fbpx

Жълтите сайтове или новите емоционални вампири

Жълтите сайтове или новите емоционални вампири

Може би всички сме попадали на тях. Чели сме гръмки заглавия, които са имали за цел да предизвикат в нас определени емоции. След това по чисто човешки сме решили да споделим нещото, което ни е развълнувало. Така сме попаднали в клопката на жълтите сайтове или новите емоционални вампири.

В днешно време фалшивите новини са епидемия, епидемия, която заразява и отнема от най-хубавото в човека.

Но сайтовете не са просто лоши сайтове, зад тях стои нечистота и лъжа, така съчетани, че да направят емоционален капан, в който човек лесно да падне. А падането обикновено става с ниски чувства – на яд, на гняв, на безсилие, на изобличение, на злорадство и агресия. Такива са чувствата и емоциите, към които се прицелват тези сайтове. Жълти ги наричаме, но реално са черни. Гръмките скандални заглавия се обръщат към страховете в човек, към тъмната страна, с нея работят тези емоционални вампири. Те търсят нея, за да я извикат в човек. И като успеят – те вече са си свършили работата – примаменият читател вече е заразен и вероятно ще предаде заразата на поне още няколко души (дори и на свои приятели).

Тези сайтове се хранят със зараза. Или по-точно не сайтовете, защото зад тях стоят хора, а зад тези хора стоят други сили, които се хранят с пръсканата зараза. Това са отрицателни сили, които имат за цел да ограбват човешкото. Те успяват! Тези демонични сили успяват да увлекат голям брой хора – необразовани в различаването. Капанът е коварен и така близко – на едно скролване разстояние или на един клик.

На пръв поглед изглежда, че някои от сайтовете са правени за пари – гръмко заглавие, текст, банер, текст, банер, текс, банер – това е тяхната структура. Ако случайно има страница контакти или за нас – там отново има банер. Домейните им са регистрирани в Панама или пък е платено да не се вижда информация за регистранта. Но има и други, които не са така комерсиални. Дали са много или малко комерсиални – това не е чак толкова важно, те ограбват нещо много по-ценно, а именно – доброто разположение, вярата в доброто, чистотата и истината.

Когато нечисти цели се омешат с лъжливи статии и шокиращи заглавия – тогава капанът е отворен и тези, които са го подготвили, чакат. Чакат нас! И няма рецепта, освен будността. Новите емоционални вампири са многообразни, за различни групи хора и темпераменти. Те знаят как се прави. Тези демонични сили са много умни и интелигентни, липсва им само онова истинското, което всеки чувства понякога. Добротата на сърцето е богатството, което те взимат, заразяват човек с ниски чувства и така загасват и светлите мисли. Остава една ожествочена интелигентност – това е пришеството за емоционалните демонични вампири, ползващи жълтите сайтове като примамка за нас наивните, неразличаващи, ограбвани хора.

Справянето с тези сили е много, много трудна задача, за която няма рецепта. Ще бъдем ограбвани, докато изгубим всичко или докато се научим да различаваме и да не попадаме в черните капани, били те под формата на жълти сайтове или друго. Възможно е да успеем – със светли мисли, добри чувства и силна воля! Чистота в постъпките, чистота в чувствата, чистота в мислите! Пожелавам ни будност!

 

Калоян Гичев, 28 февруари 2018