fbpx

Въпроси и отговори за домашните сокове

сокове

Все повече и повече нараства интереса към приготвянето и консумацията на домашни прясно изстискани сокове от плодове, зеленчуци и зеленолистни култури, като с това се увеличават и въпросите по темата. Надяваме се грижливо подбраните най-често задавани въпроси и техните отговори в днешната статия да допринесат за увеличаването на консумацията на тези лесни за приготвяне, вкусни и най-вече магически еликсири с невероятни лечебни свойства. В крайна сметка щастието на човек започва от неговото здраве!

1. Въпрос: Защо е толкова важно да пия сокове? Не мога ли просто да си хапвам храната?
Отговор: Консумацията на сокове е най-полезното нещо, което можете да направите за своето тяло от гледна точка на хранителност. Когато се храните с твърда храна, на тялото Ви му трябват приблизително ден и половина, за да обработи и смели храната напълно от момента на поглъщане до момента на изхвърлянето на ненужните отпадъци. Дори и в перфектно състояние, тялото Ви извлича малък процент от безценните сокове, които се съдържат във фибрите на продуктите. Голям процент от тези сокове е затворен във трудно/несмилаеми фибри, които се изхвърлят от тялото заедно с полезните в сока вещества. Когато консумирате сокове обаче, високо концентрирани безценни хранителни съставки навлизат бързо в кръвния поток, тъй като тялото Ви няма нужда да извлича сока от фибрите.

2. Въпрос: Мога да използвам блендер или кухненски робот за приготвянето на домашните сокове? Защо е добре да имам сокоизстисквачка за целта?
Отговор:Блендерът и кухненският робот не извличат сока от фибрите. Те само намачкват/накълцват продуктите или ги пюрират заедно с фибрите, което реално превръща продуктите в течна смес. След въпросното пюриране се налага сместа да се прецежда през тензух или марля, което усложнява тяхното приготвяне и повишава степента на окисляване на по-неустоичивите витамини и други ценни за организма съставки. Ако се използва сокоизстисквачка обаче, тя не само наситнява продуктите, а и се грижи същевременно за отделянето на сока от фибрите, като крайният продукт е един вкусен, ароматен и полезен домашно приготвен сок.

3. Въпрос: Не мога ли да използвам купешки сокове в бутилка или кутия? Те не са ли също толкова полезни колкото другите?
Отговор: Колкото по-пресен е един сок, толкова по-висока е неговата хранителна стойност. Обикновено всички плодове и зеленчуци, които се консервират в промишлените предприятия се пастьоризират (подлагат на термична обработка), за да се удължи техния срок на годност, както и да покрият всички държавни стандарти. В тях се добавят допълнителни количества захар, аромати, оцветители, сгъстители, вкусови подобрители и прочие. Този процес на обработка причинява огромни загуби на редица ценни хранителни вещества. От друга страна, прясно приготвените в домашни условия сокове са чисти и пълни с витамини, минерали, мазнини, етерични масла, които са жизненоважни за човешкото здраве и перфектната форма. Отделно от това, в домашно приготвените сокове Вие имате пълния контрол над добавяните в тях продукти, както и техните количества според вашите лични вкусове.

4. Въпрос: Когато човек се храни само със сокове, се изхвърлят всички фибри. Те не са ли също толкова важни за нашето здраве?
Отговор: Фибрите са повече от важни, те са ЖИЗНЕНОВАЖНИ. Световни епидемиологични изследвания сочат, че фибрите са ключовия компонент към предотвратяването на рака на стомашночревния тракт. Ето защо Ви препоръчваме да консумирате много сурови храни (плодове, зеленчуци и зеленолистни), които са богати на фибри. Също така е добре да отделите заветно място на трапезата за своите кълнове и зърнени култури.

