fbpx

Детска кухня „био” по английски

miniscoff

Ангъс Олифант и съпругата му започват Miniscoff Organic, детска кухня с биохрани, от кухнята си в Лондон преди само шест години. В началото снабдяват с детски храни десет магазина. Днес за тях работят единадесет души, а фирмата снабдява с детска кухня близо 100 ресторанта и редица магазини. Детската кухня на Miniscoff Organic е за деца на възраст от 12 месеца до 12 години и е 100%  био.

Как протича един типичен за вас ден?

Имаме три деца – от една до девет годинки, така че всеки ден започва с тях. До 8.45 аз или съпругата ми сме ги завели на училище или детска градина. Всеки ден в 9 започва срещата ни с персонала на Miniscoff Organic. Планираме задачите и деня като цяло.

Веднъж в седмицата със съпругата ми имаме бизнес среща, на която се запознаваме с отзивите от клиентите, говорим за развитието на бизнеса, продажбите, маркетинга. Целта ни е да прекарваме повече време в планиране, а не в организация на работата на кухнята. Но все още сме отговорни за зареждането с определени продукти и за доставянето на детските храни до някои от ресторантите и магазините, с които работим.

Към 11 вече съм в офиса, който се намира в нашия дом, и планирам преместването на бизнеса ни в по-голямо място. Това не е лесна задача и включва попълването на безкрайно много таблици, преговори с доставчици, консултанти и потенциални инвеститори. Разрастването на един бизнес струва пари, откъдето и да го погледнеш. Не е достатъчно на вратата ти постоянно да тропат по-големи бизнеси. Първата стъпка към откриването на подходящ инвеститор е много турдна. След като взема децата от училище, се връщам в кухнята, където се захващам със спешни проблеми, които са изникнали през деня.

Защо са важни принципите в биопроизводството?

Принципът „Каквото повикало, такова се обадило” е нещо, с което повечето хора вече са съгласни. Разликата е в това какво сме готови да направим, да променим, за да помогнем.

Чудесно е, че имаме достъп до огромна част от света и че това днес е толкова лесно, но не е редно да съсипваме една част, за сметка на друга. Централизираната и глобалната политика трябва да бъде съобразена с устойчивостта на регионите. Принципите на биопроизводството са точно за това и могат да се прилагат както за социални проблеми, така и за проблемите на околната среда.

Оттук накъде? Как виждате бъдещето на Miniscoff Organic?

Трябва да останем верни на принципите си. Качествена храна – домашно приготвена, чиста и семпла. Не се стремим към индустриални количества, напротив. Следващата ни стъпка ще бъде развитието на регионални детски кухни. Ще бъде много важно да намерим подходящите хора, но начинът да постигнем това е да не усложняваме нещата излишно.

Ако трябваше да започнете отначало, какво бихте променили?

Ако знаехме какво ни чака, нямаше да постигнем нищо. Някои неща стават най-добре, ако човек запази невинността си (или в случая неопитността си).

Кой е най-важният урок, който сте научили до този момент?

Каквото и да става, не отлагай да живееш, защото много ще загубиш.

Какво в работата ви доставя най-голямо удоволствие?

Това, че в кутийките ни има само това, което пише на тях, и че децата харесват тяхното съдържание.

Как може да бъде развит биопазарът?

Нужна е по-добра организация на веригата от доставчици, за да могат преработвателите като нас да разчитат на редовни доставки и конкурентни цени. Натуралните продукти са нещо добро, но биопродуктите са натурални продукти, които са сертифицирани, т.е. има строга система на контрол. Но био етикетът на преработвателите не е гаранция за вкус, затова трябва постоянно да се борим за високо вкусово качество.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?

Огромната разлика от конвенционалните продукти. Потребителите искат да знаят в една дума защо да закупят определен продукт. Не им трябват дълги обяснения, изпъстрени с имена на химикали и хранителни добавки.

Кои други биобрандове уважавате?

Hipp и Organix проправиха партина в пазара на детски биохрани. С това те отвориха пътя за компании като нашата.

Етичните принципи са нещо много хубаво, но ако искате наистина да постигнете нещо, трябва да ги маркетирате по подходящ и грабващ начин. Защото за съжаление добрите идеи не винаги се продават сами.

Каква е ролята на супермаркетите в развитието на биопазара?

На теория концепцията зад тях е добра и много от нас разчитат на тях. Но нека не се заблуждаваме, че качеството и здравето ни са основен приоритет за тях. Казват, че зареждат само с нещата, които търсим – но колко от нас са търсили специално MSG, аспартам или хидрогенирани мазнини?

Какви опасности виждате пред вашия бизнес?

Нередовните доставки на висококачествени биопродукти.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?

Те са като дадени от природата. Храната не става по-здравословна или по-вкусна като започнеш да добавяш излишни неща.

 

Благодарим за статията на: www.bio.bg