fbpx

Как да изберем ядките

Орехи

В наши дни все повече и повече навлиза генното инженерство и техния продукт ГМО/GMO (Генно Модифицирани Храни/Genetically modified food). Също така изключителната зависимост към готвената храна в повечето съвременни кухни подлага на всячески радиационни, термични и химични обработки даровете на Майката Природа, с която тя ни е хранила в течение на хилядолетия. Различни видове изкуствени подсладители, вкусови подобрители и оцветители се опитват да внесат малко наслада за очите и езика в сивото ежедневие на хората. А защо се е стигнало до тази ситуация човек да се връща от работа сърдит на себе си и околните, недоволен от безкрайна поредица от събития, факти и вещи и тогава да се сеща за единственото забавление да поседне пред телевизора и да похапне блажено различните продукти на мултимилионни корпорации, които буквално крещят: “ИЗЯЖ МЕ”!?

Ако тази ситуация и на вас не Ви е чужда, знайте, че има начин да се “спасите” и да върнете онова, което се опитват всячески да Ви отнемат – щастието и насладата от живота!

Днес решихме да посветим тази статия на всички потребители, които изпращаха въпроси как да се научат да избират ядките и да са сигурни, че те са сурови, не са облъчвани и са полезни за телата им. Надяваме се, че нашите съвети ще Ви помогнат да направите правилния избор и да се насладите на истинските стари, но вече забравени от много от нас вкусове:

1.) При избора на ядки е изключително важно да се уверите, че те са сурови и не са били подлагани на каквато и да е термична обработка. Трудно на пръв поглед, но на практика лесно може да се провери. Майката Природа може да ни подскаже дали ядките не са обработвани с химикали, сушени при висока температура или печени. За целта е добре да си вземем малко количество ядки, да го накиснем във вода и да изчакаме резултата. Ако се виждат следи от покълване (малките бебенца-кълнчета на върха на зрънцето), то тогава смело и спокойно можете да си набавите желаните количества. Ако ли пък не видите очаквания резултат, не се отчайвайте. В наши дни има голямо предлагане, така че със сигурност ще намерите подходящия продукт. Не пренебрегвайте този факт, защото за всяка ядка Вие заплащате с труда си. Нека и тя да Ви се отплати със здраве, протеини и всички полезни вещества на 100%. Особено когато се говори в наши дни за био продукти, за голямо съжаление много хора се опитват да спекулират с това. Нека заедно се научим как да си избираме храната, която позволяваме да храни клетките ни.

2.) При покупка на ядки без люспи (белени бадеми, белени лешници и др.) е изключително важно да се убедите, че те не са били предварително термично обработвани, за да се белят лесно. Проверете дали такива ядки са били съхранявани в хладилни условия, тъй като без люспа зърната имат пълен достъп до въздуха и мазнините в тях гранясват доста по-бързо. Веднъж гранясали, ядките не са годни за консумация, тъй като те променят вкуса си и внасят токсини в телата ни.

3.) По възможност избирайте био/органик ядките. Трудно може да се различи вкуса на био и не био такива, но при по-продължителна консумация и опознаване на тялото, човек лесно може да разбере кое е истина и кое не. Сигурен съм, че в този момент много хора се замислят как био ядките са доста по-скъпи и не са по джоба. На практика са прави, но в крайна сметка има и други фактори, които определят цената, която плащаме с времето. Поддържайки чист организма си, Вие всячески ще страните от болести и други здравословни проблеми. Спестените пари от лекарства, доктори, изгубеното време и т.н. ще Ви върнат разликата в цените многократно.

Не бива да се пропуска и факта, че при отглеждането на био продукция, производителите се опитват да опазят природата такава, каквато са я видели те в детството си. При такова отглеждане не се използва цялата Менделеева таблица, като крайният продукт е наистина вкусен и ценен за организма. Нека уважим труда и желанието им да спасят Майката Природа. Без нея всички ние сме обречени!

4.) Ядките не бива да са влажни и/или мокри (освен в случаите на изрично упоменаване). Влагата ги предразполага към началото на нов живот (зародиш) и ако те не попаднат в благоприятна среда, това води отново до окисляване, плесен и редица други нежелани промени.

5.) По възможност избирайте ядките да са цели. Целостта им намалява достъпа до въздуха и околната среда и удължава живота им (не визирам ядките, които умишлено са били натрошени, накълцани и т.н).

6.) Ако имате директен достъп до производителите, не е зле да посетите мястото, за да видите условията на отглеждане.

7.) Ако пък имате възможност да си отгледате сами дръвче, то дълги години ще Ви дарява с безплатна храна и сянка през лятото.

8.) Ако се съмнявате в качеството на продукцията и съхранението им, не се бойте да попитате. Разбира се, в някои случаи консултантите в големите вериги магазини ще Ви погледнат с усмивка, но ако си купувате ядки през Интернет или директно от производител, те със радост и гордост биха споделили с вас как отглеждат дръвчетата.
Разбира се, това е само малка част от всички съществуващи начини да си гарантираме качеството на купуваните ядки. С това ще сложа точка на тази статия, но не и на нашето по-нататъшно проучване. Ще добавяме все повече и повече съвети, които да Ви гарантират чистия, незабравим, натурален вкус.

Бъдете здрави, уважавайте ближния и себе си!

 

Благодарим на Вера и Милен от “Магията на суровата храна” за споделянето на статията.