fbpx

Биодинамична характеристика: февруари 2017 г.

Биодинамична характеристика: февруари 2016 г.

През месец февруари, колкото и невероятно да изглежда с натрупания сняг през януари започва новата земеделска година. Време е да започнем изпълнение на плановете направени през зимата.

Какви са прогнозите за месеца според разположението на планетите и пътят на Луната пред зодиакалните съзвездия? Динамичният Меркурий ще ни носи много хлад от престоя си в Козирог, пък и Юпитер ще го подкрепя от студената Дева. Много влага ще изпращат Венера, Марс и Уран от Рибите, а и те ще получават подкрепа от Сатурн с месечния си престой в Скорпион. Малко равновесие ще има единствено от горещия Стрелец, намиращ се в далечния Плутон. Ако разпределим очакванията в дните на месеца без 100 процентово предсказване се надяваме първия период от 1-и до 7-ми като сух с хубави дни с изключение на дните между 2-и и 4-ти, когато се очаква по-силен северен вятър. Силна буря се очаква около 8-ми. От 9-ти до 16-ти хубави свежи дни със студени нощи. Дните след 16-ти ще са с голяма влажност и много дъжд и сняг по високите планини. Вероятно е около 22, 23-ти да чуем и първите гръмотевици за годината. След 25-ти времето ще се променя много рязко с бури и снежни виелици.

Независимо от всичко това за месеца ние си имаме конкретни задачи и всеки хубав ден дори и час ще ни е от полза. На първо място след ритуалното зарязване на св. Трифон започваме истинското обрязване на лозите и овошките. Точното време е Низходяща Луна в дните „плод“ и“цвят“- от 8-ми до 22-ри февруари,а самите дни се виждат в календара. За тези, които са си помогнали през лятната резитба са достатъчни.

На второ място ранното пролетно пръскане е възможно след това във всеки ден от месеца при положителни температури.

Обмазването с пастата на Мария Тун при проблеми с времето може да се извърши и през март.

При добри дни през периода на Низходяща Луна Можем да започнем засаждане на овошки и лози. Ще успеем ако сме подготвили дупките и каналите през есента, както ви препоръчах. Ако засаждаме – задължително в посочените дни преди от 8-ми до 22-ри.

Другата много важна дейност за която времето навън не е важно е сеитбата на семена за ранни зеленчуци- домати, патладжани и пипер. Точното време е от 3 часа на 3-ти февруари до 18 часа на 4-ти. Времето е малко но при предварително подготвени семена и почва ще успеем-най-добре работим с пластични тарелки с 45 гнезда. Технологията ще ви покажа във Фейсбук. За качеството на семената и технологията на подготовката сме говорили…

Не сме забравили и компоста „златото на фермера“/Рудолф Щайнер/. За работа с купчината имаме 6,5 дни – 8-ми след обяд, 27, 5, 6, 7, 24 и 25-ти, а за ползване 5 и половина дни – 8-ми след обяд, 17, 13, 14, 15 и 16- дните са подредени по значимост.

При Възходяща Луна събираме резници от върби за вкореняване за пчелна паша и зелена ограда, ще ги засадим през март.

Да повторим и най-важното за новият начин на разработване на календара. Защо показваме пътя на Луната в астрологическите знаци и зодиакални съзвездия.? Астрологическите знаци се отнасят за хората , тяхното поведение,дейности, хранене, лечение и оздравителни процедури.

От пътя на Луната през зодиакалните съзвездия и точното време на нашите грижи зависи развитието на растенията и качеството на плодовете. Така ние знаем кога и къде да насочим нашата дейност с най-голяма ефективност и да изпълняваме важния принцип на биодинамичното земеделие “целенасочено и подреждащо“ или разтълкувано – на определено място в определено време.“

В самата бланка вие виждате , че има среща между различни знаци с различни съзвездия, но има и съвпади между знак и съзвездие. Единствено нещастни са знакът и съзвездието Везни, те никога нямат среща и съвпад. За да приключим – кое е най- важно? Да използваме когато е възможно съвпада между знак и съзвездие. Тогава импулсът е най-силен. Например на 4-ти февруари Луната навлиза в знака на Лъва и излиза от него на 11-ти в 16 часа. Астрономически Луната навлиза в Съзвездието Лъв на 10-ти февруари в 20 часа и излиза на 13-ти в 10 часа. Значи съвпада между знак и съзвездие е от 20 часа на 10-ти до 16 часа на 11-ти, общо 20 часа. Това време е отбелязано на средната отвесна колонка с френската буква, Q/кю/. Естествено е, че не можем да работим през нощта, но времето през деня не е малко. Това е най-доброто време! Разбира се, че и времето след 16 часа до 19 часа на 13 също ще го използваме, а Лъв значи „плод“ и „зърно“.

На всички, които имаме електронната поща ще изпращаме бланката, но най-добре е да се абонирате за в-к „Квантов преход“, където се помества ежемесечно. Пишете и по актуални въпроси. Ако имате Календара на Мария Тун на български език, четете внимателно написаното пред самите месечни бланки и след тях.

Успешен старт на всички!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)