fbpx

Селъри (дръжкова целина)

Селъри - дръжкова целина

Селърито трайно си извоюва място на нашата трапеза заедно с морковите, репичките и пипера. Неговата хрупкава структура и слабият аромат го превърнаха в популярна добавка към редица салати, сосове и смутита. Селърито може да се консумира целогодишно, макар че през летния сезон то е с най-приятен вкус и фин лек аромат (тогава му е и сезона).

Селърито расте на височина до 30см. В края на стъблата има малки листенца. Видът наподобява “архитектурни колони” съединяващи се в долната му част. То е двугодишно растение, принадлежащо към семейството Umbelliferae, чиито други членове са морковът, резенето, магданозът и копърът. В наши дни селърито намира приложение и в медицината.

 

Защо да консумираме селъри?

Селърито съдържа големи количества витамин C и редица други активни съставки, укрепващи нашето здраве. Една от тях – Phthalide, активно регулира нивата на холестерола, а Courmarins предотвратява появата на ракови клетки. Големите количества витамин C в селърито предпазват организма от простудни заболявания. Доказано е, че витамин C помага при борба с инфекциозните заболявания, което прави селърито любима храна на много хора.

В китайската медицина селърито от дълги години се използва като регулатор на кръвното налягане. Активната съставка Phthalide помага на мускулите около артериите да се отпускат и позволява на тези съдове да се разширяват. Увеличеният обем на артериите позволява на кръвта да тече при по-ниско налягане. Phthalide също така участва в намаляването на стрес хормоните, които се явяват причина за стесняването на кръвоносните съдове. Селърито има и други съставки, участващи в понижаването на кръвното налягане- Калций, Калий и Магнезий и никой не може да отрече ползата от консумацията му.

Селърито има и диуретичен ефект благодарение на калия и натрия – жизненоважни минерали, участващи в регулирането на течностите в организма. При повишени количества течности в организма, селърито стимулира производството на урина, като му позволява да изхвърли чрез нея отпадъчните продукти.

Магическите стръкове съдържат съставка Courmarin, която не позволява на свободните радикали да увреждат клетките. Намалявайки клетъчните мутации, се предотвратява появата на ракови клетки. Courmarin-ът също така увеличава активността на определени бели кръвни телца (имунните защитници), целящи да унищожават мутирали (ракови) клетки. Открита е и друга съставка – Acetylenics, която спира нарастването на туморните клетки.

Селъри - дръжкова целина

Как да избираме и съхраняваме селърито?

Избирайте стръкове, които са крехки и лесно се чупят при опит за огъване. Съответно трябва да са със светлозелен цвят без видими наранявания. Листата на върха на стръковете трябва също да са с бледо-зеленикав цвят без жълти оттенъци. Понякога селърито може да има черна сърцевина, което е причинено от инсекти. В такива случаи не се препоръчва консумацията му. За да се установи наличие на черна сърцевина, по възможност проверете стрък на ярка светлина за наличие на тъмни сенки. Ако откриете повърхностни наранявания, имайте предвид, че тези стръкове ще са с повишена киселинност.

За да съхранявате селърито, поставете стръковете в затворен контейнер/кутия или ги увийте в прозрачно фолио, след което ги поставете в хладилник. Ако искате да съхранявате нарязани/накълцани стръкове, убедете се, че няма влага и водни капки по стените на опаковката, тъй като това ще допринесе за влошаване на вкуса и понижаване на хранителните стойности. Избягвайте дълбоко замразяване, тъй като след размразяване селърито няма да запази крехката си структура и ще омекне. Все пак, ако желаете да използвате селъри в бъдещи рецепти, замразяването няма да понижи хранителните му качества.

 

Благодарим на Вера и Милен от “Магията на суровата храна” за споделянето на статията.