fbpx

Биодинамична характеристика за м. Февруари 2018 г.

Биодинамична характеристика за м. Февруари 2018 г.

Както ви обещах в края на 2017 г. Нов календар ще имате за м. Февруари. Независимо от климатичните условия през януари започваме новата земеделска година.

Планираните дейности през зимата трябва да изпълняваме независимо от непредсказуемото бъдеще. Да твърдим за 100% вероятност на предсказанията какво можем да очакваме през февруари от подредбата на планетите и импулсите на съзвездията. В началото на месеца се очаква да имаме истинска зима,но след това от топлинните и светлинни влияния на Сатурн, Плутон, Юпитер и Венера ще имаме една променлива температурна крива. Непредсказуемото влияние на Меркурий след завръщането си в своя „дом“- знакът на Козирог и двете си ретроградни завръщания ще носи непредвидими промени.

Със слънчевото затъмнение на 15-ти с максимум в 22:53 часа независимо, че няма да се вижда от нашата страна с който също трябва да се съобразяваме.

По обобщено – какви периоди очакваме през февруари – повече дни през месеца нормално студени за периода дни. До 9.02 превалявания от сняг особено на по-високите места със студени нощи. От 10-ти до 25-ти поледици причинени от рязкото понижение на температурата особено около 12-ти. Около 17-ти – много мъгла, скреж, лек снежец в планините. Най-много сняг се очаква около 20, 21-ви, а след 26-ти по-студено и скреж с поледици на по-високите места. Всичко това ни подсказва, че трябва да сме много активни и динамични, да не пропускаме всеки добър ден и дори час. Поради това да степенуваме задачите си по важност:

  • след ритуалното зарязване на лозята на св. Трифон започваме активна резитба на овощните дръвчета и лози, а точното време е Низходяща Луна, дни – плод и цвят 1-12-ти и 25-28-ми февруари. За тези, които са си помогнали с частична лятна резитба дните са достатъчни.
  • подготвяне на дупки и канали за дървета, храсти и лози. При готовност в добри дни можем и да засаждаме по-активно през март.
  • ранно пролетно пръскане и обмазване на дръвчетата с пастата на Мария Тун. Тези, които са ползвали есента бордолезов разтвор сега следва Колоидна сяра 1:400. Особено внимание на прасковите за предпазване от къдросване – хубаво обливане на пъпките.
  • Февруари е точното време за засяване на семена на ранни зеленчуци-домати, патладжани и пипер. Подсигурете топлина за поникването им и след това добро осветление. Подходящо време е 12, 13-ти до обяд, 16-ти до 15 часа, 17, 21, 22-ри до 13 часа.

 

При Възходяща Луна режем резници от върба за пчелна паша и зелена ограда, които ще засадим през март.

Сега имаме хубави дни за реализиране на готовия компост – 4, 5, 6, 7, и 26-ти старателно подхранваме почвата и леко заравяме в земята. За работа с купчината подходящи са-13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 25-ти.

Непременно посетете пролетното изложение на панаира в Пловдив започва на 21-ви, където ще намерите качествени семена, фиданки и лозички.

По всички въпроси пишете на електронната ни поща, а който има Календара на Мария Тун на български внимателно да чете написаното пред и след месечните бланки.

Успех!

 

Чичо Митко, Dimitarstoyanov@mail bg