fbpx

Защо не се отслабва от плодова диета?

Грешка в суровоядната програма е употребата на термично обработени ядки – те по принцип са и осолени. Винаги се консумират сурови, в противен случай мазнините в тях деградират и организмът реагира като срещу токсини – разрежда ги под формата на отоци в тъканите. Трябва да има също достатъчен енергоразход и редовно изхождане.

Успешната здравословна редукция на килограми се определя от ролята на няколко основни фактора:

1 . Консумация на голям процент сурова растителна храна – плодове, зеленчуци, ядки, семена (кълнове). При регулярно хранене и желание за оптимизиране на телесното тегло е добре да бъде 75% и повече. Като начало е препоръчителна програма на контролирано и балансирано суровоядство.

2. Без сол и добавена мазнина! Естествените продукти, особено в суров вид, съдържат целия необходим за човека солеви спектър и добавянето на една-единствена сол – готварската, натриевия хлорид (NaCl), e излишно. Натрият, както и всички други йони в кръвта, е в много тесни референтни граници. Добавянето дори на 1 грам NaCl задържа около 1 л течности в организма, трупащи се като оток в тъканите. Прибавен в храните, особено технологично обработените, е основният фактор за наднорменото тегло. Екстрахираните мазнини, дори зехтинът, лишени от емулгаторите, ензимите и другите микронутриенти, с които те естествено са свързани в самите продукти, също се трупат като биохимично инертен материал. Вместо сол се препоръчват подправки и лимон. Употребата на мазнините е препоръчителна във вид на смлени на паста и дресинги сурови ядки, обезсолени и пасирани маслини, авокадо и други.

3. Да се сведат до минимум или дори временно да се изключат при редуциращи програми въглехидратите с висок гликемичен индекс (ГИ). Това са брашната, включително пълнозърнестите и на първо място хлябът. Пълнозърнестите хлябове също са с висок ГИ. Тук спадат всички тестени изделия и обикновената захар. Медът също е с екстремно висок ГИ. Всички тези въглехидрати в обмяната се превръщат в нежелани мазнини, вкл. “лош” холестерол. Препоръчителни са самите зърнени варива: неполиран ориз, царевица, киноа, елда, жито, просо и др.

4. Енергоразход! За здравия човек е необходимо поне веднъж за деня да се задъха и да се изпоти добре. По възможност – щадящи екстри: парна баня, топла вана и др.

5. Изхождане (дефекация) – всеки ден двукратно, ако има проблем – да се включат повече киви, круша, натопени във вода смокини и сини сливи.

6. Не на последно място: провеждайте разтоварителна програма само под лекарски контрол. Специалистът ще прецени точния баланс на храните и енергоразхода, както ще провери и за проблеми в обмяната, включително функцията на щитовидната жлеза.

 

Д-р Георги Гайдурков