fbpx

Веселин Орешков: Размисли за храненето

Храненето е космичен процес и е пряко свързано със закона, че енергията нито се създава, нито се губи, а само преминава от един вид енергия в друг вид. В целия всемир храненето е целеви процес. Бих желал да се уточним още в самото начало, че като говоря за хранене, не разбирам само манджа. Има храна за тялото, храна за душата, храна за духа, за слънцата, за галактиките…

Нека се замислим като начало за храненето си на физическо ниво, тъй като то е основополагащо. Ако вземете речника за чужди думи в българския език, ще видите, че думата „диета“ е гръцка и в буквален превод означава „начин на живеене“. Оттук следва, че храненето определя начина на живот не само на човека, а и на всяко живо същество. Учителя, като е поставил своите последователи на безмесна диета, е направил първата крачка за промяна в начина им на живот. Насърчавал ги е да засяват своите ниви със „семе избрано“ и да не прекъсват връзката си със земята, нашата майка кърмилница. В своето учение Учителя е предоставил достатъчно храна на своите последователи чрез музиката, песните и Паневритмията – за душите им, и чрез молитвите – за духа. Дали някой може да пее на празен стомах? Разбира се, че първо трябва да обработим нивите си и да ги засеем със „семе избрано“.

Какво направиха учениците на Учителя след 1989 г., когато им беше дадена възможност свободно да устройват живота си? През 1990 г. изпратих циркулярно писмо до всички ръководители на братски групи в страната. Приканвах ги заедно с връщането на земята да започнем да си я обработваме, да изградим система за обмен на продуктите, които ще добиваме, за да си осигурим едни стойностни хранителни продукти. Получих само един отговор на моя призив и той гласеше: кой ми е дал правото да ги заставям да кажат каква земя притежават и с какво ще я засяват – това е тайна… Тогава Теменужка Стойчева ми каза: „Веско, ти остана неразбран“. Оттогава изминаха повече от 20 години. От Европейския съюз пуснаха една програма 123 за увеличаване стойността на хранителните продукти. За тези двадесет години вместо да стъпим здраво на краката си, ние главоломно затънахме в едно тресавище. За тези години нашите ниви щяха да станат прекрасни зеленчукови и овощни градини. Колцина са като Стоян от Стара Загора, който пожела да си направи овощна градина – и я направи? Той си отглежда дръвчетата, както е предвидено по Божия план.

В наши дни всичко около нас е менте. На този фон как звучат думите на Учителя: „Чиста храна, чисти мисли, чисти дела“? Дали тръгнахме по правия път, който ни посочи Учителя? А кой е правият път от толкова много пътища, по които върви човечеството? Прав път е оня, който има най-много допирни точки с реалността. Реалността – това е Истината, а в Истината е скрит животът. Според мен ние пропуснахме много ценно време. Днес е много по-трудно да направим това, което можехме да направим през 1990 г. Сега световната финансова върхушка води биологична война с помощта на фармацевтичните компании срещу цялото човечество. Изкуственото намаляване на населението на планетата, колкото и да изглежда налудничаво, е факт. Забелязахте ли как мълчаливо за тези 20 години набутаха в храните десетина хиляди вида химикали. Чрез предлаганите днес храни в търговските вериги в организмите на хората се създава наркотична зависимост. Ако някой реши да се отърве от тях и да тръгне по правия път, той трябва напълно и окончателно (без рецидиви), да ги изхвърли от употреба. Ще бъде необходимо да се запаси с много търпение, защото желанията на ума се движат много бързо, но тялото има своя собствена скорост и етапи на напредване, които не могат да бъдат прескочени. Тялото ще трябва да преодолее много неща, свързани с изчистването, и ще се появят немалко привидно болестни симптоми още в самото начало на промяната, които могат да уплашат човека и неговия ум, а страхът е лош съветник. Сега ще последва въпросът: като спрем да вървим по неправилния път, построили ли сме правилния път? Много по-лесно е човек да реши да промени диетата си от безсмислена към рационална, която е според изискванията на Първата Причина, отколкото да го направи в действителност.

В хората има един лош навик – да чакат някой друг да направи нещо за тях. Точно този недостатък използват тъмните сили. Те са изградили един конвейер и ни отглеждат като бройлери за своя полза.

По време на Учителя проф. Асен Златаров е правил изследвания върху храненето на българина в продължение на десет години и неговото заключение е следното: „Българинът храни по-добре домашните си животни, отколкото себе си“. Какво е положението днес? Домашните животни – птици, свине, овце, едър рогат добитък, биват гледани по ужасяващ начин. Техните фуражи се добиват чрез химическо земеделие. В хранителните смески, които им приготвят във фуражните заводи, се добавят безброй химикали. При отглеждането на животните им се дават лекарства, за да не умират. Когато преработват продуктите, получени от тях, добавят безброй химикали за подобряване на вкуса, структурата, икономическата изгода и т.н. В крайна сметка в търговската мрежа се намират крайни продукти, които са направени за продан. Сега се сещам, че навремето четох как един шотландец продал на един английски търговец рибни консерви. Англичанинът отворил една консерва да си хапне и се ужасил, че тя не става за ядене. Веднага телефонирал на шотландеца за откритието си и получил отговор: „Аз ти ги предадох, за да ги продаваш, а не да ги ядеш“. Това заслужава да се замислим. Телата са ни необходими, но трябва да бъдат здрави. Но кой е критерият за здраве? Ще се опитам да дам един тест на няколко нива, който може да даде отговор на този въпрос.