5. Въпрос: Мога ли да получа всички необходими хранителни вещества чрез консумацията на добавки и витамини на таблетки?
Отговор: Хранителните вещества, съдържащи се в прясно приготвените домашни сокове от плодове и зеленчуци са много по-полезни от тези, съдържащи се в таблетките (освен ако не са природни студено извлечени екстракти). Тъй като всички хранителни съставки в живите култури (плодове, зеленчуци, зеленолистни, различни видове кълнове, семена, зърна и т.н.)си взаимодействат, те си помагат за образуването на жизненоважните химични реакции в тялото. В природата когато се съчетават тези вещества в растенията, с които се храним, те са значително по-добре и ефективно усвоявани в сравнение с изолираните в таблетките химични аналози. Ще Ви дадем още една причина да се консумират натурални живи храни вместо синтезираните аналози. Постоянно се откриват нови ценни и полезни хранителни съставки в продуктите, които се описват и се назовават с лесно разбираеми имена. Например: всички сте чували за бета каротена, но дали Ви говори нещо “алфа каротен“? Тази хранителна съставка, открита предимно в плодовете и зеленчуците наскоро беше доказано, че предпазва организма от рак на половата система. Мисълта ни е, че тези съставки имат значение за нас, само ако бъдат наречени с конкретни имена и с доказано благоприятно въздействие върху цялостното здраве. Ще измине време, докато новооткритите полезни вещества бъдат добавени в химическите аналози. Добре е да запомним, че соковете снабдяват тялото ни не само с хранителни съставки с добре известни функции, но също така и с редица вещества, които човечеството все още не осъзнава каква роля играят за нашето здраве, тонус и щастие. Всички сурови храни са толкова полезни, че в действителност не можем дори да си представим! В заключение ще добавя само, че ако по каквато и да е причина решите да приемате хранителни вещества на таблетки, е добре да ги консумирате със сок от продукти, в които дадените вещества се съдържат в най-големи количества. Това значително ще подобри абсорбирането и усвояването на въпросните добавки.

6. Въпрос: Как ще си набавяме достатъчно протеини след като ще се придържаме към веганската диета?
Отговор: Консумацията на сокове от зеленолистни ще Ви достави необходимите количества протеини на първо време. Нека не забравяме, че препоръчваната от нас консумация на сокове не Ви задължава в никакъв случай да се придържате към нея доживот. Човешкото тяло е съвършенно и има възможността да извлича и усвоява протеина не само от животинските продукти. Различните видове бобови култури и ориз са един идеален източник за набавяне на протеин. Също така повечето видове ядки, семена, зърнени култури и т.н. Протеините играят жизнено важна роля в живота на раститенията. Голям брой растителни храни са трудно или почти несмиляеми поради високите дози целулоза в тях. Когато обаче консумираме домашно извлечения от същите сок, увеличаваме значително приема на протеини в едно с останалите ценни съставки. Да разгледаме моркова, например. За производството на 200мл. сок са необходими около 500гр. сурови моркови, като в тези 200мл. сок се съдържат около 3 грама протеин плюс витамин А и С.

7. Въпрос: Мога ли да използвам остатъчните фибри от изстисканите продукти за приготвянето на различни видове други ястия?
Отговор: Разбира се, че можете да ги използвате. Дори горещо Ви го препоръчваме, тъй като както вече споменахме по-горе, консумацията на фибри предпазва човешкия организъм от рак на хранопровода и не само. Разбира се, ако сте решени да продължите консумацията на сокове до края на планирания от вас период (по-голям от 4-5 дена), ще се наложи да замразите остатъците или да ги изсушите добре, което ще повиши тяхната годност и ще Ви позволи да ги използвате след края на соковия режим и последвалото правилно захранване. Предполагам всеки от вас поне веднъж е чувал и/или вкусвал торта с моркови (дори и да не е било в суров вариант). При всички положения остатъците от моркови са идеален пълнеж за вашата сурова кухня, като единственото, на което е добре да се обърне внимание е, че при приготвянето на рецепти може да се наложи добавяне на допълнителни количества вода, тъй като в повечето случаи фибрите са доста сухи. В много случаи сме предлагали рецепти, в които използваме остатъците от сокоизстискването като спойващ материал за различни видове крекери и хлябове, а също така и като сгъстяващи елементи. Колкото по-смело и често приготвяте домашни сокове, толкова повече приложения ще намират те във вашите сурови рецепти. Оставете въображението да Ви води в кухнята (това го казваме с риск да се повторим вече). Друг интересен пример за използване на остатъчните фибри е при кокосовия орех. Ако имате възможност и достъп до зрял кокос, убедете се, че няма неприятен аромат или плесен по външната обвивка (което за жалост е често срещано явление в следствие на неправилно съхранение в търговската мрежа) и изстискайте от него безценното кокосово масло. Остатъците от кокоса ще ви дадат около 2 чаши неподсладени и настъргани кокосови стърготини и около 1/2 чаша масло.

