fbpx

За соковете и живота – интервю със Стефи Божилова

Стефи Божилова

Разкажи ни какво правиш през последните дни.

Правя това, което обикновено – виждам се с хора, правя упражнения вкъщи, понякога идват клиенти. Вечер ходя по интересни събития и лекции ако има. Единствената разлика е, че не ям. Последните 16 дена не съм се хранила, пила съм само прясно изцедени сокове, билкови чайове и вода. 🙂

Как се чувстваш? Защо правиш това? Какво ти носи?

Чувствам се прекрасно. И не преувеличавам. Само първите 3 дни ми беше по-трудно, изпитвах глад и спад на енергията. След това организмът минава на вътрешно хранене и не изпитваш глад вече.

Правя го, защото освен, че се чувствам много добре и усещам как всяка една клетка ми е благодарна и пращи от здраве, също и защото всеки от нас има нужда да остава на разтоварителен режим през даден период от време. Венцеслав Евтимов казва: „Ако готвиш в една тенджера всеки ден без да я миеш, тя ръждясва. Същото е и със стомаха ни. Само ядем, ядем, ядем какво ли не, а не го почистваме.” Натрупват се токсини, нарушава се храносмилането и обмяната на веществата. След време следват редица болести. Организмът ни е толкова щастлив като го оставим да си отпочине известно време. Така той насочва енергията си към болните тъкани и слабите места и се самоизлекува. Тялото е съвършена система, само не трябва да му пречим.

Соковият режим ми носи радост и удоволетвореност. Чувствам, че правя нещо Добро за себе си. Влияе ми пречистващо и на чувствата и емоциите.

Сок от ябълки и лимон

Кои са любимите ти сокове? А кои сокове са най-полезни?

Най-най-любимият ми сок е от зелени кисели ябълки и лимони. Много обичам кисело! Понякога мога да добавя и моркови към него.

Най-полезни безспорно са зелените сокове – от целина, спанак, магданоз, други зеленчуци. Да не са толкова сладки и само плодови. Но пък на мен не са ми вкусни. Все пак гледам да си добавям целина тук и там, за да се възползвам от полезните й качества.

Отслабва ли се от сокове?

Зависи колко килограма си и колко време правиш режима. Също колко мазнини имаш в излишък. Аз отслабвам и това ме кара да се чувствам много добре, защото съм склонна да качвам лесно и си позволявам да прекалявам със сладкото понякога. Когато оставам на такъв режим влизам пак във форма и се чувствам по-лека и много по-гъвкава.

За соковете и живота - интервю със Стефи Божилова

Какво още носят соковете?

Радост и лекота.

Усещане за енергията, наречена Прана, която тече навсякъде около нас.

Усещане, че енергията не идва от храната, храната е само катализатор, енергията идва от Космоса. И ние имаме финни канали, които могат да я приемат и обработват, дори без храна. Само трябва да ги отворим.

Когато си на такъв режим всичките ти сетива се изострят много и започваш да усещаш повече света около себе си.

Как започна твоят опит със соковете и през какво премина?

Започна преди доста години, плахо и лека по лека. Тогава с компанията по Йога експериментирахме с различни хранителни режими – веганство, суровоядство, плодоядство, сокове. Имах хора до себе си, които ме вдъхновяваха и подкрепяха, които ме научиха, че превенцията е много по-важна от лечението, и Здравето трябва да се цени докато си млад и го имаш, а не след като си го загубил и се чудиш как да си го върнеш. Ако всеки ден се грижим за себе си с движение, хубави мисли и хубава храна няма никога да сме нещастни и да страдаме от болести. И ще предадем прекрасни гени на бъдещите си деца! Което си е чудесна мотивация!

Сок от цитруси

Имаше ли трудности?

Първите няколко дни са трудни. Докато тялото отвикне и глада утихне. Първите няколко дни са изпитание на волята. След това гладът не те притеснява. Соковете стават рутина.

След това някои от дните са трудни. Може да се събудиш и да те болят мускулите по тялото или пък ставите или пък главата. Говоря само за някои дни. Тогава токсините се чистят отвътре навън, клетките се пречистват, органите и могат да се получат различни ефекти. Имаше един ден, в които имах силен обрив по кожата. Разбира се, аз нямах обрив от соковете, а от токсини в мен, които излизаха през кожата, тъй като тя е най-големият орган в тялото ни. На другия ден нямаше и следа от обрива и кожата беше чиста и мека.

Трудности винаги има, но идеята е да сме фокусирани върху крайната си цел, а не да се плашим от малките препъни камъчета. Така е и в живота – ако се плашиш и отстъпваш пред ежедневните изпитания, никога няма да постигнеш нещо значимо!

