fbpx

През лятото ни храни и слънчевата вибрация

Първите стъпки в натуропатията на Георги Славов са близо до митичната Лидия Ковачева.

Изкуството да разтовариш организма си от токсините е предизвикателство пред всеки през този сезон.

Специалист диетолог, контактът му с нея променя коренно възгледите му за това що е здравословно. Започва да разработва своята система за лечебно хранене заедно с д-р Гайдурков. Така се ражда и Vita Rama – необикновено място на брега на Черно море, в което се предлагат програми за детокс, а болестите бягат надалеч, благодарение на практикуваните под контрол гладолечение, суровоядство, плодоядство. Първият принцип на Георги Славов обаче е този, че всеки човек се нуждае от свой собствен режим, за да бъде здрав и щастлив. Има и общи компоненти – те са в радостта от това, че към материалното може да прикрепим и духовно, затова заедно с храна във Vita Rama лекуват чрез медитация, йога, киртани… Как да обединим тези компоненти и в нашия живот ни разказват синовете на Георги – Слави и Ленко, които притежават вече много от уменията на баща си. А заедно с това предупреждават, че детоксикацията често е нож с две остриета, а пък в опитите си да станем веган или суровоядец поради незнание лесно можем и да си навредим.

 

Основният проблем при гладолечението – захранването

„Когато няма медицински контрол при гладолечение, се получават груби грешки. Болестите могат да се влошат още повече, да се утежни физическото състояние на човека. Затова задължително трябва да се обърнем към авторитетни диетолози, лекари, натуропати още преди да започнем да практикуваме лечебен глад. Основните грешки всъщност са при захранването. Но и по време на самото гладуване трябва да е ясно, че има лечебни кризи. Започва се всъщност с изработване на индивидуален хранителен режим. След това се пристъпва към избавяне на организма от токсини, например натрупаните в дебелото черво. Правят се и краткотрайни гладувания – на плодове или само на сокове, например по един-два, три или четири дена. Но човек трябва да бъде наблюдаван – как му се отразява всичко това.

Обикновено организмът е толкова отровен при повечето хора, че когато спрем храната, се появяват странични ефекти като висока температура, разстройство, кашлица, изпотявания. Може да се достигне и до депресия, човек бързо и лесно да чувства умора; дори чувството на гняв може да е нещо, предизвикано от гладолечението. Всичко това са симптоми, които придружават прочистването на организма ни. Хората трябва да са подготвени за тези лечебни кризи – и затова е толкова важно да се обърнат към специалист, та да не правят грешки. Именно заради грешките мнозина смятат, че гладолечението е вредна практика. Истината е, че просто не бива да се прави на собствена глава. Трябва да се следват авторитети, да се подходи внимателно и с интелигентност…”

 

Комбинацията от стрес и неправилно хранене е пагубна

„В съвременния си начин на живот се нахвърляме се върху всякакви неща, опаковани в хубави целофанчета – те изглеждат добре и задоволяват всички рецептори… Но са направени така, че да се пристрастим към тях… Така човек постепенно изражда самите си рецептори, започваме да деградираме. Всеки знае, че едно дете не иска и да чуе за ядене – бяга навън, играе си… Почва обаче да расте и заобикалящият свят променя съзнанието му. Сега трябва да обърнем процеса и да станем деца. Но децата са невежи – затова трябва да съчетаем невинността на дете с интелигентността на възрастния, за да знаем кое е истинското състояние на душата ни. Използваме ли по предназначение тялото – като инструмент за осъзнаване на душата, тогава сетивата ще са на наша страна.”

 

Запазете ензимите, за да сте наистина здрави

„При нас идват хора с проблеми – обиколили всички възможни места. Дебели хора, хора с диабет, болни от сърце, след инсулт… Идват, за да получат здраве и напълно разчитат, че ще можем да им помогнем. Обясняваме им в какво се състои метода за лечебно хранене, който предлагаме, и как ще им помогне. Предразполагаме ги и предупреждаваме за кризите, които съпътстват режима. Ние имаме поне 70-80 рецепти, с които задоволяваме и белтъчния глад, и рецепторите – така хората водят здравословен начин на живот, без да им липсва нищо. Можем да заместим месото например – удовлетворяваме организма и той не чувства глад за него.