8. Въпрос: Ако съм решен да продължа соковия режим за по-дълго време, какво друго мога да правя с хранителните остатъци от изстискването?
Отговор: Най-лесното и очевидно нещо, което можете да направите с остатъците в случай, че не намирате тяхно друго кулинарно приложение, е да ги изсипете в подходящ съд и да ги превърнете в тор за вашите бъдещи кълнове и други посеви. При наличието на двор, тази задача значително се улеснява като си заделите едно кътче, в което да изхвърляте остатъците (механичните отпадъци и животинските продукти не се включват!). Това не само ще намали значително количествата изхвърляни боклуци, а и ще Ви бъде основен източник на природна супер хранителна тор.

9. Въпрос: Мога ли да изстисквам плодовете и зеленчуците заедно с костилките и семките?
Отговор: Повечето малки семенца и семки не са проблем за сокоизстисквачката и ще бъдат изхвърлени заедно с фибрите. Прасковите, кайсиите, нектарините, черешите, вишните и всички останали култури с твърди и по-големи костилки трябва предварително да се отстранят, за да не предизвикат технически проблеми със сокоизстисквачката.

10. Въпрос: Има ли плодове и зеленчуци, които трябва задължително да беля преди да ги изстисквам?
Отговор: Важно е винаги да се премахва външната кора на портокалите, грейпфрута и мандарините, когато се изстискват, тъй като в тях се съдържат несмилаеми етерични масла, които ще придадат на вашия сок горчив вкус, както и може да влошат усвояването на полезните вещества в сока. Също така се препоръчва беленето на мангото и папаята. Много хора изстискват лимоните и лайма заедно с кората, но нашият опит показа, че и при тях се наблюдава леко горчивата жилка, която в комбинация със сок от зеленолистни, може да доведе до неприятен вкус на сока. Не забравяйте да обелите кората на ананаса, пъпеша и динята, ако не са био/органик. Същото важи и за стъблата на гроздето и около 2-3см от корените на морковите и другите кореноплодни. Това са зоните при растенията, в които концентрациите на пестициди и други видове химикали са най-концентрирани.

11. Въпрос: Няма ли да е по-висока концентрацията на пестициди и нитрати в сока отколкото в целия плод или зеленчук?
Отговор: Не е задължително. Повечето пестициди, хербициди и фунгоциди се натрупват по повърхността на продуктите и могат да бъдат измити с различни видове екологични миещи средства, предназначени за целта. Такива препарати могат да се намерят в повечето здравословни магазини, както и да се поръчат през Интернет. Именно заради добавянето на всички по-горе споменати вредни химикали препоръчваме при възможност да се закупуват био продукти, които са израсли в екологична среда без употребата им.

12. Въпрос: Аз съм бременна и искам да знам дали мога да пия сокове по време на бременността и след раждането при положение, че кърмя?
Отговор: Не само, че може, а дори е препоръчително! Прясно изстисканите свежи сокове са уникален източник на витамини и минерали без излишни мазнини и захари, а и са вкусни. Опитайте се да замените кафето, газираните напитки и соковете от магазина с прясно изстискани освежаващи такива. Пригответе си голяма чаша сок от моркови, ябълки и магданоз, когато имате нужда от събуждане или се чувствате отпаднали. Продължавайте употребата на сокове и след раждането, за да си гарантирате максималните количества необходими витамини и минерали, които вашата рожба ще поема през кърмата.

13. Въпрос: Кои са вашите предпочитани сокове?
Отговор: Аз лично предпочитам плодовите сокове, които разреждам с краставица, тиквичка, селъри и някои други по-неутрални зеленчуци. Сокът от пъпеш е направо божествен. Също така обичам цитрусовия микс портокал-грейпфрут-лимон-джинджифил. Много е трудно човек да каже точно кой е любимият му сок, тъй като в различните моменти и ситуации тялото ни се нуждае от различни видове хранителни съставки и чрез вкусовете ни ръководи от какво конкретно имаме нужда. Тялото ни е една умна машина (ако можем да я наречем така), която ни подсказва от какво има нужда чрез подсъзнанието, а то пък ни кара да си мислим, че ни се е прияла една или друга храна.

14. Въпрос: Какви сокове бихте препоръчали по време на горещите дни?
Отговор: Абсолютно всички видове сокове зареждат тялото с вода, което ще доведе до неговото охлаждане. Препоръчваме сок от краставица или диня, които имат доказан ефект при борба с жегите. Соковете от селъри (стръкове целина) също е идеален за летните дни, тъй като той възстановява натриевите загуби по време на изпотяване. Не е за пропускане и божествената лимонада от цитрусови плодове, която сервирана с бучка лед, не само ще Ви разхлади, а и ще зареди тялото Ви с жизненоважни антиоксиданти.

