fbpx

Антропософски съвети за родителите

1. Когато младите родители са консумирали много картофи, вместо зърнени продукти преди зачеването на детето си, неговата духовно-душевна същност не може изцяло да проникне и се съедини с тялото му.

Рудолф Щайнер

 

2. Не само по време на бременността, но и преди това бъдещата майка, а също и бащата би трябвало ежедневно да приемат по малко мед (не манов мед) (една кафена лъжичка е достатъчно). Това много стимулира здравословното развитие на детето в по-късна възраст и особено изграждането на костната система.

Рудолф Щайнер

 

3. За една жена, която живее в нещастен брак, рискът да роди физически увредено дете е със 100% по-висок отколкото, ако живее в хармонични и сигурни взаимоотношения.

Рудолф Щайнер

 

4. Душевната същност на детето се инкарнира през 17­тия ден след зачатието. Онези жени, които премахват плода след този момент, постоянно биват безпокоени, понеже душата иска да се върне в тялото на майката. Като следствие се появяват неприятни душевни състояния.

Рудолф Щайнер

 

5. Най-интензивното изграждане организмът на майката извършва през първите 3 месеца. Съвсем естествено е и има дълбок смисъл, че през това време тя често се чувства уморена. Неправилно би било, ако тя се бори с умората, вместо да почива.

6. Бременната жена би трябвало пестеливо да употребява сол. Солта едностранно повлиява развитието на главата и мозъка на ембриото.

7. През това време трябва да се избягват също и лютиви ястия.

Рудолф Щайнер

 

8. Появяващата се често ленивост на червата може да се премахне с приемане на млечна захар. Тя се препоръчва също и за бременни.

9. Две препоръки, които могат да помогнат срещу сутрешното неразположение. Веднага след събуждане да се приеме половин чаена лъжичка мед или 1 чаена лъжичка ябълков оцет в чаша вода. Препоръчва се също и ингвер.

10. Една от причините за хидроцефалията при новородените е, че майката често е оставяна сама през първите седмици на бременността, нямала е занимания и е скучаела.
При твърде малките главички ситуацията е била точно обратната. Майката е прекалила със забавленията през първите седмици и месеци на бременността.

Рудолф Щайнер

11. Не малко лекари днес са загрижени за безотговорните и твърде честите прегледи на бременните с ултразвук. Вероятните отрицателни въздействия днес все още не могат напълно да се установят. Кой днес се замисля, че по-късно при израстналите вече деца като следствие може да се появи определена болест или дадено нарушение, което може да се дължи на някогашните прегледи с ултразвук? Във всеки случай те не бива да се превърнат в рутинни, а да се правят само по необходимост.

12. През време на бременността и кърменето може да се появи липса на желязо. Против това се препоръчва чай от коприва. Тя съдържа желязо и действа против отоците. Просото също съдържа желязо.

13. Алкохол – ако бащата пие, се уврежда нервно-сетивната система на детето. Пие ли майката, най-често се увреждат вътрешните органи.

14. Кърмаческа токсикоплазмоза (възпаление на мозъка): Бъдещите майки трябва да избягват контакт с котки и с диви животни и да не ядат сурово месо.

15. На бременната жена не се помага, когато веднага се задоволяват нейните прищевки за различни храни, които се появяват през първите месеци. В тези моменти тя по-скоро силно се нуждае от нежност, ласки и радост. Това се отразява особено добре и върху детето.

Рудолф Щайнер

 

16. Когато бременната вечер често пее определена приспивна песен на нероденото, по-късно разполага с добро средство бързо и сигурно да успокои детето, когато то плаче. Това въздейства почти винаги, но трябва да е една и съща песен.

17. Никой лекар няма правото да прекъсне една бременност, даже и когато се предполага, че майката може да умре при раждането. Рудолф Щайнер (нека помислим за гениите, които нямаше да ги има, ако майките бяха абортирали.)

18. Добра помощ по време на бременността предлага книгата „Schwangerschafts – Sprechunde” (издателство Urachhaus, както и за по-късно „Kindersprechunde“ от същото издателство).

