fbpx

Дневник на гардинаря: 22 март 2012 – Първият ден на пролетта, първият ден на радостта…

Слънчев, топъл и чудесен ден. Следобяд отидохме в градина Вита. Слънцето радостно ни огряваше. Днес бе вторият ден, в който щяхме да работим. Преди около седмица основно чистихме, подреждахме, общувахме помежду си, с мястото, природата и обменяхме идеите, които да засеем.

Грижата за обогатяването на почвата е нещо, което съпътства мислите, намеренията и работата ни. Клоните, отпадъците, тревата, сухите стебла, черупките – всичко това ще обогатява почвата.

 

Във фермите на добрите стопани богатството на почвата всяка година се увеличава, увеличава се хумусът, от там плодородието и качеството на плодовете също се повишава.

 

В началото се заехме с това да изкопаем дупка по протежение на оградата, в която да сложим най-отдолу органични отпадъци, които носехме в няколко кофи.

 

Отпадъците събирахме през последните седмици в пластмасови кофички. Пролетното прочистване на организма със сокове може да бъде още по-полезно, ако органичните отпадъци се използват за обогатяване на почвата, в която ще отглеждаме храната си.

 

Изкопахме дупката и изисипахме съдържанието на кофите. Наредихме и малко клони, поръсихме с пепел и зарихме дупката, оформихме лехата и посяхме чесън и лук. Планираме по-късно тук да засеем тикви. Тогава органичните отпадъци ще са угнили повече, почвата ще е обогатена и ще има чудесни условия да израсте тиква, която да даде хубави плодове.

 

 

Засяхме лук и чесън в леха с размери 0,90 х 4,20 м. Разделихме я на четири равни части. В две от частите засадихме лук, а в другите две части – чесън.

Направихме следния опит – половината от лука и чесъна засадихме през картон, който предварително надупчихме със садилото. Под картона сложихме обгоряла тор и дървесна пепел. Покрихме картона с около 2 см пръст. Целта ни е да проверим дали по този начин мулчирането с картон още при засаждането е метод, който има предимства. Очакваме картонът да запазва влагата в земята, да намали нуждата от поливане. Картонът ще попречи и на плевелите да растат, което ще спести плевенето.

 

Засяхме и лук на вадички. Мястото за лука беше предварително обърнато.

Поляхме с вода от чешмата, която бяхме налели в кофи и оставихме един час на слънце. Така получената слънчева вода поднесохме на току-що засадените лук и чесън.

Взехме пръст, обгоряла тор и малко дървесна пепел, за да сложим разсад когато дойдат посевните дни след около 10 дни.

 

Накрая към схемата добавихме обектите в градината – дървета, стълбове, бараки, пътеки и други. Това ше ни помогне да направим по-точен план за бъдещата ни работа.

Прибрахме се заредени със слънце.