15. Въпрос: Когато съм жаден, обичам да утолявам жаждата с газирани напитки. Какво бихте ми препоръчали в такива случаи?
Отговор: По принцип газираните напитки не са едни от най-полезните течности за тялото ни. Въглеродният диоксид (причината за газировката) е много нестабилно съединение, което попадайки в хранопровода и стомаха, се разпада, а това причнинява подуване и подтискане на диафрагмата. Ако обаче все пак искате да си угодите, бихме Ви препоръчали да си изстискате в домашни условия плодове по ваше усмотрение и да ги разредите с 1/2 чаша охладена газирана вода. За да постигнете максимален разхладителен ефект, е добре и плодовете да бъдат охладени преди изстискване.

16. Въпрос: Скоро имам повод и бих искал да попитам какви сокове бихте препоръчали за парти?
Отговор: Абсолютно всички видове сокове биха допринесли за доброто наастроение на компанията. Сокът от пъпеш, ябълка, ананас, манго се приемат с огромно удоволствие от гостите поради техния фин и нежен аромат и разбира се, изтънчения вкус. За да бъдат още по-вкусни вашите сокчета, можете да ги сервирате в купа за пунш, в която сте добавили предварително натрошен лед и резенчета лимон и/или лайм. Шербетите, приготвени от пресни плодове и лед на сняг, също се приемат радушно от повечето хора през топлите дни.

17. Въпрос: Кои сокове са подходящи за консумация по време на хранене?
Отговор: Соковете от зеленчуци и зеленолистни се съчетават идеално с повечето ястия. Отпивайте по глътка между всяка хапка и не забравяйте да го дъвчете. Това означава да го задържите и развъртите в устата, докато усетите сладникъв вкус и докато леко го затоплите. Това ще активира храносмилателните ензими в слюнката и ще улесни усвояването на ценните хранителни вещества.

18. Въпрос: Мога ли по време на приготвяне на домашни сокове да използвам ябълка за изчистване на сокоизстисквачката при преход от плодови към зеленчукови сокове?
Отговор: Можете и това е чудесна идея. Използвайте ябълките като неутрализатор, тъй като те идеално подхождат както към плодовите, така и към останалите видове сокове. Те ще изчистят стените на сокоизстисквачката Ви и ще обогатят новия сок с приятен вкус и аромат. Не забравяйте да смените съда за събиране на новия сок или да измиете стария, за да избегнете омесването на вкусовете. След като сте приключили с приготвянето на соковете или смятате да прекарате времето си навън сред природата, е добре да измиете основно сокоизстисквачката, за да се предотврати частичното гниене на продуктите, неприятния мирис и в последствие вкус, както и натрупването на мушички.

19. Въпрос: Колко време мога да съхранявам изстисканите сокове и как?
Отговор: Ако е възможно, винаги препоръчваме да ги консумирате непосредствено след изстискването, вместо да ги съхранявате за по-късно. Колкото повече време престояват соковете след екстрактиране, толкова по-ниска е тяхната хранителна стойност. Непосредствено след отрязването на парче портокал то загубва част от своите витамини, а парче ябълка, например, започва моментално да се окислява (потъмнява). Все пак, ако Ви се налага да съхранявате сокове по каквато и да е причина, напълнете контейнера до горе и го затворете плътно.

20. Въпрос: Годен ли е за употреба престоял сок, който е започнал да покафенява?
Отговор: За съжаление, ако сокът е започнал да покафенява, това означава, че той е загубил всичките или почти всичките си хранителни свойства. След около 24 часа съхранение соковете могат да бъдат дори токсични. По тази причина в промишлеността се добавят различни видове консерванти, които да удължат срока на годност. В нашия случай такъв сок не е годен за употреба. Често заедно с окисляването на сока се променят и неговите вкусови характеристики, което може да Ви отблъсне от истинския и неподправен вкус на прясно изстискания сок.

