fbpx

Значението на здравословни програми Vita Rama към природосъобразен живот

Значението на здравословни програми Vita Rama към природосъобразен живот

В съвременният свят разнообразието от фактори, които застрашават здравето и добрата ни физическа и умствена кондиция, води до повишаващ се интерес към методите за тяхното съхраняване и възстановяване. Информацията, която е достъпна в този смисъл, нараства даже още по-бързо; ала това, поне за масовия й консуматор, се оказва повече минус, отколкото плюс. Особено в интернет, на преден план често излизат недостоверни препоръки, например в полза на нисковъглехидратното хранене, едностранчивите форми на физическо натоварване и така нареченото психоразтоварване – чрез методи за отвличане на вниманието, вместо за развитие и балансиране.

Бихме могли да се обърнем за съвет към експерти, които освен много знания, притежават и дългогодишен опит – това действително е за предпочитане. Но при еднократното консултиране просто не е възможно да се обхванат всички важни моменти от храненето и начина на живот. Някои въпроси освен това възникват по-късно, в процеса на изпълняването на индивидуалната програма и не винаги могат да получат бърз и обстоен отговор…

А всичко това са все още трудности в теоретичната част, която отговаря на въпроса “Какво да се прави?…”. Практическото приложение винаги е по-важното и трудното, тъй като отговорите на многобройните “Как?…” изискват отделяне на допълнително време, а най-добре – и демонстрация на живо. Освен това човешкият ум много трудно може да надгражда програма, която сериозно се отличава от досегашните му навици и която постояннно се конфронтира с натиска на разнопосочните социални въздействия.

Един изпитан изход, макар и за определено време, от тази “война на много фронтове”, се намира в здравословни програми Vita Rama, гарантиращи възстановяване, пречистване, жизненост и здраве. Опитът ни в Лечебен център Vita Rama недвусмислено доказва, че за 7 дни (и още повече – за 14 или 21) повечето хора постигат резултати, за които са се борили неуспешно с месеци или дори години. Но истинската им награда идва след това – много по-висок процент от тях успяват да задържат основното от правилното хранене и начина на живот. А от там и резултатите им продължават да се подобряват! Не само лекциите, книгите и филмите, но и свободното общуване със специалистите и постигналите вече чудесни резултати други гости попълват “дупките” в знанията и укрепват мотивацията. Конкретните обучения, като кулинарната работилница, физическите практики заедно с експерта, както и методите за овладяване на ума заемат основната част от вниманието и неусетно човек променя начина си на живот! Той вече има база за сравнение с обичайното си положение и даже да се отклони частично впоследствие, много по-лесно е отново да се “върне в руслото”, тъй като знае как му се отразява то!

Нека да “преминем” схематично през един такъв ден – и той да бъде летен, с всички възможности за природосъобразен начин на живот. И нека гостите на Центъра да бъдат семейство с деца – не случайно имаме приоритетно облекчени условия за членовете на тази основна клетка на обществото! Та какво да очакват тези хора по време на такъв интензивен модул?!

Сутрин. Възможно е по-ранно ставане с любуване на изгрева, както и в “по-нормално” време, достатъчно за сутрешната хигиена, вътрешно хидратиране и отправяне към прецизно ръководени занятия по йога, гимнастика или други физически упражнения. Тъй като те са балансирани по вид, индивидуално съобразени по тежест, а също така включват дихателни и релаксационнитехники, човек излиза от тях цялостно освежен и стабилизиран. В ресторанта го очакват пресни сокове и плодове, след които има директна опция за транспортиране до близкия плаж на Иракли – един от малкото с екологична репутация на нашето Черноморие…

Преди обяд. Използването на природните фактори – въздух, слънце и вода – по това време се отразява най-благоприятно; а и оставащите в Центъра не скучаят – има много физкултурни опции с уреди, а нуждаещите се получават компетентни медицински консултации. Библиофилите могат да почетат по нещо от малката, но интересна налична библиотека.

Обяд и почивка. Основното хранене е от пълноценни растителни храни, но те са като от “рог на изобилието” – като количество и разнообразие. При хората с добро здраве консумацията по избор и до насищане да е напълно допустима – въпреки това се наблюдава подобрение на здравето и евентуално леко отслабване; за нуждаещите се от по-бързи резултати се дават насоки за подбор на менюто. Следобедната фиеста е по-продължителна за вталените и по-кратка за пълнеещите – за тях има предвидени допълнителни занимания.

Следобед. Основното време за здравни лекции и кулинарни демонстрации. Предвижда се време всеки да зададе наболелите си въпроси и да получи изчерпателен отговор. Децата, ако са по-големи, с включват в този процес, а за по-малките са предвидени игрови занимания с опитен ръководител; а могат и просто да пообщуват помежду си, да потичат на воля или да поскачат на приспособения за тях батут.

Вечеря и след нея. Отново е налице подобно хранително разнообразие, но на малко по-леки храни; допуска се, както и на обяда, някои участници да бъдат на полуразтоварващ режим, като биват инструктирани от специалистите. Следва разходка сред природата, евентуално с опция за опознаване на билките.
Дневните занимания завършват с практики или игри за умствено и емоционално балансиране – с елементи на медитация, музика, танци, психологични беседи и други. Понякога се прожектират и полезни филми. Денят след всичко това се усеща като свръхпълноценно оползотворен и прибирането в уютните стаи отзнаменува началото на нощната почивка – също толкова пълноценна след такъв ден и сред такава природа!…

Но ето,че пребиваването на семейството е към своя край. Те вече определено са усетили, че може и на практика да се живее по-здравословно, имат и детайлни познания за много от това как да се получи този живот, както и много примери за траен успех, включително след завръщането към домашната и работна обстановка. В техните програми специалистите са предвидили приспособени хранителни указания за дни с по-голяма заетост, както и периоди на частично разтоварване; уточнени са индивидуално необходимите им диетични храни и добавки. Възможно е дистанционно да се доуточняват някои детайли, както и да се получават отговори на нововъзникващи въпроси.

Това са вече хора, които са в “потока” на здравословния, енергичен и социално полезен начин на живот!

 

Д-р Димитър Пашкулев – лекар, специалист по интегрална природна медицина в Лечебен център Vita Rama.