fbpx

Биодинамична характеристика: март 2017 г.

 Биодинамична характеристика: март 2017 г.

Вече сме в месеца, от който започва истинският старт на земеделската година. Предстоят ни няколко важни задачи, определящи целогодишния ни успех. При добре планирани задачи, предварителна подготовка и с помощта на календара вярвам, че ще успеем.

Тревожни са климатичните очаквания през целия месец, поради което е важен всеки ден и час.

В общ линии прохладно до студено, влажно плюс много вятър. През една планетите са във водни съзвездия. Малки надежди имаме от Марс в Овен и от горещия Меркурий едва в края на март. От Девата очакваме студ, дано не е силен и постоянен.

Още от 1-ви март ще ни покаже прищевките си. Тенденция за валежи от дъжд и сняг  в планините около 5-ти. Между  6-ти  и 14-ти се надяваме на по-благоприятни пролетни дни. Около 16-ти, 17-ти  март отново застудяване с дъжд и сняг. Най-студени ще са дните около 20-22-ри , а до 29-ти по-нормално, но бързо променящо се със силен вятър. След 30-ти пролет.

Независимо от всичко това ние си имаме задачи да изпълняваме. До 7-ми в дните на възходяща Луна довършваме сеитбата на семената и подготовка на дупки и канали за лози. Веднага от 7-ми март, началото на Низходяща Луна режем лозите и овошките и в благоприятните дни – садим. С пръскането, обмазване с пастата и оформяне на чашите ще имаме малко отдих с овошките.

Ще намерим време и за пчелите. Правим преглед и при нужда – подхранваме. Можем да им помогнем като вкореним отрязаните върбови резници за прашец в дните на Близнаци и Везни, а за медоносна паша в Лъв и Стрелец. Препоръчително е за прегледа да изберем хубав ден със светлинен импулс /Близнаци, Везни и Водолей./

Достатъчни са дните за работа с компостната купчина и използване на готовия компост. Дните са подредени по значимост и в мартенската динамика е достатъчно да използваме първите.

За подготовка на нова купчина – 4, 5, 6, 31, 7, 23, 24, 26-ти. Използване  на готов компост – 12, 17-ти преди обяд, 13, 14, 15-ти. От работа в градината изключваме 3, 18 и 30-ти.

Пролетното равноденствие настъпва с навлизане на Слънцето в знака на Овен на 20-ти в 12:30 часа. Да не пропуснем хубавия празник – Първа пролет.

Последната неделя настройваме часовниците по лятното време.

Успех на всички!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)