fbpx

История с едно акне

Мер

Май всичко започна с акнето. И явно всичко си има причина – сега разбирам, че ако не беше то можеше и да не разбера за целия този начин на живот. И вече дори се радвам, че кожата на лицето ми не е била перфектна!

Винаги съм знаела, че тайната на доброто здраве е учудващо лесна за откриване. Трябваше да мине много време в търсене, лутане, надежди, разочарования, докато се убедя в несъвършенството на традиционната медицина, на медийно-разпространявани методи, диети, козметики и да се убедя в съвършенството на суровоядството и методите за вътрешно пречистване на организма.

Висока съм 165 см и тежах 54 кг, и това го споменавам, за да имате някаква бегла представа за моя вид. Никога не съм била с наднормено тегло и съм сравнително активна натура. Ето някои от проблемите, с които исках да се справя – акне, екзема, лениви черва, подут корем, целулит, нервни смущения (депресия, истерични сривове, апатия …), главоболие. Проблемът с акнето беше доста сериозен. Имах го къде ли не – по лицето, шията, гърба, кръста. Излизаха ми едни такива дънни пъпки, които не можеш дори да докоснеш поради пронизващата болка чак в мозъка. Повечето пъти ми беше трудно да спя по гръб. При рязко навеждане някоя от пъпките силно се активираше и ме пронизваше рязка болка. Не само че бяха грозни, но и непоносимо болезнени. Преминах през най-различни етапи на лечения. Първо реших, че козметиката, която ползвам не е качествена затова започнах да си купувам скъпа, маркова такава (50 лева кремчета и такива подобни). След това преминах на скъпа медицинска козметика. Всеки месец в аптеката оставах над 100 лева. Няма да споменавам марки (да не би да звучи като реклама, грешка – по-скоро като антиреклама), всичките са неефикасни. Всякакви лосиони, кремове, сапуни, гелчета, стикове, едни по-меки, други силно агресивни, кои с антибиотици, кои с не-знам-си-какви активни вещества, положението все не се подобряваше, пъпките просто си излизаха. Реших, че козметиката не е добра, защото в нея има доста химия, затова започнах да си правя сама натурална козметика. Забърквах билкови масла, плодови маски за лице, лосиони, купувах си етерични масла, които добавях в маслата и маските. Естествено те подобряваха състоянието на вече избилите пъпки, но не спираха излизането на нови.

В крайна сметка се убедих, че козметиката ако ще и 1000 лв да е няма да ме излекува. Защото проблема не е външен. Това добре ама тръгнах по грешната следа – започнах да пия хапчета. Открих “перфектното” лекарство – Диане 35. Пих го 1 година – лицето ми засия от здраве, нито 1 пъпка не остана. Но … кошмарите се върнаха точно на втория месец след като спрях да го пия. И лошото беше, че се върнаха с още по-голяма сила. И пак започнах да го пия. Гинекологът ми не си направи труда да ми каже, колко е вредно да пия толкова високо хормонални противозачатъчни или това, че силно замърсяват черния дроб или това, че е лошо да се приемат дълго време, въобще какво ли го е грижа (а е един от най-добрите в града!?!?). През цялото това време пиех разни билкови хапчета, бирена мая, витамини А и Е, дражета за кожата и косата, хранителни добавки за пречисване на кръвта, хапчета, с които да си излекувам ленивите черва (червата междудругото бяха толкова лениви, че често се случваше да отида веднъж на седмица). Естествено знаех, че акнето ми е свързано и с червата. И се опитвах и тях да си оправя – преглъщах какви ли не неща само и само да работят редовно. Активия всеки ден (колко съм била невежа!!!), пшеничени и овесени трици, мюсли с мляко!?!?!, черен хляб, зехтин, ленено семе, разхлабващи чайове, а като добавим и факта, че предимно се хранех здравословно – ядох много плодове и зеленчуци, но и много млечни продукти, човек би казал, че няма начин да не съм в перфектно състояние.

