fbpx

Биодинамична характеристика: април 2017 г.

Биодинамична характеристика: април 2017 г.

Навлизаме в месец април с надежди за по-правилен ритъм на работа след големите промени през март и незавършените планирани дейности в градината.

Тези надежди се подкрепят и от двата пълни цикъла на Луния месец. Започваме с Низходяща Луна от 3-ти до 17-ти и Възходяща от 18-ти до 30-ти.

Първият период ни дава възможност да довършим резитбата и засаждането на плодни дръвчета и лози, а през втория да сеем семена на средноранни и късни плодни растения, зеленчуци и кореноплодни.

Силни светлинни имлулси имаме на 3-ти и 4-ти , плодни – на 6-ти и 8-ти, чудесни дни за картофите на 10-ти, 11-ти, и 12-ти и завършваме с много добър воден импулс от Скорпион на 14-ти и 16-ти.

Второ пръскане на овощните дръвчета с колоидна сяра 1:400, ябълките при червен бутон, останалите – след прецъфтяване и задължително обмазване с пастата на Мария Тун на стъблата и дебелите клони.

Подхранване с готов компост, поливане и мулчиране. Точното време от 8-ти до 13-ти април.

Избираме хубав ден между Великден и Петдесетница за изваждане на биодинамичните препарати от земята. В такъв ден подготвяме и залагаме препарат 501 силиции в рог от крава.

При добре съхранени калеми през този месец правим присаждане на корона като според собствения си опит избираме технологията. Най-добрите дни са 17-ти и 18-ти април.

Достатъчни са ни дните за залагане на новата компостна купчина, а наличието на първите зелени откоси ще ни осигурят нужният ни зелен пласт.

Пак напомням освободените лехи и площи да се засяват с растения за зелено торене – повече бобови.

Прогнозата за месеца по наедро ни подсказват наредбата на планетите. Не можем да очакваме топлина от Меркурий и Марс с малкия им престои в топлия Овен срещу четири планети във водни съзвездия целия месец. Надежда за промяна има след 19-ти когато Слънцето навлиза в зоната на Овена.

Всяка година ви напомням за феномена Рижа Луна. Това е периода на нарастване на Луната през април, след новолуние, а пълнолунието е или в края или през май. Сега този феномен започва от 26-ти април и завършва на 25-ти май. Пълнолунието е на 10-ти май. Критични са дните когато Луната преминава през студения Телец. Има опасност от спадане на температурата към 0 градуса. Подобна опасност съществува и на 11-ти, 12-ти и 13-ти май – дните на ледените стихии.

Чака ни усилена работа , за която всеки хубав ден и час е важен. Почитаме Великден – поне два дни- на 25-ти, 26-ти, 27-ми – сложни възли и Перигей.

При добро планиране ще успеем! На работа, колеги и успех!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)