19. Моментът на раждането в крайна сметка определя детето. Той е много важен за по-късния му живот. Ако непременно не се налага, той не бива да се манипулира.

20. Една жена, която роди без наркоза, по-късно има силата да подпомага съдбата на детето си.

Рудолф Щайнер

 

21. Обвивката на новороденото в никакъв случай не бива да се измива, защото ще му се отнемат важни жизнени сили.

Рудолф Щайнер

 

22. Запазването на обвивката води и до това, че кърмачето много по-рядко заболява от жълтеница. Тя го запазва и от простудяване.

23. За да се предотврати загубата на топлина, веднага след раждането е необходимо да се покрие главицата на бебето, като например му се сложи шапчица от нежна вълна.

24. Рецепта за чай, който подпомага отделянето на майчиното мляко: равни части сминд (морач), кимион (по – скоро кюмел), анасон и листа на коприва. Семената да се смелят (или млекообразуващ чай на ВЕЛЕДА). Също овесът и морковите имат същото действие.

25. Кърмачето трябва да се повива с пелени, защото „етерното тяло ще стане неспокойно„ Прекалено стегнатото повиване, разбира се, също не е добро.

Рудолф Щайнер

26. Едно отлично средство срещу трудности със заспиването: Скоро след раждането бебето да се постави в люлка, където да остане до появата на първите зъбки. Да се люлее не много силно и не бързо. Няколко минути на ден са достатъчни, най-добре малко преди заспиване.

27. За да се запази новороденото в началото от силната дневна светлина, би трябвало над люлката да се спусне светло син балдахин.

28. Първоначално след раждането и през зимата да се къпе най-много един път в седмицата. Къпането винаги отнема сили от етерното тяло.

Рудолф Щайнер

 

29. Почти всеки 70­годишен възрастен човек има щръкнали уши. Родителите могат да коригират това, като от 1-та до 4-та седмица от живота на новороденото му сложат кариолка, която денонощно да покрива ушите.

30. Новороденото не бива да се вози в количка през първите седмици. Ритъмът, който се появява при возенето вреди за развитието на мозъка. Първоначално то трябва да се носи.

Рудолф Щайнер

 

31. Високата концентрация на калций в храните през кърмаческата възраст не е здравословна (например: неразредено краве мляко, продукти от соя и др.)

Рудолф Щайнер

 

32. Да се проверява теглото на кърмачето е излишно, понеже това действа обезпокоително за майката и вреди за отделянето на кърмата.

33. Обикновено детските пудри съдържат талк. Да се внимава детето да не ги вдишва. Талкът задръства белите дробове.

34. Да не се сменя много често детското облекло, понеже всяка смяна е свързана със загуба на топлина, което означава – загуба на сили.

Рудолф Щайнер

 

35. По време на кърменето майката не бива да се подлага на диети за отслабване, понеже отложените в тлъстините отрови от продуктите се разграждат и така попадат в майчиното мляко.

36. Докато кърмачето не се отбие, по възможност да не се сменя местожителството, понеже могат да се появят вреди за здравето на тялото и душата. Да се избягват и пътувания.

37. Да не се кърми детето повече от 9 месеца. В противен случай то получава прекалено много наследствени сили, които по-късно са пречка за индивидуалността.

Рудолф Щайнер

 

38. В стаята, където се намира малкото дете не бива да има радио, телевизор и други електронни уреди. Това дълбоко уврежда детето. Също и неонови лампи.

39. Според последните констатации на лекарите, вече се препоръчва да се избягва коремното положение, както и кърпите за носене на детето.

40. Най-здравословното бебешко облекло е вълната.

Рудолф Щайнер

 

41. Ако освен това му се подложи кожа от овца, бебето рядко ще боледува и ще спи по-добре. (Само кожи обработени без химикали.)

42. Особено малкото дете на всяка цена трябва да живее обгърнато и потопено в топлина, иначе в живота му по-късно ще се появят най-различни нарушения на развитието.