Трябва да се храним вкусно и да се наслаждаваме на храната! Не бива да се дават храни, от които чувстваме отвращение. Има периоди, в които се ограничаваме от нещо, за да се детоксикираме, но после идва захранването… Предлагаме на хората и едно меню след него, изградено на зърнени, бобови, ядки, семена, плодове и зеленчуци. Има толкова много видове от всички тях и толкова начини на приготовление – покълване, приготвяне на пара или просто сурово… Така се запазват и ензимите, което е много важно. В противен случай изчерпваме своите, които поддържат имунната ни система и благодарение на които имаме енергия. Чувстваме се все по-отпаднали, започват да се появяват и болестите… По-предразположени сме към вирусите…

Бактериите са нашият санитар – те влизат в нас, защото има нещо, което трябва да унищожат. Не напразно в новите методи в медицината се използват например да оперират човешката тъкан – те се хранят и с мъртвата тъкан… Не са вредни, трябва да ги оставим да изхвърлят мъртвата тъкан, а после постепенно и бавно да изградим новото си тяло, в което вече сме стабилни към света, който ни заобикаля. Това ни е дадено от природата, ние можем да се самолекуваме!”

 

Има голяма разлика между вегетарианско и здравословно

„Неправилното хранене може да ни доведе много проблеми, дори ако сме вегетарианци или вегани. Да консумираш например хляб, приготвен с мая, е опасно за тези категории хора. Маята потиска образуването на витамин В12 – така могат да се развият различни видове анемии. Потиска се и чревната флора, развиват се гнилостни бактерии. Не можем да усвояваме пълноценно витамини и микроелементи, а оттам – белтъчини и въглехидрати. Така стигаме и до анемиите. Има голяма разлика между вегетарианско и здравословно, въпреки че е по-добре все пак човек да е вегетарианец…

Искаме да дадем това знание за здравословното на хората, за да не правят тези грешки. От друга страна не бива да се потапяме и в конспирации и непрекъснато да търсим какво не е наред с нас, защото този вид хранене е естествен за човека!”

 

Към сурово хранене се преминава с вътрешна сила

„В началото започнахме с гладувания, за да излекуваме някои свои болести. Искахме обаче да сме суровоядци заради себе си, струваше ни се, че така е по-добре… Беше трудно – карахме на сурова храна по 6-7 месеца и дори си навлякохме други здравословни проблеми. Но когато започнахме да практикуваме духовен живот, изведнъж светоусещането ни се смени. Гладувахме вече заради Бога; хранехме се пак заради него. По естествен начин станахме суровоядци, после и плодоядци. Това беше просто нашето служене на Бога!

Удовлетворим ли душата си, потребността ни от храна се изменя… Нуждите ни постепенно се запълват от духовното. И без да го искаш, ставаш суровоядец, но то е по естествен начин. Просто тази храна води към по-чист живот; човек започва да се чувства по-добре така.

Голяма грешка е да преминаваш към вегетарианство, веганство или суровоядство, ако го правиш за себе си. В нас има блокажи на фино ниво, които затрудняват този преход. Всеки трябва да подходи индивидуално и винаги да слуша вътрешния си глас!”

 

Слънцето е най-фината ни храна

„Ние практикуваме и сънгейзинг, слънцето спомага за преминаване към по-фин режим на хранене. Основното обаче е йога на звука, медитацията. Най-лесно е чрез възпяването на свещените имена, чрез Харе Кришна Маха мантрата. Това е и една от основните ни практики. Шестнайсетте думи в тази мантра са основната ни храна за душата. Всъщност всеки човек може да опита и да види – в нашия център представяме този процес на йога на звука. Това е като една прекрасна хубава ябълка, трябва да я опитаме, за да видим работи ли за нас този процес.”

 

Плодове сутрин, обед и вечер

Слави и Ленко обаче не са на диета – казват, че духовното толкова силно ги храни, че постепенно нуждата им от едно или друго намалява. Слънчеви като Бхакти йогата, която храни душите им, са и плодовете – и наистина са щастливи, че в нашата страна има такова разнообразие от тях. Виждаме се след шест в малкия клуб на „Кюри” в София, но не си поръчваме нищо – те вече са приели своята усмихната и благословена вечеря.

Сигурни са обаче, че това, което важи за тях, е вярно и за останалите: през лятото хората не искат тежки храни, наяждат се с малкото, защото слънцето е навсякъде… Храни ни и то, а останалото получаваме от ягодите, черешите, дините, пъпешите, смокините…

 


Краси Проданов