fbpx

Положителните страни на вегетарианството – интервюта (1)

Положителните страни на вегетарианството - интервюта (1)

“Здрав живот” заедно с “Българско Вегетарианско Общество”, “Другата реалност” и сдружение “Храна за Ритъм и живот” се обърнахме към хора, избрали вегетарианството за свой начин на хранене. Представяме ви техните отговори, на въпросите, които им зададохме:

 

Таня Грандева

Таня Грандева – лекар-консултант и лектор в областта на здравословното хранене, здравословния начин на живот, лечебното хранене и “гладуване”.

Вегетарианка от: 11 години.

Как станахте вегетарианка?
По личен, съвсем естествен и осъзнат избор.

След поредица от години, в които провеждах периодично за здраве профилактични, прочистващи тялото режими на плодове и чай, на вода, др. и пълни Коледни и Великденски пости тялото ми започна да дава ясен отклик за храната, от която се нуждае. Това бяха години, в които отново по съвсем естествен, вътрешен “път” идеята ми за вегетарианството се разгърна от първоначалната на хранене за по-добро физическо здраве в такава за цялостна философия на Живот.

Какво ви носи вегетарианството?
Живот по Пътя ми на Здрав Дух в Здраво Тяло.

Кои са любимите ви храни?
Свежи сезонни зеленчуци, подправки и плодове от градината, покълнали лимец и различни семена, пресни ядки.

Любима мисъл: 
Няма: “Не мога!”, има: “Не искам!”

 

 

Дони

Дони – музикант.

Вегетарианец от: 15 години.

Как станахте вегетарианец?
Прочетох мисълта на Айнщайн по този повод, а именно: “Не искам да превръщам тялото си в гробище на мъртви животни”.

Какво ви носи вегетарианството?
Спокойствие. (Загубих в голяма степен агресията, която имах, когато бях месояден).

Кои са любимите ви храни?
Черен шоколад.

Любима мисъл:
“Първо те игнорират, после ти се присмиват, след това се борят с теб, а накрая ти побеждаваш.” – Махатма Ганди

 

 

Жаклин Толева

Жаклин Толева – юрист, политик.

Вегетарианка от: По рождение вече 46 години.

Как станахте вегетарианка?
Вегетарианка съм по рождение. И двамата ми родители също бяха вегетарианци.

Какво ви носи вегетарианството?
Чистота и хармония със себе си и природата.

Кои са любимите ви храни?
Всичко, събрало енергията на Слънцето.

Любима мисъл: 
“Само смирението не е обидило Господ и съдбата”, “Чуждата вина не е наша невинност” (Ваклуш Толев)

 

 

Живко Стоилов

Живко Стоилов – учител, терапевт.

Вегетарианец от: 29 години.

Как станахте вегетарианец?
Първо бях убеден, че е по-здравословно. После осъзнах и духовните аспекти на вегетарианството.

Какво ви носи вегетарианството?
Здраве и енергия за тялото, лекота и чистота за ума.

Кои са любимите ви храни?
Плодове – диня, грозде, круша. Зелени салати – моркови, зеле, спанак. Варива – ориз, елда, картоф.

 

 

Деница Сачева

Деница Сачева – ПР специалист.

Вегетарианка от: Не помня с точност. Почти 10 може би.

Как станахте вегетарианка?
От любопитство. По-късно открих, че така имам повече енергия и ми хареса.

Какво ви носи вегетарианството?
Повече енергия, развива ми въображението и ми дава възможност да комбинирам повече цветове. Обичам храната да е пъстра.

Кои са любимите ви храни?
Зеленчуците (салати и супи).

 

 

Свилен Класанов

Свилен Класанов – ресторантьор и DJ.

Вегетарианец от: 17 години.

Как станахте вегетарианец?
Живях на едно място, което беше строго вегетарианско и там се осъзнах.

Какво ви носи вегетарианството?
Чист живот, хармония и благодат.

Кои са любимите ви храни?
Салата, пица и азиатска храна.

Любима мисъл:
“Силата на човешката душа е в изпълнение волята на Бога” – Петър Дънов.

 

 

Яна Данаилова

Яна Данаилова – хранителен консултант и йога учител.

Вегетарианка почти от дете, строга вегетарианка от 4 години, а се храня почти изцяло със сурова храна от началото на 2016 година.

Как станахте вегетарианка?
За мен преходът към вегетарианството бе напълно естествен процес. От дете не обичам месо и въпреки че съм отглеждана в семейство, в което се консумира месо, с годините, когато бях достатъчно голяма сама да взимам решения относно своя хранителен режим и начин на живот, просто спрях неговата консумация. Следващата крачка – преходът към строгото вегетарианство и изключването на всички животински продукти от моето меню, предприех преди 4 години, водена от здравословни причини. Но днес, за мен не по-малка тежест и значимост в личното ми въздържание от консумация и употреба на всякакви животински продукти имат и етичните, морални мотиви, духовните, свързани с моята отдаденост на йога, както и загрижеността ми към околната среда. Тази година направих и най-смелата крачка – прехода към суровоядството!

