fbpx

История със свеж аромат

*Внимание – към днешна дата продуктът е спрян от производство.

Когато държите лъжичка „ЛюбИМЕЦ” (лимецова трева на прах) пред вас, ще усетите наситен аромат на свежест, на зелено. Може да я добавите в готово ястие, супа, салата или сок. Така късче чиста природа и здраве ще се настанят във вашата храна.  

Тази малка лъжичка с „ЛюбИМЕЦ”  има дълга история, която започва в България – там, където е и произходът на древния сорт жито – лимец. Радващо е, че все повече хора разбират за качествата, чистота и полезното действие на лимеца и използват този вид жито под различни форми в своето ежедневно хранене. И ние от години го използваме  – запарени или покълнали зрънца, на флейки или на брашно – лимецът е част от нашето хранене. 

Експериментирали сме много и преди няколко години в един приятелски лимецов разговор се зароди идеята, че чудесните качествата на лимеца могат да се проявят и чрез свежите  му зелени листенца, които носят живителната сила на младостта и имат много ценни хранителни вещества. Подобни продукти, известни като супер храни, бяхме срещали от обикновено жито и ечемик, но от български лимец – не.

И ето поехме тази идея с продължителни експерименти и умуване в домашни условия – засаждане на зърната, порастване на лимецови стръкове, откъсване, изсушаване и смилане. Резултатът – ароматен и свеж вкус и лъжичка здраве за нашата храна. 

За наша най-голяма радост ароматът вече не се носи само около нас. За да постигнем това, домашната саксия със стръкове разшири площта си и се “премести” под слънчевите лъчи на полето, последва внимателно прибиране на реколтата,  а след направения химичен анализ на готовата продукция останахме впечатлени от високите нива на калций и магнезий в лимецовите стръкове. 

Така първата партида с „ЛюбИМЕЦ“ вече е в български био магазини. Тя е малка и се надяваме да се хареса, за да можем да направим повече, с по-добри условия. 

Не знаем дали нашите предци са използвали лимеца и по този начин, но ние се радваме, че можем в съвременните условия да добавим и тази възможност към здравословните предложения от лимец. Надяваме се „ЛюбИМЕЦ“ да стане любимец и на вашия вкус и да допринесе за доброто здраве!


Екип “БГ Органика” – био стопанство