fbpx

Моето образование

Получих най-доброто образование, което можех да получа. Първите години бях записан в паралелка по природознание и прекарах голяма част от детството си на село – сред нивите и горите, между калдаръмените улички и спокойствието на топлите летни нощи, с мигащите светулки и безкрайното, дълбоко небе. Това е скъпо и елитно образование и аз съм благодарен на Бог, родителите ми, роднините, съседите и всички същества, които се погрижиха за него. Наистина това е безценен дар. Благодаря.

Все пак е важно да отбележа, че аз като малък бях укрепен от всички страни – заобиколен от много братовчеди, баби, дядовци, леля, вуйна, вуйчо, чичо, приятели, а от друга страна всички хора в едно приказно село които ми се радваха и усмихваха.

И за да не пропусна – като малък баща ми ни четеше библията на мен и на брат ми, така че въпреки комунистическия строй бях въведен в света на Духа и по този начин. В най-прекрасното село баба ми постеше и се спазваха традиционните обичаи. Аз ги знаех преди да стане модерно ходенето по църкви. Тя беше евангелистка. Сега е в другия свят и подготвя нещата, за да мога като отида да е готово и наредено както го беше направила и на тази земя. Дядовците ми също, от тях много съм научил. Безкрайна е Божията Любов.

По-натам аз бях записан в най-добрите гимназии където се научих на много. От семейството ми също научих много. Имах чудесно детство. Доброто семейство е богатство, това е подарък от Бог, неописуемо е с думите. Следва те навясякъде.

В по-късните години от средното ми образование аз научих много, започнах да чета повече и тогава дойдоха големи учители – Сенека, Лао Дзъ, Аристотел, Платон и още знаменити философи. В последните години от гимназията за мен започна да се отваря един друг свят дойдоха Кастанеда, индийските и тибетските мъдреци, йогите. Знаменателно е и първия досег с Него. Колко животи еволюция, за да мога да стоя в България и да държа книга със свещенното слово. Учителя…

Малко е да кажа, че това е най-доброто образование, което можех да получа. Аз научих много.

Дойде университета – тук това, което беше започнало се разгърна. Четене и практика. За мен се разкри разумността на света и вселената. Разбрах повече за себе си и за околните. Преподаватели ми бяха: Йогананда, Шивананда, Девананда, Сатянанда, Борис Сахаров, Дев Мурти, Шри Ауробиндо, Мер, инструкторите ми по йога, Малахов, Норман Уокър, Пол Брег, Лидия Ковачева, Атерхов, Юрий Николаев… Учителя, Христос… Бог. Не мога да си представя по-добро образование. Получих много. И разбрах нещо – ученето тепърва започва, то е за цял живот на този университет – наречен Земя.

В молитвите си желая да съм добър ученик.

 

„Приятен е пътят на ученика във всичките му трудности, защото е път на възлизане.“ – Учителя

 

Калоян Гичев