fbpx

Биодинамична характеристика: юни 2017 г.

Биодинамична характеристика: юни 2017 г.

Започваме месец юни с надежда за по-добри условия за работа отколкото през месец май. Лунният месец е разделен благоприятно на два периода в Низходяща Луна: от 1-ви до 12-ти по-дълъг; и от 24-ти до 30-ти – по-къс. Това ще ни даде възможност за садене на всички видове растения без нито един неблагоприятен ден. Имаме много добри дни за използване на готовия компост – 3, 4, 5, 29, 30-ти юни. Имаме и възможност да завършим новата купчина компост така необходима за късната есен – 6, 7, 13, 14, 16, 22, 23, 24 и 25-ти – напълно достатачни дни.

В средата на месеца имаме пълен период на Възходяща Луна. Сега ще успеем да приберем и първата реколта, да приготвим и първата зимнина от прибраните плодове.

Периодът е важен и за косене на ливадите и площите, засяти с люцерна и детелина. За съжаление Венера няма да ни помогне за качеството на сеното, понеже нито за ден няма да премине през светлинно съзвездие. Нужно е за косене да използваме всеки хубав ден със светлинни и топлинни импулси. Неблагоприятни дни през периода са: 14-ти, 15-ти до обяд и 23-ти юни.

За работа с пчелите майки пчеларите да използват само дните със светлинен импулс. Най-благоприятни са часовете от 13 ч. на 15 юни до 5 ч. на 17 юни. Светлинната енергия идваща от Марс в Близнаците може да ни зарадва с малко манов мед. Отново напомням да не се отварят по никакъв повод кошерите в дните с водни импулси от Рак, Скорпион и Риби, както и в неблагоприятните дни отбелязани с прекъсната линия.

В общи линии ни се очертава труден и динамичен месец, но ние почти свикнахме с капризите на времето.

От 1-ви до 6-ти – хубави дни, но по-скоро прохладни за сезона.

От 7-ми до 13-ти тенденцията е за прохладни дни, даже студени в определени райони.

До 20-ти очакваме хубави за сезона дни краткотрайни бурни дни, но вероятно само в планините. Отново захлаждане и дъжд от 20-ти до 23-ти. След 24-ти начало на истински летен период,обещаващ топлина и вероятно суша

Успех, колеги!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)