21. Въпрос: Искам да пия сокове на работното си място. Как бихте ми препоръчали да процедирам в такива случаи, за да запазя максимално хранителните стойности и най-вече приятния вкус и аромат?
Отговор: За щастие има начин да се транспортират и консумират соковете в свежо състояние на работа при положение, че отсъства в офиса сокоизстисквачка и/или подходящи домакински пособия за изстискването на продуктите. За целта ще Ви е необходим термос с подходяща вместимост, който трябва да поставите в камерата от предната вечер, за да може камерите му да се заскрежат/заледят. Петнадесетина минути преди да тръгнете за работа, си пригответе желаната доза сок и я излейте в термоса, като се постарайте да го напълните максимално до горе. Затворете плътно капачката, държейки съда над мивката, тъй като малка част от сока ще се излее навън под натиска и. Ако не уплътните добре шишето, в него ще остане въздушна камера и скоро ще започне процеса на окисляване. Ако имате хладилник в офиса, оставете термоса на хладно до момента на консумация. Изпийте цялото количество сок или го поделете с колеги. Не го пийте на няколко пъти. Ако желаете да си осигурите разнообразие в храненето на работното място, може би е добра идея да си закупите няколко подходящи термоса, в които да налеете соковете по Ваш вкус.

22.Въпрос: Вие сте започнали със соковете на по-ранна възраст. Аз съм вече над 50 годишен и не мога да кажа, че съм се хранил кой знае колко здравословно. Според вас дали изобщо ще има някакъв ефект, ако започна да променям нещата на тази възраст?
Огвовор: Никога не е късно да започне човек да променя храненето си! Особено ако обичате да посещавате често партита, купони и дискотеки, Вие се нуждаете от пресните хранителни сокове повече от всякога. Консумирайте ги колкото се може повече, за да изхвърлите токсините от тялото си, след което да се наслаждавате на доброто настроение сред приятни хора в следствие на последвалата лекота в организма. Нещо повече, промяната на храненето към по-здравословен начин ще укрепне сърцето Ви, ще подобри кръвообръщението, намали телесната маса и значително подобри Вашето емоционално състояние без значение на каква възраст сте!

23.Въпрос: Ако консумирам домашно приготвени сокове, това ще може ли да намали холестерола ми?
Отговор: Така, както увеличаването на количествата консумирани сокове ще намали телесната Ви маса, така ще способства и за значителното подобрение в състоянието на холестерола. Пресните плодове и зеленчуци не съдържат сатурирани мазнини и/или натриеви добавки. Те са богати на витамини и минерали и помагат на всеки да се придържа към здравословния режим без вредни мазнини. Ако личният Ви лекар Ви препоръчва да намалите холестеролните нива, обсъдете с него варианта да увеличите количествата прясно изстискани сокове.

24.Въпрос: Ако съм навън през целия ден и привечер искам да изпия чаша морковен или друг сок, дали това ще ми се отрази добре?
Отговор: Не само, че ще Ви се отрази добре! Препоръчваме Ви ГОРЕЩО да го направите! Чаша сок от морвкови е в пъти по-ценна и освежаваща от различните видове газирани алтернативи. Енергийно морковите могат отлично да заменят следобедното Ви кафе като поддържат вашето добро настроение през остатъка от деня. Ако знаете около вас някой бар или кафе, в което се приготвят зеленчукови или плодови сокове, на момента Ви предлагаме да им станете почетен посетител. Ако ли пък не, постарайте се да намерите около вас заведения, в които такъв сок се доставя ежедневно.

25. Въпрос: Аз обичам да си хапвам мюслито залято с прясно топло или студено мляко. Какво бихте препоръчали като алтернатива?
Отговор: Може да използвате домашно приготвен ябълков сок, който, в зависимост от температурата навън, може да се охлади (през лятото) или да се затопли (не повече от 40С или 110F през зимата). Топлият ябълков сок е вкусен и ако не превишаваме по-горе указаните температури, в него се запазват всички ценни хранителни вещества и ензими. Ако не сте в настроение за плодово сокче, можете да избегнете консумацията на животинско мляко като го замените с мляко от ядки, което ще подхрани организма Ви с големи дози протеини, полезни мазнини, минерали и много много други ценни вещества.