43. При разстройство първите мерки са: временно да не се дава мляко, захар и мазнини. (Важи от третия месец нататък.) Да се дава настъргана ябълка.

44. Екземите често се появяват при прехранване, особено с белтъчини. Друга причина често е алергия от кравето мляко. Фирмата ВЕЛЕДА произвежда лечебното средство ( Lac Vaccae ) за това.

45. Най-ценното средство за подсладяване на бебешките храни е ечемичен малц.

Рудолф Щайнер

 

46. Медът се препоръчва и за кърмачета след шестия месец, но в съвсем малки количества – колкото главата на топлийка и винаги разтворен в мляко. Помага за предотвратяване на рахита. По-късно количеството може да се увеличи до половин чаена лъжичка.

Рудолф Щайнер

 

47. При деца с изкуствено хранене се препоръчва прясното краве мляко, след като се свари да се постави на светло място и често да се разбърка. Така то ще се проникне със слънчевата сила и ценността му ще се повиши.

48. Най-ценната книга за хранене на кърмачето понастоящем е: “SДUGLINGSERNДHRUNG” от Петра Кюне, храненето му от гледна точка на антропософията.

49. Чистота: деца които прекалено рано (от 10 месец) се принуждават да седят на гърнето, при определени обстоятелства по-късно може да се напикават в леглото.

50. От все повече увеличаващите се вредни излъчвания от модерната комуникационна техника като радио, телевизия, мобилни телефони, компютър и др., също и от електросмог запазва произведената от торф вълна. Рудолф Щайнер (За сега тя, както и произведени от нея дрехи и завивки могат да се купят в Швейцария и Германия, адреси могат да се потърсят чрез интернет).

51. Внезапната детска смърт е най-честата причина за общата детска смъртност през първата година от живота на детето. Едно изследване в Холандия през 1997 констатира, че употребата на спално чувалче и биберон могат да помогнат тя да се предотврати. Те пречат на детето да се обърне по корем. Коремната поза за спане за сега се смята за най-големия риск, детето да се задуши. Спални чувалчета от торфена вълна се предлагат от фирмата „Rasche u. Uhlhorn”, 27234 Twistringen. Да не се използва синтетичен пълнеж.

52. Каквото досега се предполагаше, беше доказано от изследвания на спането. Който постави леглото си в посока север-юг, спи по-добре и по-здравословно (главата на север). При детските люлки и креватчета това е лесно постижимо.

53. Когато се пеят детски песни не е толкова важно съдържанието, колкото е важно те да имат хубав ритъм.

Рудолф Щайнер

 

54. На различни места се препоръчва гимнастика в кърмаческа възраст. Тези модни течения се отхвърлят от много сериозни детски лекари. Негативните последици за съжаление се проявяват едва в по-късна възраст.

55. Когато детето прояви интерес могат да му се дадат съвсем прости кукли и животински фигури за игра. Две животни обаче не бива да се дават. Това са маймуна и мечка. И двете са некрасиви карикатури на съвършения човешки образ, към който детето трябва да се стреми. (Плюшени животни изобщо би трябвало да му се дадат едва когато детето вече е проходило – б. р.)

Рудолф Щайнер

 

56. Деца с признаци на хидроцефалия да се пазят от много сетивни впечатления – силна светлина и силен шум. Да се извеждат навън едва привечер и то възможно чак до третата им година. Освен това да се приложат лечебни средства на антропософската медицина.

Рудолф Щайнер

 

57. В много случаи липсата на апетит може да се дължи на прехранване с мазнини, които майката е прибавяла към зеленчука, че дори и към месните ястия.

58. Много родители го правят погрешно: Едно дете не е „малък възрастен“. Неговата нервно-сетивна система прекалено се натоварва, когато то се поставя в детската количка с лице, обърнато към околната среда. То изобщо не е в състояние да преработи всичките впечатления, които нахлуват в него. То би могло да се справи с тях, само когато всеки момент може да има зрителен контакт с майката. Когато се поставя неправилно в количката, последиците по-късно са нервни болести и имунна слабост. Една отговорна майка би трябвало да пазарува сама, ако е възможно.

