fbpx

Мантри за живота пеят свещите

Обичаме да се докосваме до неговия свят – а същата чистота, с която общува и цитира Учителя, после се проявява под формата на пламък и в свещите на „Аркобо”. Създава ги със своя брат Ивайло, но когато се разбрахме „да поснимаме” предколедно, се оказа, че Калоян ще е сам… Пламъкът и така гореше – с чистотата на медения восък, с тристишията на хайку вдъхновенията, които създава наред със самите свещи. Да се вдъхновяваме от този пламък, между другото, опитахме и ние… Роди се ето това:

Пламък е нейната душа,
Светлина – нашата игра.
Любовта се ражда от малките слънца…

 

Да създаде малко слънце всъщност могат някои от нашите читатели сега – всички абонати, пък и тези, които си купуват списанието от йога студия или вегетариански ресторанти, ще открият в него и подарък от „Аркобо”. Малко слънце, което да сгрее всички около вас за празника. Да ви вдъхнови, за да откриете онази чистота, с която и Ивайло, и Калоян винаги запленяват!

 

Кой е съвършеният коледен подарък според теб?

Най-хубавият подарък вече се е случил – това е подаръкът от Небето. Най-съвършеният подарък е това да родим в себе си нещо добро, нещо хубаво, да дадем изява на Духа.

А какво ще подариш ти на приятелите си?

Най-първо се надявам доброто, което Бог е вложил в мен, а то може да има най-различни форми. И ако съдържанието е хубаво, и формата ще го отразява.

Кои три думи идват първо от сърцето ти, когато си помислиш за този празник?

Христос, Светлина, Любов…

А как да се поздравяваме на Коледа? „Весели празници” винаги звучи малко празно, не много весело…

Използвам: „Светъл празник!“ и „Честито Рождество!“

Разкажи ни сега и за идеята на тези неща, които показваме тук…

Свещите от пчелен восък са една красива, уханна и очарователна форма, символ – на вътрешната свещ. Свещарството е да търсиш, да сътворяваш свещта и това е свещенодействие. Когато погледна свещта, ако съзра в пламъка й желанието и копнежът, който съм запечатал, ако видя танца на пчелите, милионите полети, безбройните уханни цветя, слънчевите лъчи, слънцето, ако помисля за песента на ангелите, за Източника на Всичко – това е свещарство. Тогава в ума ми ще има повече светлина, в сърцето ми повече топлина – значи съм запалил една вътрешна свещичка.

Някога, много отдавна, Слънцето е започнало да изпраща своите дарове на земята. По-късно дошли цветята, те събирали тези дарове. Още по-късно дошли пчелите и започнали да събират слънчевите дарове от цветенцата. Почти безкрайно по-късно дойде и времето на Аркобо-свещарите. С ръце и сърце Аркобо-свещарите изработваме свещи от пчелен восък и памучен фитил. Аркобо е съкращение от дАР от КОсмичната ОБич.

Восъкът за тези свещи се изработва в природната фабрика по специална хилядолетна рецепта. Особеностите на восъкодобиването са в това, че са нужни: слънчево време, поляни с цветя и безброй полети. В рецептата, по която пчелите приготвят восъка, се включват най-отбрани естествени аромати. Такива, които носят приятност за тялото, радост в сърцето и разширение в ума. За да се радваме още повече на благата, които получаваме, освен най-качествени материали и жужащи методи за добиването им, избрахме и технология на производство, включваща най-големите постижения на природната техника – ръчната изработка. В ръчната изработка, освен ръцете, взимат участие и умът и сърцето, така свещите стават още по-хубави.

Свещите от пчелен восък създават среда, за проявление на светлината. Те са мъничко кондензирано слънце. Когато свещарите Аркобо запалваме свещ и се радваме на благата и светлина, понякога си мислим за лъчите, поляните, горите поточетата, пчелите. Историята на всяка свещ е светла, пъстра и уханна. Около запалената свещ от пчелен восък се създава една мъничка сфера на красива хармония и когато човек съзнателно се свърже с тази сфера, той може да я разшири, така, че да го обгърне и приеме в този краси свят на светлина и аромат.

 

www.arkobo.com

 


Краси Проданов