fbpx

Краят на едно изречение

Едно много малко нещо слага край на всяко изречение – това е точката. Малка и незабележима, но категорична. Край! Този елемент се съдържа във всички препинателни знаци, явно е важен. Прилича на малко кръгче, което пък е символ на безкрайността и дава една надежда, че всеки край е част от безкрайността, която включва в себе си и началото. . 

Само си помислете какво би станало, ако ги няма препинателните знаци и всички винаги продължава, без да знаем кога започва и кога свършва – ще се задъхаме и то много, защото няма да можем да си поемем въздух. Ще се объркаме, тъй като ще искаме да спрем за миг, да разграничим нещата.

Краят на всяко изречение е едно разграничаване на нещо, което знаем и друго, което предстои да разберем. И забележете – всяко ново изречение започва с главна буква – като едно напомняне, че можем да видим останалите думи до точката отвисоко, а в живота от по-високото сякаш можем да подредим събитията в това изречение малко по-удачно преди да дойде края. 

Пожелаваме го на всички! Защото скоро ще сложим края на изречението 2020 г. И когато започнем 2021 г., можем да си спомним за силата на главната буква отпред, която да изпишем със светлина в ума, топлина в сърцето и сила на волята. Те са това високо, което винаги помага за добрата перспектива напред. 

А всъщност главната буква я има в началото на всеки ден, на всяка среща, на всяко споделяне, в началото на всяка мисъл. Добре е да я използваме, тя е възможност в края да сложим точката със спокойствие, благодарност, че започва нещо ново, колкото и малко да е то.

С пожелание за високо начало и добър край на всичко!