59. При чакането на кръстовища също се правят грешки от родителите. Вместо да се изчака зеления сигнал на няколко метра разстояние от светофара, те избутват детската количка до самия ръб на тротоара. Колите издухват отровите си газове в лицето на детето. Въглеродният моноксид е отровен и променя кръвта.

60. Малкото дете трябва да се учи да стои и ходи чрез подражание и без странична помощ. Когато то се принуждава да се изправи, е възможно да се прояви по-късно като холерик. Освен това се създават предпоставки за ревматични и артритни заболявания.

61. При слабо растене и поднормено тегло се препоръчва към водата за баня да се добавят 1 литър прясно мляко, 1 сурово яйце и няколко капки лимон.

62. Модерните фосфоресциращи неонови цветове, поставени по играчките, облеклото и училищните чанти лъжат окото и вредят на естественото цветоусещане на детето, а също и на възрастните.

63. При едно кривогледо дете да се внимава то да поставя винаги стъпалата си правилно, да не ги изкривява навън или навътре. Това има положително въздействие върху кривогледството.

64. Препоръчва се по възможност да не се подстригват косите на малките деца. При отрязването на косата се изгубват ценни етерни сили, които по-късно липсват на детето.

65. Русите и червенокосите хора често са предразположени към различни болести поради липса на желязо. Препоръчва се, те да ядат повече кореноплодни зеленчуци (не картофи, те са надебелени стебла). Тъмнокосите напротив, да ядат повече плодове и пият чай от бял равнец, които поощряват образуването на сяра, която им липсва. Албиносите имат прекалено много сяра, те се нуждаят от желязо.

66. При смесени женитби през първите години децата да не се принуждават да израстват с двата езика, а да усвоят първо единия. По-късно могат да се появят душевни затруднения, особено чувство за бездомност. От училищната възраст нататък е добре изучаването на втория език.

67. Нарушения в мисловния живот при възрастните настъпват когато на малкото дете се дава да играе с кубчета или други геометрични фигури. Също и с пъзел. Обратно на това, много добре е да се играе с пясък и с пластелин.

Рудолф Щайнер

 

68. За да има здрави и хубави зъби, добре е на детето ежедневно да се дава да дъвче къс стар пълнозърнест хляб.

69. Замразени храни не бива да се дават на децата. Те не са достатъчно пълноценни. Затоплянето на храната в микровълнова печка е извънредно вредно.

70. Първа помощ при глътнати предмети: Детето да се положи по корем, да се подпре с ръка главичката, да се стисне нослето, за да отвори устата. Леко да се удари с дланта по горната част на гръбчето. При остри, ръбести предмети, които така не излязат навън, да му се даде гъста каша (грис, овес или др.) и да се извика лекар.

71. Къси рокли и панталони, т.е. голи крачета водят по­късно до възпаление на сляпото черво (апедицит).

Рудолф Щайнер

 

72. Късогледството може да се лекува с успех само в ранна детска възраст ­ медикаментозно с Belladonna, и също с лечебна евритмия. Това трябва да се направи, особено когато и двамата родители са късогледи и носят очила. Късогледите хора често са дюстабанлии и имат слабости на гръбначния стълб.

73. Между втората и третата година детето трябва да се отучи да слага всичко възможно в устата или да го допира до устните.

74. Когато малкото дете достигне възрастта, когато започва да се учи да говори, родителите и близките на детето трябва да говорят правилно, а не да се опитват да говорят, подражавайки на детския говор. Когато те говорят на осакатения език, това може да доведе до слабости в храносмилането в по­късна възраст.

Рудолф Щайнер

 

76. Една важна предпоставка за здравето на детето, която родителите игнорират, е слагането на шапка, когато го извеждат навън. Изключение се прави през топлите летни месеци.