Моята най-добра дружка ми каза веднъж следното – човек е това, което яде – и от тогава тази мисъл не е излизала от главата ми.

Човек е това, което яде – отговорът е бил толкова лесен. Не съм се хранила правилно. Януари месец бях решила да си направя пречистване на черния дроб и за да се подготвя 1 седмица минах само на плодове и зеленчуци. Учудването ми беше, че ленивите черва внезапно ми се оправиха и то станаха редовни дори по 3 пъти на ден, коремът ми стана плосък, спряха да ми излизат пъпки. След пречистването пак се върнах към похапването на млечни продукти и готвени ястия и пак същите проблеми се появиха. Направих си още 5 прочиствания на черния дроб – всеки път излизаха много камъни – от всичките тия хапчета как няма да излизат. Правих и житния режим и от него се почувствах страхотно, но в момента в който си хапнех сиренце и кожата ми се влошаваше (споменавам само млечните продукти защото по принцип месо не ядох от 1-2 години). Когато констатирах този факт започнах по-задълбочено да изследвам храненето като наука. Изчетох много книги, докато накрая стигна до това заключение – суровоядство. От 3 месеца се храня само така и нито една пъпка не ми е излезнала, а старите почти завяхнаха, останаха малко белези, но и те ще се оправят. Естествено ленивите ми черва също вече не са лениви, но най-осезаемото подобрение настъпи, когато направих няколко клизми с изпарена урина. Звучи странно, но това е най-могъщия лек за такъв проблем. Но и затова ще пиша по-подробно.

И така, откакто се храня по този начин първо изчезна акнето, енергията ми се повиши така както никога не съм се и надявала, заредена съм почти винаги с положителни емоции, оптимистично настроена съм, ленивите черва вече са доста дейни, нямам екземи и целулит, коремчето ми е почти винаги плоско. Сега съм 48 кг – чувствам се повече от добре, не пия никакви хапчета, не се мажа с никакви специални мазила, ако се мажа с нещо аз си го правя, а и то по-скоро има поддържаща роля. Има какво още да се желае, но и без това до края на годината ще правя още няколко пречиствания – гладолечение с плодове и чай, житен режим, пречистване на черния дроб, пречистване от паразити. И следващите години ще ги правя, но профилактично, веднъж на година. Тези процедури освен че пречистват тялото, също и усилват имунните сили на организма, и успокояват духа и го извисяват.

Забравих да обясня за екземите. Първо една екзема се появи – аз я отдадох като причина на препарата за съдове. Но в последствие го смених, след това спрях да мия чинии за известно време, за да видя дали ще се оправи, но тя ставаше все по-голяма и сърбяща. Капакът беше като започнаха да излизат екземи и на другата ръка и вече не издържах – направих първото пречистване на черния дроб. И до там бяха – просто изчезнаха – от тогава не са се появявали – няма и да се появят вече. И пъпки вече няма да ме тормозят – знам го и съм силно убедена в това.

А и за главоболията забравих. Доста често ме болеше главата – през ден. Болките продължаваха дълго, стигаше се и до 3 дена. Пиех хапчета, но не ми минаваше. Хапчетата ми действаха първите 2 пъти и след това организма свикваше с тях и трябваше да взимам други по-силни. И така накрая си казах – край, няма повече да пия никакви хапчета, ако ще да ме боли цяла седмица. От както водя този начин на живот, вече нямам главоболия.

Някои ще кажат – ама защо се отказваш от любимите си храни, та това е такъв тормоз за организма (защото млечните продукти ми бяха толкова любими). Въобще не ми липсват. Ама въобще. Повече ми са любими моя дух и моето тяло. И никога заради някаква си глупава храна (да и ставам аз роб и тя да ме ръководи!!!) не бих прецакала здравето си. За нищо на света.

Нека храната бъде твоето лекарство и лекарство – твоята храна!

И не живей, за да се храниш, а се храни, за да живееш!

 

Мер, 26 юли 2008 г.

Благодарим на Мер от “Земя на заем” за споделянето на статията.
Още от Мер на www.zemianazaem.com