fbpx

Асен Асенов за поклонението по стъпките на богомилите в Босна и Херцеговина

Асен Асенов – Хермес и Диана Кръстева разказват за екскурзията-поклонение до Босна и Херцеговина. В предаването се показват и кадри от пирамидата до Сараево и картко интервю с откривателя и археологът Семир Османагич.

 

Още за пирамидите в Босна:

Пирамидата в Босна, т.нар. Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация или епохално археологическо откритие. Според откривателя вероятно става въпрос не за 1 пирамида, а за цял комплекс. Наблизо са разположени също хълмове, наречени Пирамида на Луната и Пирамида на Дракона.

Американският инженер-геолог и археолог Семир Османагич (Semir Osmanagić) смята, че до градчето Високо (Visoko), намиращо се във Федерация Босна и Херцеговина, североизточно от столицата Сараево, е открил първата пирамида в Европа и най-голямата досега в света. Градчето е наследник на селището край забележителния замък на босненсия крал Твърдко I Котроманич (1359-1391), намирал се на върха на хълма Височица (Visočica, 765,5 м), унищожен варварски от турците при тяхното нашествие. Именно в това 600 год. необитавано възвишение още при първото си посещение през април 2005 г. Османагич различава очертанията на пирамида.

Новината за откритието се излъчва от Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. През 2007 г. балканският Индиана Джоунс кани египетски специалисти по пирамидите на научна конференция. Египетските специалисти не отричат, че намерените структури не са с природен произход и че повечето вероятно са дело на човешка дейност. Семир Османагич смята, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

Как се стига до откритието? То е било пред очите на всички, но пръв Османагич изтъква изключително правилната за природна форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдение от въздуха. Той предполага сходство между пирамидите в Босна и китайската практика на издигане на земни пирамиди, съществувала няколко века пр. Хр. (пирамидата над гробницата на първия император с прочутата Теракотна армия).

Той започва работа през октомври 2005 г. с теренни проучвания – обхождания, сондажни пробиви в хълма и изгребване на повърхностния слой почвена маса на определени участъци. Под слоеве пръст са открити каменни или, както твърди Османагич, „бетонни“ структури, които той определя като настилки с плочи, подпорни стени с блокове на суха фуга и от необработен камък на земен разтвор или засипка. В структурата са разкопани тунели, а наоколо са намерени огромни каменни кълба, повечето от които с много правилна сферична форма, открити са и врязани в камъка различни знаци.

Намереното е доста по-примитивно от градежите в Египет или хилядолетия по-късните пирамиди в Централна Америка и, ако не е необясним природен каприз, по-скоро се доближава до мегалитната традиция в Европа или зикуратите в Месопотамия.

Въпреки това т.нар. от Османагич „Пирамида на Слънцето“ е с внушителни размери – височина 220 м и страна на основата към 360 м. В обема й вероятно преобладава земната маса, а не камъкът. Трудно е да се прецени дали тази земна маса покрива изцяло каменно съоръжение или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси, или просто в древността съществуващ хълм е обработен, като му е придадена пирамидална форма и върху него са изпълнени споменатите строителни работи, както е постъпено със скалата, от която е издялан големият Сфинкс в Гиза. Паралел за първата теза намираме в голямата пирамида в Чолула, Мексико, където изцяло каменната пирамида е засипана до височина 54 м с внушителен пласт пръст, образуващ основа със страна 440 м, което я прави пирамидата с най-голям обем в света, а нищо неподозиращите испанци дори са построили върху този „хълм“ катедралата Virgen de los Remedios. В България може да се направи паралел с подмогилните тракийски гробници и храмове.

Учените все още не са се произнесли окончателно за откритието, нито за това коя европейска култура го е създала. То трудно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията не само на Европа, но въобще на света. Това обаче не е пречка десетки хиляди туристи от цял свят да се стичат към Археологически парк „Босненска пирамида на Слънцето“ във Високо. Възможно ли е да се окаже, че не само едни от най-старите безусловно доказани следи на европейската култура като първото обработено злато на континента, открито във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, но въобще човешката цивилизация има най-старите си паметници не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа – тук на Балканите?