77. Всяка година стотици деца се нараняват, отчасти много тежко, на несигурни или дефектни детски легла. Редовно трябва да се оглеждат винтовете и свръзките.

78. Играчки и други предмети, които имат шнурове да не се дават на малките деца.

79. Никога да не се мисли, че лошият вкус на химикалите за чистене ще спре малките деца да пият от тях.

80. Към най – ­опасните причинители на нещастни случаи се числят вратите на гаражите. Те често водят до мозъчни сътресения, счупване на кости, ампутации и др.

81. Всяко дете се нуждае от топлина. Закаляването води до артериосклероза, ревматизъм, нарушения в кръвообращението и др. То е най – ­честата причина за опасната мултипна склероза.

82. Не само храната, но и напитките винаги трябва да са добре темперирани. Стайната температура не е достатъчно топла.

83. Левичарството се дължи на причини от предишния земен живот. То трябва да се преодолее колкото се може по­рано, поне що се отнася до писането. До деветата година това е относително лесно постижимо. Ако се пропусне тази възможност, в по­късна възраст се появяват телесни или душевни слабости, както и слабост на волята.

Рудолф Щайнер

 

83. Ако на децата се разказват само приказки, в които не се говори за кръв, то те така се изнежват, че в по­късна възраст припадат, ако видят и капка кръв.

Рудолф Щайнер

 

84. Малкото дете би трябвало всеки ден поне веднъж да се смее и да плаче. Това принадлежи към здравословното душевно развитие.

Рудолф Щайнер

 

85. Когато детето преди седмата си година вижда само глупави постъпки около себе си, мозъкът му приема такива форми, които го правят пригоден по­късно само за глупости.

Рудолф Щайнер

 

86. Възпитанието на малкото дете до смяната на зъбите така трябва да се направлява, че то постоянно да развива чувство на благодарност и за най – ­дребните неща. Това в по­късна училищна възраст води до по­добро разбиране и чувстване на нещата. Също и като възрастен човек то ще може да преодолява своя егоизъм.

Рудолф Щайнер

 

87. Ако детето се принуждава да стои неподвижно в училище, и дори още в детската градина, вместо да движи крайниците си, което е присъщо на детската природа, в по­късна възраст това може да доведе до ревматични заболявания.

Рудолф Щайнер

 

88. Добра защита срещу детски паралич дава пълнозърнестият хляб, който е богат на витамините от групата В, както и пестеливото приемане на захар и сладолед през лятото.

89. Децата чак тогава са зрели за училище, когато започне смяната на зъбите. Предварителното учене ангажира жизнени сили, които са заети в изграждането на тялото.

Рудолф Щайнер

 

90. Не бива вечер преди спане да се припомня на децата, ако те са били непослушни през деня, а едва на другата сутрин.

Рудолф Щайнер

 

91. Ако едно дете бързо се уморява както телесно, така и мисловно, това често се дължи на храненето му, при което храносмилателните органи прекалено малко са ангажирани. Тогава до подобряването, но не постоянно, да се дават постепенно все повече сурови салати, плодове и пълнозърнест хляб без да е намазан с нещо.

Рудолф Щайнер

 

92. Прекалена, подтискаща любов от страна на родителите към детето може в по­късна възраст да доведе до астма.

Рудолф Щайнер

 

93. Друга причина за астмата е, когато бременната бъдеща майка е преживявала повтарящи се шокови състояния, грижи и тъга.

Рудолф Щайнер

 

94. Ревматизмът след 40­годишна възраст може да е следствие от прекаленото претоварване на паметта в детска възраст.

Рудолф Щайнер

 

95. Добре е деца с изблици на гняв (холерични деца) да се обличат с топли дрехи. Всяко изпотяване е лечебно.

Рудолф Щайнер

 

96. Едно листо от широк жиловлек към салатата е добро средство за прочистване на кръвта при децата.

Рудолф Щайнер

 

97. Многото пиене към храненето става причина за по­късни стомашни болести.

