fbpx

Дневник на гардинаря: 24 март 2012

Отново бе време за градината. Отново чудесен, слънчев пролетен ден. Нарцисите ни посрещнаха от далеч, все още не се бяха разтворили, но силите на Живата природа работеха в тях и съвсем скоро щяха да ни радват с цветовете си.

Днешният ден посветихме на почистване. Изрязахме изсъхналите лози, демонтирахме, част от конструкцията, на която бяха, тъй като имаше вероятност да се разпадне. Поляхме лука и чесъна. От прочистването на сокове, което Калоян прави остава доста цеулоза, която събираме в кофи и носим, за да обогатяваме почвата. Този път изсипахме съдържанието и в компостните кошове.

Пихме чай от коприва и по-късно и зелен чай. Приятно е сред природата, под небето. Благодарим ти, Господи, за всичко, което си ни дал и за всичко, на което си ни научил. Аум.

Почистихме ягодите от шумата и сухите ластуни. В някои следващ път, когато е по-влажно (след дъжд) ще ги разредим.

Почистихме и изрязахме малините. Подрязването направихме на височина около 70 см от земята. На местата около тях, където оградата беше поддала я укрепихме с плочи, колчета и скоби, с които захванахме мрежата към земята.

 

 

След това се заехме с грижа за плодните овошки.

Около някои дръвчета имаше прокарали издънки, изрязахме ги. Така силите и соковете   идващи от корена ще отиват нагоре в дървото и то ще храни повече плодовете.

Работата сред природата разрежда и зарежда. Освобождаваме се от старото, натрупаното и приемаме новите живи сили. Здравето е в баланса и в неперкъснатия кръговрат. Постоянно в нас се вливат и изтичат сили, в тялото ни се раждат и умират клетки. Когато има баланс, ние сме здрави и енергични. Всеки застой е дисбаланс, който често наричаме болест. Когато балансът е нарушен – това винаги е двустранно, ако има липса на нещо, има излишък на друго и обратното. Упражненията, методите за здраве се стремят да възвърнат баланса – да урегулират приемането и отдаването. Такъв чудесен метод е работата в градината.