Какво ви носи вегетарианството?
Личният избор на всеки човек за начина му на живот, и в частност хранителния му режим, следва да му носят удовлетворение и увереност, че полага възможно най-добрите грижи за себе си и за света около него. Моят избор, моят отказ от употреба и консумация на животински продукти, ми носи не само здраве, жизненост, тонус, енергия и младост, чувствам се отговорна и осъзната личност! Човек, отговорен, не само към себе си, към природата, но и преустановил пасивното си съучастие в експлоатацията, убийствата и малтретирането на живи същества, с цел задоволяване на лични нужди, независимо дали хранителни или чиста суета – визирам продуктите направени от или тествани върху животни.

Кои са любимите ви храни?
Вегетарианската кухня е толкова богата и разнообразна, че ми е трудно да назова кои са любимите ми храни 🙂 Все пак неустоими за мен са кокосовите орехи, авокадото, ананас, конопеното семе, макадамията, кедровите семки, какаовите зърна, киноа, кълновете от слънчоглед, бразилския орех, броколите, манго, боровинки, изобщо всички плодове, натурални или под формата на фреш или смути 🙂

Любима мисъл: 
“Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.”

 

 

Любомир Розенщайн

Любомир Розенщайн – слушам светлината 🙂

Вегетарианец от: без никакви отклонения – девета година.

Как станахте вегетарианец?
Още от дете любимата ми храна са били плодовете. Имал съм дълги вегетариански периоди и периоди на пост, но окончателно станах вегетарианец след едно продължително пребиваване в ашрам – излязох и осъзнах, че всъщност няма за какво изобщо отново да опитвам месо, дори и по изключение.

Какво ви носи вегетарианството?
То е толкова част от живота ми, че не мога да кажа дали ми носи нещо 🙂 Ние се храним за да живеем, за да получаваме жизнена енергия. Жизнена енергия има в живата, слънчева храна. Това е толкова просто и естествено, че всякакви разпалени дискусии и спорове на тази тема са ми скучни.

Кои са любимите ви храни?
Диня. Ябълки. Грозде. Круши. Банани. Фурми 🙂 И всичко сладко 🙂

 

 

Жанет Орфану

Жанет Орфану – икономист, писател, основател на Екоселище “Радост”.

Вегетарианка от:  23 години.

Как станахте вегетарианка?
В един момент, малко след 30-те ми години осъзнах, че не само ние хората имаме право на живот, а всяко същество. Че живота ни е дар и ни се дава не за да го унищожаваме, а за да го пазим и ценим. Че всичко, което има кръв и очи съвсем не е храна, така както и аз не бих искала да бъда храна за някое друго същество. После някак си разбрах, че както аз се отнасям към Живота, така и той се отнася към мен. Престанах да боледувам и качеството ми на живот значително се повиши. И накрая установих, че вегетарианството може да предложи огромно изобилие от вкусни и леки блюда, след които се чувствах заредена и енергична, вместо отпаднала и уморена, както беше преди това.

Какво ви носи вегетарианството?
На първо място получавам свобода! Зная, че където и да се намирам, съм заобиколена с храна. Дори в студена и снежна зима навън е пълно с мушмули! Получавам много по-високо качество на живот и взаимоотношения, тъй като животът е огледало, каквото правя получавам, както се отнасям към другите същества, така и светът се отнася към мен. Много по-здрава, жизнена и енергична съм. Промени се коренно приятелският ми кръг, много по-интересни хора, с отворено съзнание и мислене се появиха в живота ми, той стана пъстър, цветен, интересен. Напълно си отиде чувството за вина, което дори не осъзнавах, че е свързано с месоядството. Не знаех, че подсъзнанието страда от това, че е съучастник в масови убийства. Дистанцирах се от това и в живота ми се появиха крила!

Кои са любимите ви храни?
Имам баялдъ! Обичам патладжани във всякакъв вид. Подлучени тиквички с кисело мляко и чесън. Пълнени чушки с яйце и сирене. Миш маш. Зеленчуци на сач или с ориз. Елда с морков, чушка и лук. Бял ориз със сос от червена леща, куркума и къри. Гювеч с картофи и зеленчуци. Нахутени кюфтенца. Гъбена каша. Задушени картофи с гъби и лук. Хрупакви кашкавалени хапки в галета /или сиренни/. Препечена юфка с масло и сирене. Качамак с масло и сирене. Картофи соте с копър и чесън. И, разбира се, домашен хляб /с квас или със сода/.

Любима мисъл: 
Заедно можем всичко!

 

Всички интервюта от “Положителните страни на вегетарианството >>