Рудолф Щайнер

 

98. Тема белтъчини: През първите три години да не се дават още никакви яйца, понеже в по­късна възраст това се отразява негативно на инстинкта за здравословно хранене.
При инфекциозни болести като грип, ангина, шарка и т.н. да не се дават белтъчини (месо, яйца, сирене, мляко).

Също и при възрастните: Който приема само 20 грама белтъчини на ден, вместо например 120, е добре защитен от инфекциозни заболявания.

Децата в училищна възраст е добре да ядат само малко месо и то светло месо. Извънредното порастване на днешните деца (акселерацията) до голяма степен се дължи на храненето с много белтъчини.

До голяма степен калцирането на артериите се дължи на голямото количество приети белтъчини.

Рудолф Щайнер

 

99. Когато децата до деветата си година се научат да говорят местния диалект, а не само литературен немски (съответно български), това подпомага тяхното душевно развитие.

Рудолф Щайнер

 

100. Ако храната е бедна или няма достатъчно подправки, могат да се появят глисти. Срещу тях помага диета от настъргани моркови и червено цвекло. По възможност да се дават при пълнолуние. Не помага при тения.

Рудолф Щайнер

 

101. Който остави детето си да прави обичайната физическа гимнастика, трябва да има предвид, че когато порасне, то рано може да получи болести на обмяната. Точно обратното се постига, ако то изучава движения, които се изграждат от душевно­художествената област.

Рудолф Щайнер

 

102. Когато детските очи виждат само красота до седмата си година, детето така израства, че през целия си живот запазва естетическото усещане за красивото. По­късно това качество не може да се изгражда по този начин.

Рудолф Щайнер

 

103. Имайки се предвид по­късната възраст на човека, много е важно възпитателят да внедри у детето почит и респект към хората и към природата. За това много помага, когато със завързани очи то се остави да опипва различни неща, взети от природата. Почитта в ранните години се превръща в ценни качества на характера при възрастния човек.

104. Деца, които се напикават пред нощта не бива да спят на гръб. Да се зашие на гърба на пижамата една топчица или четка, за да се избягва обръщането по гръб по време на съня. За една суха нощ да се обещае награда. Наказанието е много вредно. През деня е хубаво детето да работи или да играе до изпотяване.

Рудолф Щайнер

 

105. Некрозирали бъбреци: Една важна причина, между останалите, е закаляването в детска възраст и прекалените слънчеви бани.

Рудолф Щайнер

 

106. Хора, които не са прекарали никакви детски болести (не са вдигали в детството висока температура), в късна възраст много повече са податливи на заболявания от рак и склероза.

107. При хълцане със сигурност помага следното: Една чаша да се напълни до половината с вода, да се наклони и да се пие от срещуположния на устата ръб.

108. Когато често се ядат дребни неща между главното хранене, човек нарушава функцията на далака. Рудолф Щайнер Далакът до голяма степен участва в доброто функциониране на имунната система.

109. Ежедневното консумиране на салати, плодове, марули и спанак въздейства благотворно върху ритмичната система на човека (дишане и обмяната на течностите ­ кръв и лимфа). При едно обширно изследване на деца в Англия, които недостатъчно се хранят с такива, е констатирана ограничена функция на белите дробове.

110. Необходимо е да се приема и достатъчно желязо. Може да се забие чист железен пирон в една ябълка и на следващия ден тя да се изяде. (Това важи особено за зимата и пролетта – б.р.)

Рудолф Щайнер

 

111. Когато в детството се ядат много често картофи, се поврежда здравословния хранителен инстинкт и по­късно човек клони към прехранване и затлъстяване.

112. За подкрепа в учението всеки ден да се дават на детето по няколко лешници.
(Същевременно да се ограничат храните, които съдържат фосфор: например кока кола, топено сирене, салам, яйца, пудинг, сладолед, шоколад, бакпулвер. Днес е особено разпространено увеличеното приемане на фосфор чрез храните, той прави децата неспокойни, хиперактивни и води до прекомерно нарастване на костите – б.р.)

