fbpx

Д-р Гайдурков: Задържам вода, как да го избегна?

Д-р Гайдурков: Задържам вода, как да го избегна?

От строго медицинска гледна точка, задържането на вода, с прояви на подпухналост, формиране на отоци по различни части от тялото, бледа и тестовата кожа, покачване на телесно тегло, е симптом, който може да бъде израз на различни здравословни проблеми и дори заболявания. Това предполага, при наблюдаване на такъв феномен, задължително да се обърнем към лекар, който ще направи необходимите изследвания. Причините могат да бъдат свързани с нарушения на ендокринната система (хормоните), бъбреците, системни заболявания, небалансирано хранене и много други.

От общо екологична гледна точка обаче, можем да кажем, че нашият организъм е цялостна екосистема, снабдена с прецизни генетични програми за самоконтрол, саморегулация и при необходимост – самовъзстановяване. Тази система е в непрекъснат обмен (обмяна, метаболизъм) на материя и енергия с околната природа и в динамично равновесие с нея. Всяка секунда в нас навлизат безброй молекули от тази заобикаляща ни среда и се превръщат в състав и функция на нашето тяло. В същото време, безброй други молекули се отделят от нас като отпадъчен материал. Здравето е равновесие между векторите на тези два основни противоположни потока на живота – единият навътре, другият – навън. Нищо необходимо не трябва да липсва и нищо излишно не трябва да остава или да се задържа. Видян по този начин, като екосистема, за правилното си функциониране, нашият организъм се нуждае единствено от правилна храна, която да го изгражда и да го снабдява с енергийно гориво, чист въздух, който извежда киселите отпадъци от въглероден диоксид и водородни катиони (кислородът при дишането свързва киселия водород до неутрална вода) и движение, което мобилизира мускулите и подпомага циркулацията на кръвта и лимфата. Неслучайно бащата на европейската медицина Хипократ дава и най-блестящото определение за правилно възстановяване: „Правилно лекува този, който правилно въвежда и правилно извежда. Да лекуваш – това означава да извеждаш излишното и да въвеждаш необходимото и липсващото.“ Всичко друго го прави нашето тяло и е необходимо само да не му пречим за това (да не вредим).

Ако погледнем на тялото по този начин, дълбоките причини за задържането на вода в тъканите и телесните пространства, можем да редуцираме до две: грешки в храненето (въвеждането) и грешки в почистването (извеждането). Когато обаче подаваме съответното гориво и материя (въвеждаме правилно) , системата функционира адекватно и почистването (уриниране, дефекация, дишане, кожна екскреция) автоматично се регулира и то. Това е елементарната първопричина, прозрението на която също е дефинирано от Хипократ: „Храната нека бъде лекарство и лекарството нека е храна“.

В този смисъл, независимо кое звено от нашия организъм е нарушено и спомага за задържане на вода, ако ние коригираме първопричината (източника на нашето тяло), то спонтанно се задвижват и механизмите за самоконтрол, саморегулация и самовъзстановяване на системата.

Има няколко основни дисбаланси в храненето, които водят до натрупване на повече вода в тялото:

– На първо място е прекомерното добавяне на натриев хлорид (сол) . Нашият организъм има много точно изискване за количеството и концентрацията на това вещество. Всеки излишен грам от него води до 1 литър задържана вода в тялото! Моят съвет е за около месец да премахнете добавянето на сол (най-вече да се внимава със „скритата“ в готовите продукти сол!). Ползвайте в изобилие сурови зеленчуци под формата на салати, пресноизцедени сокове, зелени смутита. Стъблената целина (селърито) е най-соленият зеленчук и ще осигурява необходимите за тялото комплексни соли.

– Премахнете тестените изделия и хляба (дори пълнозърнестия). Те създават условия за образуване на слуз (прекомерен мукус), която свързва водни молекули и задържа вода. Заменете ги с безглутенови варива (глутенът е лепило, което също задържа вода): кафяв ориз, царевица, елда, лющено просо, киноа.

– Освободете се от екстрахираните (технологично извлечени) мазнини – олио, зехтин и др. За разлика от популярното мнение, те представляват празни калории, които съществено нарушават водно-липидния баланс в тялото. Вместо тях ползвайте интегрални (цялостни) мастни източници: смлени ядки, авокадо, суров жълтък (за домашни дресинги и майонези, след щателно измиване на черупката!), обезсолени и приготвени на песто маслини, по малко краве масло.

– Махнете всички технологично обработени продукти – полуфабрикати, консерви, индустриално произведени храни. Всяка въведена или образувана в тялото токсичност води до задръжка на вода – така то се защитава в спешния момент от високата тъканна концентрация, като разрежда тези отрови.

– Гарантирайте си една голяма част (около 2/3) сурова растителна храна: плодове, зеленчуци, сурови ядки, разгърнати в многобройни кулинарни рецепти. Наличната в тях клетъчна вода, витамини, минерали, ензими и други биологично активни

вещества, спомагат за бързото отделяне на отпадъци и токсини, включително задържаната вода.

– Гарантирайте добър белтъчен внос. Относителният недостиг на белтъчини и превалирането на въглехидратни храни е сред основните причини за задържане на вода. Крайният пример е синдромът „квашиоркор“ в регионите с хроничен глад (децата с подутите кореми). Всички случаи на хипопротеинемия (понижени белтъци в кръвта) са свързани с отоци и компенсаторно увеличаване на мастите в кръвта – повишен холестерол, триглицериди и др., водещи от своя страна до запушване на съдовете и до склероза. Ползвайте редовно бобени варива: леща, нахут,грах, боб, папуда (за жените и соя). Допълвайте с умерен внос от животински протеини: сурови жълтъци, домашно маринована риба за прясна консумация (в лимонов сок и подправки, без сол), домашно приготвени (на вентилатор във фурна) сушени филета.

– Включете спорт! Движението разнася задържаната лимфна течност (лимфата е „сметището“ на междуклетъчните пространства), изпотяването извежда излишната сол и токсини, интензивното дишане елиминира киселите отпадъци. Препоръчителни са дрениращи движения като тичане (крос), динамични танци, скачане на въже, виброгимнастика (тръскане на пети) и др.

 

Д-р Гайдурков, georgigaydurkov.wordpress.com