fbpx

Мавзолеят на Ленин – най-голямата открита черна магия на света

Откъс от лекция на Димитър Мангуров – “Драмата на Европа”, 26.03.2017 г., град Варна.

 

Какво пише в Уикипедия:

 

Мавзолей на Ленин

Мавзолеят на Ленин  се намира на Червения площад в Москва, Русия.

В него е изложено на показ балсамираното тяло на Владимир Ленин от момента на неговата смърт през 1924 г. Монументалната гранитна сграда на Алексей Шчусев заимства някои елементи на античните мавзолеи (напр. Пирамидата на Джосер).

История

Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев. Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за 6 дни след смъртта на Владимир Ленин за неговото погребение. През пролетта на същата година е издигнат пак дървен мавзолей, като са пристроени трибуни. В сегашния си вид – от железобетон, с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е построен през 1929-1930 г.

Първите 2 саркофага за тялото на Ленин са по проект на архитекта Константин Мелников. По време на Великата отечествена война тялото е евакуирано в Тюмен от юли 1941 до април 1945 г., след което то е поместено в саркофаг по проект на А. Шчусев и скулптора Борис Яковлев.

През 1953 г. тук е поставено и тялото на Йосиф Сталин. На 30 октомври 1961 г. е постановено тялото на Сталин да бъде махнато от почетното му място в мавзолея на Ленин заради „сериозни нарушения на учението на Ленин“ и е погребано близо до стената на Кремъл с обикновен гранитен паметник.

От построяването му мавзолеят е използван като трибуна, на която се появявали ръководителите на Съветската държава и са наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад. До октомври 1993 г. на входа на мавзолея е бил Пост №1 на почетния караул, сменящ се всеки час по камбанения сигнал на Кремълските куранти. (Постът е възстановен – но пред Гроба на неизвестния воин в Александровската градина, през декември 1997 г.)

 

Мавзолеят днес

След продължилата повече от шест месеца сложна реконструкция и обновление на климатичната система, мавзолеят на Ленин в Москва отново е отворен за посетители през май 2013г.[1] Мавзолеят е открит за посещения всеки вторник, сряда, четвъртък и събота от 10 до 13 часа. Достъпът се осъществява през контролно-пропускателен пункт с проверка с металдетектор. Забранено е внасянето на фото- и видеотехника (вкл. мобилни телефони с видеокамери), чанти, големи метални предмети и бутилки с течности.

Сред руската общественост периодично се възобновява обсъждането дали да се погребе тялото на Ленин и какво да се прави с мавзолея.

 

Мавзолеят на Ленин - най-голямата открита черна магия на света

Мавзолеят на Ленин - най-голямата открита черна магия на света

Мавзолеят на Ленин - най-голямата открита черна магия на света