26. Въпрос: Какви грижи полагате за венците и зъбите си?
Отговор: Дъвченето на големи количества фибри поддържат венците във форма. Консумирайки разнообразни сурови плодове, зеленчуци и зеленолистни, както и приготвяйки сокове от тях, се опитваме да си набавим всички необходими витамини и минерали, които да поддържат зъбите в идеално състояние. В нашето семейство се използват само натурални пасти за зъби без флуор и други опасни за здравето химични съставки и си правим периодично пречистващи процедури. В малка чашка сипваме малко хлябна сода и върху нея капваме няколко капки кислородна вода, за да се получи паста. С помощта на мека четка за зъби нанасяме тази паста по зъбите от външната и вътрешната страна, след което повтаряме процедурата с венците. Това отнема не повече от 4-5 минути, но тези минутки са особено важни и полезни за здравето на устната кухина. Препоръчваме Ви да правите това поне 2 пъти, но не повече от 3 пъти на седмица. Ако прилагате здравословно гладуване по ден-два в месеца, тогава е идеалния период да приложите тази процедура, тъй като това ще предотврати образуването на лактова киселина, която в повечето случаи е причина за кариес на зъбите.

27. Въпрос: Трябва ли да стимулирам децата ни да консумират повече сокове?
Отговор: Няма сила, която да ни убеди, че соковете могат да нанесат каквато и да е вреда като се внимава да не се прекалява с плодовите сокове, разбира се! Децата най-много имат нужда от пълната гама минерали, витамини, мазнини и според мен няма по-добър и лесен начин да си набавят всичко необходимо от това да пият чаша вкусен домашен прясно изстискан сок. Насърчавайки ги да заобикнат свежите сокове, ще им помогнете да увеличат количествата сурови храни, което неимоверно ще укрепи тяхното здраве и ще доведе до енергиен и емоционален баланс. Нашите деца редовно консумират плодови и зеленчукови сокове и в много от случаите ги предпочитат пред всички останали напитки. Редно е да помним обаче, че хранителните нужди на децата са различни от тези на възрастните и е добре да не ги насилваме да консумират същите количества сокове като нас.

Вие бихте могли да започнете даването на много прости (моно) сокове на вашето едногодишно дете като портокалов или ябълков, например, като винаги го разреждайте с поне 50% филтрирана или минерална вода. Важно е детето да Ви води към своите вкусове, а не Вие него!

28. Въпрос: Как да накарам децата ни да консумират “зелени” сокове? В някои случаи лицата им позеленяват повече при вида на чаша сок от броколи и спанак, например.
Отговор: Тъй като не се препоръчва консумацията на 100% чисти “зелени” сокове, добавяйте към тях сок от моркови и/или ябълка, например, което не би било толкова неприемливо като вкус за децата. Наблягайте първоначално на сока от моркови и ябълки уверявайки децата, че сокът от “зелени” култури е част от перфектната комбинация и е само за разреждане и цвят. Можете градивно да започнете само с морковено-ябълков сок като постепенно към него добавяте малко сок от магданоз. Дайте възможност на детето да свикне с новия вкус в течение на няколко седмици, през които можете постепенно да увеличавате количествата магданоз, но не прекалявайте, защото ще срещнете отпор от страна на децата. Ако децата Ви се мръщят на цвета на сока, можете да им го сервирате в подходящи тъмни чаши. Преди да са се усетили, ще са свикнали да пият вкусни и изключително полезни сокове, в които поне 25% ще са от безценните и супер хранителни зелени растения. Друг подход за стимулиране на консумацията на сокове при децата е да им дадете възможността те сами да си ги приготвят (под ваш контрол, разбира се, защото работата с ел. уреди колкото и лесна и безопасна да изглежда, крие своите рискове). Когато малките кулинари сами приготвят своите сокове, в тях се поражда желанието да се насладят на продукцията си и така постепенно ще можете да въвеждате допълнителни продукти, които те си изберат. За целта напълнете една по-дълбока купа с различни видове зеленолистни, плодове и зеленчуци и ги оставете отново те да Ви водят.

29. Въпрос: Чистите плодови сокове са вкусни и обикновено задоволяват всички мои нужди, но понякога ми се припива гъст и пенлив кремообразен шейк. Как бих могла да си приготвя такъв от плодове без добавянето на сметана и сухо мляко?
Отговор: Много е лесно да се осъществи това. Пресните плодови сокове смесени с домашно приготвено ядково мляко и няколко бучки лед могат да бъдат пасирани в блендер до вашия мечтан и най-вече полезен млечно-плодов шейк. За такива шейкове плодове като ягода, банан, киви и боровинки са повече от идеални поради техния невероятен аромат. Можете като начало да опитате тези предложения, а в последствие да откриете своя нов суров шейков кулинарен свят.

 

Благодарим на Вера и Милен от “Магията на суровата храна” за споделянето на статията.