 

Физическо ниво:

1. Липса на умора. Това означава да се събуждаш сутрин бодър и жизнерадостен и да започваш да пееш. Готов си да работиш с любов и радост, без да те смущават предизвикателствата на деня.

2. Добър апетит. Да се наслаждаваш на храната, независимо дали това е хляб, лук и бистра вода. Освен това то означава апетит за живот, жажда за знания, готовност за нови преживявания и здравословно и радостно желание за секс.

3. Добър сън. Заспиване в рамките на 10 минути след лягане. Дълбок сън в рамките на пет до седем часа и събуждане преди зората (чува се едно пук, пук – пукане). След като се събудите, трябва да „чуете“ стъпки – това са стъпките на времето, което върви.

 

Психологическо ниво:

4. Добра памет. Без наличието на добра памет не можем да учим и да израстваме, защото сме обречени да повтаряме забравените грешки. Добрата памет ни помага да помним как сме стигнали дотук, и ако сме в затруднено положение, ни помага да преосмислим действията си за постигането на по-удовлетворяващ резултат. Залогът за добра памет е приемът на сочни храни, както казва Учителя: „сочива“.

5. Добро настроение. Едно от най-сложните условия, защото означава да бъдем искрено весели, да гледаме оптимистично на живота, виждайки добрата страна във всичко, да сме способни да се смеем на себе си и на недостатъците си.

6. Прецизност в мисълта и действията. Права мисъл (онази, която има най-много допирни точки с реалността) и точно изпълнение, което предполага стабилна нервна система и гъвкава връзка ум – тяло.

 

Социално ниво:

7. Поемане на отговорност. Това е всемирен закон и ни показва колко е безполезно да обвиняваме другите за своите проблеми. Поемането на лична отговорност е основата на личната сила, защото способността да променим себе си е положителна и оздравяваща.

8. Вземане на решение. На всеки един от нас Първата Причина е дала възможност да притежаваме правото на избор. Но за да приложим това право ефективно, е необходимо да притежаваме знание за съществуващите възможности и способност да осъществим решенията си.

 

Духовно ниво:

9. Честност. Това не означава, че трябва да казваме всичко, каквото ни дойде наум, но да не се самозалъгваме, да бъдем достойни за доверие и почит. Всъщност това означава интегритет или целокупност.

10. Смирение. За да се ползваме от него, ще е необходимо да изхвърлим от себе си гордостта, високомерието и тщеславието. Ако наистина сме смирени, това може да бъде забелязано от другите, без ние да можем да го почувстваме.

11. Благодарност. Тук също е необходимо да имаме добра памет, като не забравяме колко лесно можем да загубим най-скъпото за нас. Усещането за благоговение и благодарност само по себе си е израз на здраве.

12. Любов. Ако здравето се използва само като условие за пътуване на егото, като суета и гонене на вятъра, то е безсмислено, а е необходимо то да ни служи за безусловно приемане на живота, на себе си и на ближните си такива, каквито са, т.е. да ги обичаме. Ако не одобряваме начина, по който ближният ни се храни, да го преценяваме като „болен мозък“, ако не мисли и постъпва като нас, а не да осъждаме начина му на живот – това издава собственото ни усещане за липса на цялостност. Само оня, който е готов на безусловна любов, е здрав.
Докато Учителя е бил сред нас, хората са се хранили с онова, което им е осигурявала земята в непосредствената заобикаляща среда. Днес от това няма и помен. Храната и храненето от средство за поддържане на живота са се превърнали в забавление. Днес хората привидно са потънали в изобилие от храни, но техните организми гладуват по отношение на полезните и необходими биологично-активни вещества. Измежду всичкото това изобилие и разнообразие хората си измислят различни диети, опитвайки се да излязат от капана, в който сами са влезли. Днес е модерно да се говори за здравословно хранене, като че ли според замисъла на Първата Причина може да има НЕздравословно хранене.

Първата Причина, дарявайки живота ни, го е обезпечила със здраве. Ненапразно съвсем неволно всички човеци си пожелават живот и здраве. Е, това на нас ни е дадено свише, а храната, която ни осигурява Първата Причина, е само за да поддържа това статукво. Приемът на неестествена храна, в разрез с природата ни, може да доведе не само до това – да си загубим здравето, а и до преждевременно преселване в отвъдното. Но това е лична отговорност на всеки индивид. Подходящата, разбирай храната, определена от Първата Причина, може да ни позволи да поддържаме максималния си потенциал за здраве, просто да бъдем онова, което е заложено в нас по начало. Тя няма да спъва развитието ни, но също така няма да ни направи и повече от онова, което можем да бъдем. Докато днешните „храни“, изложени по рафтовете на супермаркетите, моловете и т.н., активно създават неприятности на телата, в които са попаднали. Подходящата храна не предизвиква стрес в организма и така му дава възможност да използва силите, заложени в него, за поддържане на нормалния жизнен статус. Животът е просто проява на сила, а силата е енергия. И ние сме просто една форма на енергия.

Силата на човека седи в НЕправенето! Това важи във всички сфери на живота – на физическо, на духовно и Божествено ниво. Размислете се върху това. И което е също толкова важно, вслушвайте се в тялото си, радвайте душата си, почитайте Божественото във вас.

Вътре в тялото на човека има мъдрост, надхвърляща законите на физиката и представите на нашия обективен ум. Тялото винаги ни изпраща подсъзнателни сигнали и тъй като те са невербални, най-често не им се обръща внимание. Учителя ни учи да бъдем с будно съзнание. Нашето тяло си има своя логика, за която логиката на нашия ум не знае нищо.

 

24 април 2011 г., Веселин Орешков, Троян