. Данните показват, че вместо да насърчава изцеление, калция като хранителна добавка ускорява извеждането на костен калций от организма когато липсва силиций и по този начин ускорява процеса на остеопороза и дегенеративни заболявания , които влияят на съединителната тъкан в човешкото тяло.

Кожата е най-големият орган в нашето тяло. Колагена съставлява до 75% от теглото на кожата и е отговорен за устойчивостта и еластичността й. Всеизвестно е, че колагена, който е предимно съставен от силициев диоксид с годините постепенно намалява. Проучвания показват, че без адекватен прием на силициев диоксид, тялото не може да поддържа оптимална еластичност на кожата и здравина на косата, ноктите, зъбите и венците.

Изследванията потвърждават, че с възрастта, силициев диоксид изчезва от аортата и по този начин отслабва съединителната и в резултат съществува по-голям сърдечен риск. Силицият също така помага за поддържането на жизненоважни белодробни тъкани и тяхната защита от замърсяване.

 

Е.Р. Къмпъни ООД