Рудолф Щайнер

 

113. Срещу трудности в ученето може да се помогне, като на детето често се дава зелена салата и зеленчуци за ядене. Рудолф Щайнер Нитратите отчасти могат да се неутрализират с прибавка на лимонов сок или витамин С.

114. Ако на детето в първи клас липсва способността бързо да се научи да чете и пише, нека да се премахнат яйцата и храните с бяло брашно. Също и да се намали месото, а да се увеличат зеленчуците и салатите. Ако и това не помогне, нека да се опита няколко пъти в годината следния метод: Да се остави детето осем дни да учи с празен стомах и чак на обяд да му се даде да яде. То може да пие (млякото обаче е храна, а не напитка). Да се повтаря няколко пъти, но винаги само по осем дни и след това да се храни нормално.

Рудолф Щайнер

 

115. Деца, които в предучилищна възраст са хранени с много сладки неща, по­късно в училище се занимават само със себе си или се ровят навътре в себе си. Не би трябвало веднага да се лишат от захар, а бавно да се привикнат.

Рудолф Щайнер

 

116. Една лоша памет може да се засили с упражнения, като цели изречения се произнасят отзад напред. Също и редици от числа.

Рудолф Щайнер

 

117. Лош почерк: Деца, които се учат да свирят на пиано или се занимават с дейности, които развиват сръчност, имат добър почерк. Добре е да се карат да извършват трудни неща с краката, например да чертаят фигури и букви в пясък.

Рудолф Щайнер

 

118. Упражнения за сръчност, като плетенето са подходящи също и когато се налага да се поощри интелигентността. Такива дейности се превръщат в сили на мисленето.

Рудолф Щайнер

 

119. Когато едно дете изобщо няма интерес към някакво изкуство (рисуване, музициране, пеене и др.) родителите би трябвало известно време да му правят топъл компрес на корема (2­3 пъти в седмицата).

Рудолф Щайнер

 

120. Същото се препоръчва за ученици с много бледо лице, които също не могат да мислят добре.

Рудолф Щайнер

 

121. Напротив, при едно дете, което когато говори, постоянно се зачервява и често се ядосва, сутрин би трябвало да се измива главата със студена вода.

Рудолф Щайнер

 

122. Ако детето се научи да плете, това ще помогне за доброто образуване на новите зъби.

Рудолф Щайнер

 

123. Когато при едно дете в училищна възраст се забелязва липса на внимание, родителите трябва редовно да изрязват ноктите на ръцете и краката. Да не ги остават никога много дълги.

Рудолф Щайнер

 

123. Човешкият нос, например, получава завършената си форма между 9­та и 10­та година. Това време е изобщо една критична фаза в живота на детето. Тогава то особено се нуждае от много обич и внимание.

Рудолф Щайнер

 

124. Чрез изучаването на чужди езици децата в ранна училищна възраст интензивно се свързват със същества на други народностни души. Това е важна предпоставка за мирен съвместен живот с други народи.

Рудолф Щайнер

 

125. На ученици с много лоша памет се препоръчва ежедневно по 10­20 минути да извършват някаква ръчна работа с превързани очи, например да плетат и др.. Да се започне с прости неща.

126. Един възпитател, който често се ядосва, въздейства така върху детето, че детската жизнена организация, така да се каже, в известна степен става порьозна и в по­късна възраст става възприемчива за болестни влияния.

Рудолф Щайнер

 

127. Много от децата закусват прекалено обилно преди училище. Храносмилането подтиска мисленето и те не могат да участват правилно в занятията.

128. Не трябва да се очаква от едно дете да пази тайни. Преди 12­та му година би било погрешно и би увредило душевния му живот, ако му се поверяват неща, които то не бива да сподели с някой друг.

129. Едно познато средство срещу пъпки в началния им стадий е: Да се пробие мускатово орехче и да се окачи на врата, (като се остави да се допира до кожата). След няколко дни пъпките ще изчезнат.

Рудолф Щайнер

 

130. Така нареченото училищно главоболие често се появява при претоварване на нервната система и при липса на желязо, и се засилва, когато не се спи достатъчно.

