fbpx

Био-земеделието спокойно може да изхранва света

Био-земеделието спокойно може да изхранва света
Честичко ни се случва да чуем разпространеното мнение “Много е хубаво това с био-земеделието, ама то е само за богатите и не може да изхрани всички”. Твърдо и аргументирано не сме съгласни. Фактите говорят сами за себе си – установената система за производство на храни оставя близо един милиард човешки същества гладни. Следователно тази именно система трябва да докаже себе си като „вярната”, а не обратното, т.нар. нови системи да носят отговорността да се защитят като работещи. Това, което очевидно липсва в дебата „конвенционален – био” са изследвания, подкрепящи твърдението, че био-земеделието не е в състояние да изхрани нарастващото население на света. А изследване след изследване доказват точно обратното: не само био-земеделието може да изхрани девет милиарда човека, ами и нещо повече, то е единственият начин това да се случи. През 2001 г., Ивет Перфекто, представител на Университета на Мичиган, провежда мащабно изследване, чиито резултати са отразени в Science Daily и ясно сочат, че в развиващите се страни био методите могат да удвоят и дори утроят земеделския добив. Проведено през 2010 г. по поръчка на Обединените нации изследване показва, че био и устойчиви земеделски методи са задължително условие за изхранването на света в бъдеще. Две години по-рано проучване в 24 африканси страни открива, че био или почти био земеделие води до повишаване на реколтата с повече от 100%. Друго изследване на Обединените нации, в което взимат участие над 400 експерта от цял свят, достига до извода, че просто се налага да променим начина си на изхранване, ако искаме да оцелеем. Може би имате своите подозрения относно политическите мотиви на Обединените нации? ОК, тогава нека разгледаме едно изследване, публикувано през 2010 г. от името на American National Research Council.
То е резултат от труда на професори в седем различни университета, вкл. Калифорнийски, Айова, Мериленд и твърди, че био земеделието, добитък на свободна паша и производството на месо и култури на една и съща земя са необходими за запазване изобщо производството на храна в Щатите. През 2008 г. Институтът Родал, базиран в Пенсилвания, издава доклада си “The Organic Green Revolution”, едно много стегнато обобщение по темата защо завръщането към био принципите е необходимост, ако искаме да забравим за световния глад. Важно е да се отбележи, че докладът се базира на повече от 50 научни изследвания. Изводът е повече от ясен – земеделието трябва да забрави за неустойчивите, прогресивно превръщащи се в неизгодни петролни торове и пестициди и да премине към био, регенеративни земеделски системи, които поддържат и даже подобряват здравето на световното население, на почвата, на цялата околна среда. Научните изводи, на които изследването се позовава, сочат, че такава система би:

  • Подобрила състоянието на почвата и нейната способност да задържа вода, така важна през сухите периоди
  • Спестила на фермерите пари за пестициди и торове
  • Спестила енергия, защото био земеделието изисква 20 до 50% по-малко от нея
  • Смекчила ужасния ефект на глобално затопляне, благодарение на факта, че устойчиво отглежданите култури и компост механизмите могат да намалят световните CO2 емисии с почти 40%
  • Увеличила значително хранителната стойност на произвежданите продукти

А British Soil Association публикува изчерпателнен доклад, използвайки Google и някои академични търсачки, за да изрови цялата налична научна литература, публикувана в периода 1999 – 2007 г. на тема може или не био земеделието да изхрани света. Докладът открива, че има цели 98 дисертации по въпроса. И всяка една от тях заключава, че, да, био земеделието може да изхрани света. Казахме вече, че това, което очевидно липсва в дебата „конвенционален – био”, са изследвания, подкрепящи твърдението, че био земеделието не е в състояние да изхрани нарастващото население на света. Няма и как да съществуват, след като то е в състояние да изхрани света.

Източник: www.bio.bg