Стефи Божилова на Рила

Има ли сезон за соковете и по-специални препоръки?

Като цяло да останеш само на сокове е стрес за организма и внася студ в него. Следователно студените месеци може да се видят по-трудни и по-неподходящи за някои хора. Да им е по-студено и да нямат толкова енергия. Лятото сякаш е по-лесно да правиш такива неща.

Аз обаче нямам проблем с това. На мен сега ми е по-лесно, защото няма почти никакви плодове и зеленчуци и не се изкушавам. Пролетта и лятото по-скоро оставам на плодови режими със седмици, за да се насладя максимално на плодовете. Но сокове съм свикнала да правя зимата.

А какво се случва с психиката ти? А с емоциите и чувствата?

Психиката ми е по-спокойна. Сякаш умът ми е по-ясен. Емоциите и чувствата може би са една идея по-премерени, но пак бушуват в мен с пълна сила. Аз съм човек на настроения и мисля, че винаги така ще си остане. Но забелязвам, че агресията в мен е спаднала много, а преди режима се беше повишила.

Спиш ли по-различно и променят ли се сънищата ти?

Спя хубаво и дълбоко, но аз и по принцип така си спя. 😀 Има дни, които са трудни, защото от тялото се чистят повече токсини, тогава нямам енергия и спя повече. Сякаш сънищата ми са по-ясни и по-цветни, но не съм сигурна дали е от соковете.

Стефи Божилова на Рила

Как влияе на практиката ти по йога?

Ооо, много по-гъвкава съм като съм на такъв режим. По-лесно правя упражненията и по-силно усещам ефекта им.

Как те приемат другите, когато дълго време си на сокове?

Зависи. Близките ми хора и тези, които са запознати с принципите на здравословния живот, много ми се радват. Те виждат колко добре ми се отразява един такъв режим. Очите ми се бистри и ясни, а излъчването ми е по-светло. Нормално е близките ти хора да са щастливи като си добре. И да се вдъхновяват и те сами да се грижат за здравето си повече.

Другите приемат по-трудно. Някои ме гледат като извънземно като чуят, че не ям. Някои веднага започват да ме плашат, без изобщо да са наясно какво правя и защо. Някои започват да се оправдават на момента защо те никога не биха могли да направят такова нещо, без дори да съм ги питала. Тези дни един американец, с който се видях, възкликна: „Уау! Виждал съм такива хора дето не ядат по телевизията, но не и на живо! Не знаех, че работи!” 😀 A имаше един човек, който каза, че е много по-безопасно да пиеш вино, отколкото прясни сокове. Изобщо много забавни реакции 🙂

Държиш ли се по-различно с хората, когато си на сокове?

Мисля, че съм по-балансирана и по-спокойна. Търпението ми се отдава по-лесно и не съм толкова припряна.
Настроението ми е по-ведро и съм по-усмихната, защото се чувствам по-добре, а това се отразява и на отношенията ми с околните, естествено.

Разкажи ни за захранването.

Захранването е много важно, то е по-важно от самия режим! След като сме изчистили тялото си на клетъчно ниво е много важно с какво ще запълним тези клетки енергийно. Трябва да се случва бавно и постепенно. Има едно златно правило че режим:захранване трябва да бъде 1:2. Ако си гладувал 10 дена, захранваш 20. Но е много трудно това да се спази, така че и 1:1 пак е добре. Постепенно се включват плодове, зеленчуци. Не в големи количества, въпреки че апетитът те връхлита и е трудно понякога да се удържиш. След време включваш варени зеленчуци, супи. Въздържаш се от мазнина, сол, ядки. Това са тежки храни. Те се включват накрая.

Стефи Божилова на Асеновата крепост

В заключение най-важното, което трябва да знае човек за приемането на сокове?

Когато режимът е по-дълъг от 2-3 дена непременно трябва да се правят прочиствания на дебелото черво, за да се изхвърлят токсините. Това се прави с клизми в домашни условия или хидроколон терапия в специализиран център или една последователност от Йога упражнения, известни като Шанка Пракшелана. Също да се приема голямо разнообразие от плодови и зеленчукови сокове, за да си набавя възможно най-много витамини, ензими и полезни вещества. Но най-важното е човек да слуша себе си и тялото си, а да не се влияе от някой друг! Да взима под внимание опита на други хора, които са минали през същото, но да се доверява на Духа в себе си. Ние знаем най-добре кое е най-добро за нас!

 

Интервю и снимки: Калоян Гичев.