131. Деца, които бързо разбират, но и бързо забравят, трябва да се отучат да ядат картофи, както и да се следи редовното изпразване на червата. Ученици със силно изразен флегматичен или сангвиничен характер често стават повърхностни и невнимателни в училище. Нека да не се пести прекалено солта в храната им.

Рудолф Щайнер

 

132. При ученици, които изобщо не могат да се концентрират, би трябвало да се провери, дали не се хранят твърде рядко със сладки храни.

Рудолф Щайнер

 

133. Също и на изявени меланхолици родителите по­често би трябвало да сервират сладки ястия. Обратното е нужно на силно сангвинично подчертани характери (живи, бързо сменящи обекта на вниманието и настроението). На холериците, които най – ­често имат силно изявено азово чувство, също би трябвало рядко да се дават сладкиши.

Рудолф Щайнер

 

134. Слабост в главата, при мисленето, празнота в мозъка ­ известно време да се ядат моркови, но да не са торени с минерални торове и да са пръскани с отрови.

Рудолф Щайнер

 

135. Ако децата между 7 и 14 години прекалено се натоварват с мисловна работа, чак до умора, когато станат възрастни, сравнително рано получават склероза.

Рудолф Щайнер

 

136. Интелектуалното натоварване се понася най – ­лесно, когато напълно се избягва алкохола. Деца и младежи, които пият алкохолни напитки, в по­късна възраст стават нервни и неспокойни.

Рудолф Щайнер

 

137. На когото е трудно да разбира геометрията, нека пробва да върви към определена цел със затворени очи.

138. Големите таланти рядко са наследствени. Техните корени се намират в предишни инкарнации (в предишни животи).

Рудолф Щайнер

 

139. Ако се привикнат децата да сменят през няколко години почерка си, това ще има огромно засилващо въздействие върху етерното тяло. Ще се укрепне имунната система и ще се предотвратят някои видове нервни болести. Това важи и за възрастните.

Рудолф Щайнер

 

140. Измиването със сапун, също и с детски сапун, разрушава предпазващата функция на кожата като бариера за външни влияния и е една от причините за нерводермит при децата.

141. Обрив в следствие консумирането на ягоди често се дължи на това, че кръвта е наситена с желязо и не понася повече никаква прибавка.

 

 

Съвети за възрастни:

1. Храненето със свинско месо затруднява захарната обмяна и става причина за диабет. Най – ­здравословното месо е овчето.

Рудолф Щайнер

 

2. Който иска да си увеличи теглото, нека да прекара няколко седмици в области с почва, съдържаща калций. Ако иска да го намали, да търси пясъчни почви, т.е. кварц.

Рудолф Щайнер

 

3. За добър сън вечер да се изпие половин лъжичка захар или мед, разтворени в малко вода. Да не се мисли за нищо преди заспиване.

4. Юргани напълнени с вълна укрепват съня. Юргани напълнени с пух по­ – скоро му пречат, а синтетичният пълнеж е дори много вреден.

5. Срещу нощни спазми на прасците помага торбичка с папрат, поставена в близост до краката. Да се бере преди обяд и да се употребява една седмица). През зимата може да се използва и изсушената билка. Мигрената често може да бъде предотвратена, ако билката се постави през нощта под врата или под главата. По възможност една, две нощи преди пристъпа.

Рудолф Щайнер

 

6. Дълги пътувания се понасят по добре, когато през първата почивка се изяде едно яйце. При яйцата винаги би трябвало да се отстрани бялото влакно.

7. Добро е въздействието също и на ингвер (джинджифил). Той успокоява стомаха и предпазва от повръщане.

8. Рудолф Щайнер препоръчва да не се яде пипер, а вместо него да се подлютява с лютиви чушки и с ингвер (джинджифил).

 

Дорина Василева, клиничен и социален психолог, Антропософска лечебна педагогика и социална терапия.

* Съветите, под които не е посочен автор, са от антропософски лекари.